Grădiniţele şi şcolile primare din Belgia se vor închide pentru vacanţa de Crăciun cu o săptămână mai devreme, în încercarea de a limita contaminările cu COVID-19, a anunţat astăzi premierul belgian Alexander De Croo, informează AFP, conform Agerpres.
"Trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a reduce cât mai repede posibil presiunea asupra spitalelor" care "nu este sustenabilă", a declarat şeful guvernului belgian, dezvăluind o înăsprire a restricţiilor în ţară începând de sâmbătă, în faţa "unui val autumnal mult mai grav decât se prevedea".
Vacanţa de Crăciun pentru grădiniţe şi şcolile primare va începe pe 18 decembrie, cu o săptămână mai devreme decât era prevăzut, a anunţat De Croo, în condiţiile în care autorităţile sanitare belgiene informează cu privire la o puternică dinamică de contaminări la copii.
În şcoli, portul măştii sanitare va fi de acum obligatoriu începând cu vârsta de şase ani. În învăţământul gimnazial, orele vor fi organizate în formă hibridă, cu prezenţă fizică de maxim 50%, până la vacanţa de Crăciun.
Începând de luni, evenimentele din interior vor fi limitate la 200 de persoane maxim, publicul va trebui să stea aşezat şi să poarte mască. Regula se va aplica inclusiv în sălile de cinema şi în timpul congreselor.
Activităţile sportive în sală vor fi în continuare autorizate, însă fără public. Evenimentele în exterior, cum sunt meciurile de fotbal, ar putea avea loc fără limitarea numărului de persoane.
Belgia a înăsprit deja restricţiile pe 26 noiembrie, obligând în special discotecile să se închidă şi îndemnând populaţia să-şi limiteze la maxim contactele şi activităţile în interior.
Măsurile care vizează cafenelele şi restaurantele rămân neschimbate. Acestea vor trebui să se închidă la orele 23:00 şi clienţii lor vor fi obligaţi să stea jos, maxim şase la o masă.
Obligaţia telemuncii de patru zile pe săptămână rămâne de asemenea în vigoare.
Belgia, care numără 11 milioane de locuitori, a înregistrat în noiembrie peste 17.800 de contaminări zilnice cu COVID-19 în ultimele şapte zile, precum şi 44 de decese. Circa 800 de persoane, cu forme grave, sunt spitalizate la terapie intensivă pe întreg teritoriul Belgiei, ducând la o suprasolicitare a sistemului de sănătate şi la amânarea a numeroase îngrijiri pentru alte patologii.