La deschiderea de la Paris a Jocurilor Olimpice 2024, în centrul atenţiei vor fi sportivii, însă aşteptările sunt pe măsură şi în ceea ce priveşte economia, mai ales pentru că istoria a dovedit că bursele ţărilor gazdă sunt influenţate de acest eveniment major, arată analiştii XTB.
O performanţă peste medie în clasamentul medaliilor poate crea o stare de bine la nivelul cetăţenilor respectivelor ţări, care poate fi reflectată şi în creşterea productivităţii. În aceste condiţii, se ridică întrebarea dacă Jocurile Olimpice au un impact asupra pieţei bursiere din ţările gazdă - şi cum arată statisticile evenimentelor anterioare?
Atlanta, campioana bursieră a JO din 1996
Pentru a compara efectul Jocurilor Olimpice, analiştii XTB au realizat o analiză a evoluţiei pieţei bursiere din ţara gazdă pe o perioadă de douăsprezece luni după încheierea olimpiadei.
Deşi, la prima vedere, cifrele privind ultimele zece ediţii ale JO, adică din 1984 (Los Angeles) până în 2020 (Tokio) nu arată modificări notabile, în majoritatea cazurilor, rezultatul final este pe plus.
Performanţa "de top" a fost înregistrată după Jocurile Olimpice organizate la Atlanta în 1996: în cele douăsprezece luni după încheierea olimpiadei din statul american Georgia, indicele bursier S&P500 a crescut cu o cifră impresionantă de 31%.
Seoul 1988 a marcat, de asemenea, o evoluţie puternică a preţurilor în Coreea de Sud: indicele KOSPI a crescut cu 28% după un an - la fel ca şi indicele Athex Composite, după jocurile de la Atena din 2004. Cu toate acestea, performanţa pieţei bursiere interne din Australia a fost slabă după JO din 2000, organizate la Sydney.
După olimpiada din anii 2000, au urmat 12 luni considerate "neinteresante" pe piaţa bursieră: indicele S&P/ASX 200 a scăzut în valoare cu 7%. Tot atunci a fost înregistrată şi cea mai slabă performanţă pe o bursă în lunile de după Jocurile Olimpice.
Beijing 2008 a fost, de asemenea, pe minus, cu o scădere de 3% în indicele Hang Seng. Japonia a avut un plus de un procent în 2021 - din cauza pandemiei, Jocurile din Tokyo 2020 au fost desfăşurate cu un an mai târziu, explică analiştii XTB.
Doar două burse au avut scăderi, din motive mai mult decât evidente
Analizând datele, se poate spune că doar în trei din zece ani post-olimpici, bursele de valori interne au înregistrat o performanţă de mai puţin de 10%.
Performanţa burselor din Sydney în 2000 şi 2001 a fost caracterizată de perturbări globale ale preţurilor, ca rezultat al exploziei bulei dot-com; anii 2008 şi 2009 au fost, de asemenea, marcaţi de criza financiară din China, iar Tokyo a suferit, la fel ca restul lumii, în 2020/2021, din cauza pandemiei.
Nicio ţară nu ar fi putut câştiga suficient de multe medalii de aur încât să compenseze presiunea exercitată asupra pieţelor internaţionale. În general, evoluţia pieţei bursiere depinde de mai mulţi factori decât de un singur eveniment sportiv major.
La ce ne putem aştepta de la JO Paris 2024?
Să luăm Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris: Având în vedere noile alegeri şi instabilitatea politică generată de acestea, francezii au acum preocupări complet diferite decât modul în care se descurcă sportivii lor într-o competiţie, explică analiştii XTB.
De fapt, acest eveniment sportiv de amploare îi va distrage de la problemele importante ale ţării doar pentru o scurtă perioadă de timp. Totuşi, Jocurile Olimpice pot reprezenta, cel puţin prin ele însele, un semn bun pentru piaţa de valori.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 07:25)
tot istoria spune ca dupa jocurile olimpice cad pe minus… pentru ca ramane multe malinvestmenturi…
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 07:26)
scuzati “e” ul adaugat in plus…
s c c r e t