ASF a aprobat planul de măsuri aplicat de CertAsig anul trecut pentru alinierea la Solvency II

Adina Lateş
Bănci-Asigurări / 11 ianuarie 2016

CertAsig a primit aprobarea din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru implementarea în cursul anului trecut a măsurilor care vizează alinierea la cerinţele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie, după ce exerciţiul BSRE a indicat probleme de solvabilitate la finele lui 2014, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

ASF a încheiat la finele lunii noiembrie programul de evaluare a activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review Extended - BSRE) pentru 21 de societăţi de asigurare, cu o cotă de piaţă de circa 20%, acesta evaluând soliditatea financiară şi situaţia solvabilităţii societăţilor de asigurare participante, în baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referinţă 31 decembrie 2014, dar şi nivelul de pregătire a societăţilor participante de a face faţă prevederilor regimului de Solvabilitate II.

Exerciţiul a indicat că CerAsig nu respecta, din perspectiva cerinţelor Solvency I, prevederile legale referitoare la solvabilitate şi la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise, iar din perspectiva Solvency II nu îndeplinea cerinţa de capital de solvabilitate.

Compania a anunţat ulterior că îndeplinea, încă din luna septembrie, atât cerinţele Solvency I, cât şi pe cele ale Solvency II, prezentând autorităţii de reglementare o detaliere a măsurilor implementate în cursul anului trecut, care au primit aviz favorabil din partea ASF.

"Alinierea CertAsig la cerinţele Solvency II se bazează pe suplimentarea programelor de reasigurare, pe continuarea şi consolidarea strategiei de promovare şi vânzare de produse de asigurări specializate pentru companii, precum şi pe o nouă abordare în strategia noastra de cash management şi investiţii", a declarat într-un comunicat James Grindley, CEO şi preşedinte CA al CertAsig.

Programul de reasigurare vizează achiziţia de capacitate suplimentară de la reasiguratori de rating minim "A", CertAsig modificându-şi programul de reasigurare împotriva riscurilor de evenimente naturale catastrofice. În acest sens, a redus reţinerea proprie la doar 100.000 euro per eveniment şi şi-a majorat limita de reasigurare, de la 20 milioane euro la 30 milioane euro per eveniment, diminuându-şi expunerea netă pe asigurările de riscuri de catastrofă, astfel că a depăşit cerinţele minime ale Solvency II.

Modificările în strategia de cash management şi investiţii se referă, în principal, la convertirea majorităţii numerarului societăţii prin achiziţia de bonuri de tezaur şi obligaţiuni de stat cu maturitate scurtă, emise de Guvernul României, care sunt considerate investiţii cu grad de risc zero, potrivit Solvency II.

"CertAsig are un nivel de lichidităţi excelent, astfel că am fost în măsură să creştem eficienţa investiţiilor noastre financiare, prin achiziţia de titluri emise de Guvernul României. Această nouă politică de investiţii optimizează gradul nostru de conformitate la normele Solvency II şi este benefică pentru profitabilitatea şi soliditatea companiei. Avem încredere într-o evoluţie puternică a economiei româneşti", a afirmat Grindley.

Strategia CertAsig este de a se adresa exclusiv segmentului corporate, dezvoltând produse de asigurări specializate, subscrise prin intermediul brokerilor parteneri, pentru companii din diverse industrii şi domenii de activitate.

Compania a transmis ASF că va continua strategia de a se concentra pe subscrierea produselor specializate în care CertAsig este expert, precum asigurări cargo, răspunderi civile, asigurarea lucrărilor de construcţii, garanţii contractuale, accidente persoane şi daune la proprietăţi. Totodată, va subscrie în continuare poliţe de asigurări maritime, segment care reprezintă o pondere semnificativa în portofoliul companiei, pe pieţele în activează, respectiv România, Turcia şi Bulgaria.

Societatea are nu are expunere pe segmentul asigurărilor auto, pe care-l consideră volatil şi nerentabil şi pe care nu intenţionează să activeze.

"Pentru a asigura un grad înalt de solvabilitate şi de soliditate a companiei, CertAsig a dezvoltat intern instrumente pentru simularea impactului unor diverse decizii de subscriere şi va derula sesiuni de training regulat pentru toţi colaborătorii săi - angajaţi şi brokeri de asigurare", se mai arată în comunicatul companiei.

CertAsig estimează că anul trecut a înregistrat o creştere de 12% a volumului subscris, ajungând la prime brute subscrise în valoare de 14,5 milioane de euro, în urcare cu 11,5% faţă de anul precedent, când a consemnat prime brute subscrise de 13 milioane euro.

Compania de talie mică specializată pe asigurări corporate este controlată de Royalton Capital Investors II, un fond privat de investiţii cu sediul în Luxemburg, prezent în România, Polonia, Slovacia, Turcia şi Cehia. Principalii investitori ai fondului sunt Alpha Associates, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Fondul European de Investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb