ALERT/ PRAHOVA:  Viorel Dosaru, Liviu Tudose, Aurelian Mihăilă şi Constantin Ispas, arestaţi preventiv

Adina Lateş
Anticorupţie / 25 martie 2016

Fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, dar şi fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost arestaţi preventiv în dosarul clasat de Lucian Papici şi redeschis recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii instanţei supreme au admis, vineri, propunerea procurorilor DNA Ploieşti şi au dispus emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele celor patru, care au fost reţinuţi, miercuri seară, în urma mai multor ore de audieri.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit unui comunicat al DNA, Dosaru este acuzat de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului, iar Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lână Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, actual şef adjunct al acestei structuri, este acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii şi luare de mită.

În acelaşi dosar, Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al PCA Ploieşti, este acuzat de două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi cercetare abuzivă, în timp ce fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas, este cercetat pentru trafic de influenţă şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

De asemenea, în acest dosar DNA a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă, anchetat în acest nou dosar, solicitarea ajungând la Camera Deputaţilor.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Liviu Tudose, dar şi Viorel Dosaru sunt acuzaţi că au permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii dintr-un dosar care nu erau destinate publicităţii, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar şi în protejarea intereselor unor persoane şi firme cercetate în cauza respectivă.

Astfel, în perioada iunie 2013-primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, inculpatul Liviu Tudose Liviu a permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obţine funcţii de conducere în cadrul unor instituţii publice pentru sine, dar şi acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.

"Scopul respectiv era urmărit atât de inculpaţii din dosarul menţionat, cât şi de deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi firme cercetate în cauză", se precizează în comunicat.

De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie 2013-septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, în schimbul menţinerii în funcţie sau promovării în alte funcţii de conducere.

În dosarul respectiv, ofiţerii din subordine erau delegaţi să efectueze acte de urmărire penală, notează anchetatorii.

Totodată, în vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al PCA Ploieşti, a permis ofiţerului de poliţie Constantin Ispas accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii din acelaşi dosar al PCA, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul MAI.

"În vara anului 2014, inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin (...) a permis unei alte persoane accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informaţiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziţia unui bun şi un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situaţia de fapt din dosarul menţionat", se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, Mihăilă mai este acuzat şi că în vara anului 2014, în calitatea deţinută, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plângere formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeaşi unitate de parchet, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de fals în declaraţii.

Plângerea respectivă, nedatată şi nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofiţer cu funcţie de conducere în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Orhanizate Ploieşti, pentru a fi valorificată.

"În vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofiţer de poliţie, a pretins unui om de afaceri aflat în relaţii foarte apropriate cu lideri politici locali şi centrali, susţinere politică pentru ocuparea unor funcţii în cadrul MAI, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror cu funcţie de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru a-l determina să îi ofere informaţii ce nu erau destinate publicităţii, fapt care s-a şi realizat în perioada septembrie 2013-octombrie 2013. Informaţiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Mihăilă Aurelian Constantin", menţionează comunicatul DNA.

Deputatul Sebastian Ghiţă mai este acuzat în acest dosar şi de faptul că a condus pe drumurile publice un autoturism având permisul suspendat.

Concret, la data de 22 iulie 2012, Ghiţă a fost depistat pe raza localităţii prahovene Bărcăneşti, în condiţiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

"La data de 22.07.2012, în calitate de împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliţie al judeţului Prahova, la solicitarea lui Ghiţă Sebastian Aurelian şi în schimbul oferirii de către acesta a sprijinului pentru menţinerea în funcţia de inspector şef al IPJ Prahova, inculpatul Dosaru Viorel a intervenit pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN 1 pentru ca aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii), a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiţă Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) şi întocmirea dosarului penal. În acest fel, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghiţă Sebastian Aurelian în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală", afirmă procurorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb