Casele sustenabile şi inteligenţa artificială vor avea un impact puternic pe segmentul proprietăţilor de lux în 2024

A.F.
Comunicate de presă / 16 ianuarie

 Casele sustenabile şi inteligenţa artificială vor avea un impact puternic pe segmentul proprietăţilor de lux în 2024

Un metru pătrat de aproximativ 40.000 de Euro în Dubai, dinozauri în colecţii private şi primul conac digital MetaReal din lume, vândut cu 11,2 milioane de dolari - anul 2023 a avut performanţe neaşteptate în segmentul de lux la nivel international, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, Sotheby's International Realty lansează Luxury Outlook, raportul care dezvăluie cele mai recente tendinţe din industria luxului, anticipând perspectivele din lumea tranzacţiilor de prestigiu, la nivel global.

Romania Sotheby's International Realty este parte a reţelei globale de prestigiu Sotheby's International Realty, specializată în tranzacţii imobiliare de lux. Dorind să integreze internaţional industria de consultanţă imobiliară naţională, Romania Sotheby's International Realty oferă, la nivel global, accesul la proprietăţile reprezentative din România, sub umbrela internaţională a diviziei de imobiliare a celei mai vechi case de licitaţii de artă din lume.

Accesul la informaţie globală este esenţial pentru a oferi perspective clare şi informaţii pertinente. Cu provocările economice şi geopolitice actuale, înţelegerea tendinţelor la nivel mondial devine crucială pentru a evalua impactul asupra pieţei imobiliare din România. Raportul nu se limitează doar la aspecte economice, ci acoperă şi influenţele designului şi a artei în domeniul imobiliar.

,,Cu acces la o sursă atât de puternică de informaţii, suntem capabili să obţinem o înţelegere mai profundă a reglementărilor imobiliare globale, a influenţei deciziilor politice şi geopolitice asupra segmentului imobiliar şi să punem într-un peisaj mai larg piaţa românească. În acelaşi timp, nu numai că valorificăm această acoperire internaţională, ci şi contribuim activ la aceasta. Prin integrarea expertizei noastre locale în perspectiva globală a Sotheby's, avem capacitatea de a introduce România în lumea clienţilor internaţionali, iar pe de altă parte, avem posibilitatea de a acorda acces cumpărătorilor români la piaţa internaţională, Monica Barbu, CEO Sotheby's International Realty Romania."

Romania Sotheby's International Realty pune la dispoziţie raportul complet Luxury Outlook 2024 produs de Sotheby's International Realty, în scopul înţelegerii în profunzime a tendinţelor şi provocărilor actuale în industria de lux. Oferind, în exclusivitate, perspective relevante pentru piaţa imobiliară globală, raportul este o resursă esenţială pentru cei interesaţi de evoluţiile din industria luxului şi reafirmă poziţia Sotheby's International Realty de lider în furnizarea de servicii imobiliare de excepţie. Raportul acoperă o gamă variată de subiecte, inclusiv influenţele tehnologiei asupra pieţei imobiliare, schimbările în comportamentul consumatorilor de lux şi impactul acestora asupra modului de viaţă şi achiziţiilor imobiliare.

Cum a evoluat piaţa imobiliară în 2023 şi ce ne spune despre 2024?

Anul 2023 a fost despre ajustarea pieţei imobiliare în perioada post-pandemie, la un nivel mai îndrăzneţ, unde cererea a fost în mod cert prezentă. Zonele care încep să atragă investitorii includ Australia, Mexic, Arabia Saudită şi Turcia, potrivit raportului Sotheby's International Realty.

Liderul în servicii imobiliare a deschis 64 de noi birouri, conectând astfel acelaşi serviciu consecvent de real estate în toate colţurile lumii. Sotheby's International Realty începe anul 2024 fulminant, prezent în 83 de ţări şi teritorii, cu peste 1.100 de birouri şi peste 26.500 de consultanţi.

Recorduri în segmentul super-luxury din Dubai

Piaţa imobiliară de lux din Dubai a atins noi înălţimi în 2023, cu tranzacţii notabile înregistrate în segmentul super-luxury. Cumpărătorii din întreaga lume au fost interesaţi nu doar de proprietăţi excepţionale, ci şi de beneficiile unui stil de viaţă premium care să completeze experienţa unică a vieţii în această destinaţie de lux. Au fost înregistrate preţuri de vânzare record pe tot parcursul anului, atingând 40.000 Euro pe metru pătrat, aşadar marcând creşteri consecutive de la an la an din 2020, potrivit lui Chris Whitehead, Managing Partner, Dubai Sotheby's International Realty.

Printre factorii care au contribuit la acest boom se numără facilităţile de excepţie oferite de proprietăţile din Dubai, precum spaţii de recreere private, servicii de concierge personalizate şi acces exclusiv la facilităţi de înaltă clasă. Se remarcă cererea crescută pentru proiecte imobiliare inovatoare, care integrează tehnologii de vârf şi design contemporan: ,,Mulţi dintre cei mai renumiţi arhitecţi şi designeri din lume vor să-şi pună amprenta în Dubai", spune Whitehead.

Noile tendinţe în design interior: sustenabilitate şi materiale naturale

Printre cele mai importante tendinţe în design interior se numără revenirea la materialele naturale şi durabile, evidenţiind importanţa sustenabilităţii în procesul de proiectare şi construcţie. Sticla continuă să se dezvolte în moduri inovatoare, ca material arhitectural şi structural. Designerii acordă mai multă atenţie materialelor organice, naturale, texturilor imperfecte şi artizanilor de ceramică, lemn sculptat sau piatră naturală. O altă noutate este focusul pe tehnologii inovatoare integrate în designul interior, de la soluţii smart pentru gestionarea eficientă a energiei şi a iluminatului la integrarea artei digitale în spaţiile rezidenţiale.

Instrumentele tehnologice dezvoltă sectorul imobiliar

Meta Residence, cumpărată cu 11,2 milioane de dolari

Realitatea virtuală, analiza datelor şi inteligenţa artificială, au generat o revoluţie în modul în care oamenii caută, cumpără şi gestionează proprietăţi. Această sinergie a tehnologiilor deschide noi orizonturi şi aduce eficienţă sporită în întreaga industrie imobiliară. Un aspect semnificativ este utilizarea tot mai extinsă a tururilor virtuale şi a experienţelor imersive în procesul de vizualizare a proprietăţilor. Aceste tehnologii permit potenţialilor cumpărători să exploreze în detaliu locuinţe şi spaţii comerciale fără a fi prezenţi fizic, oferind o perspectivă mai completă şi eliminând barierele geografice.

În toamna anului 2023, ONE Sotheby's International Realty a vândut un formidabil conac în Miami, pentru 11,2 milioane de dolari. Denumită Meta Residence, proprietatea este primul conac MetaReal din lume - aşadar, o casă din lumea reală cu un geamăn digital în Sandbox Metaverse. Tranzacţia în numerar a obţinut cel mai mare preţ pe metru pătrat din Pinecrest, anume aproximativ 10.335 dolari, iar cumpărătorul a primit atât NFT-ul activului, cât şi casa fizică.

Experienţa locuirii, redefinită de designeri prin prisma luxului hotelier

Anul 2023 a înregistrat o creştere în cererea de produse şi servicii care transformă casele în sanctuare de eleganţă şi bun-gust. În exclusivitate pentru 2024, Luxury Outlook dezvăluie conceptul hotel-style at home. Acesta propune o experienţă de lux în propria locuinţă, aducând rafinamentul şi confortul specific al hotelurilor de lux în mediul privat. Hotel-style at home nu se referă doar la designul interior, ci şi la atenţia acordată detaliilor, de la lenjeria de pat de cea mai înaltă calitate până la obiecte de artă şi accesorii sofisticate. Un alt aspect important menţionat în raport este dezvoltarea serviciilor personalizate pentru cămin, precum concierge privat, bucătari de elită care pregătesc mese exclusiviste la domiciliu şi servicii de curăţenie premium. Trendul hotel-style at home nu este doar o evoluţie în designul interior, ci şi o schimbare în modul în care oamenii îşi concep şi trăiesc spaţiile personale.

Cum îşi diversifică tinerii colecţionari investiţiile: dinozauri, sneakers şi poşete de lux

La nivel global, au loc schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor şi în abordarea investiţiilor, evidenţiind interesul tot mai mare pentru colecţionarea obiectelor de valoare şi rarităţi. Noua categorie a colecţionarilor tineri îşi îndreaptă atenţia către articolele de lux, de la artă contemporană, la piese de designer, sneakers şi... dinozauri! Acest trend indică o schimbare în percepţia investiţiilor, trecând de la activele tradiţionale către obiecte tangibile cu valoare apreciativă. Schimbarea în mentalitate reflectă dorinţa de a avea un portofoliu diversificat şi de a investi în experienţe tangibile. Totodată, tehnologia are un rol esenţial în transformarea modului în care tinerii se angajează în lumea colecţiilor, cu platforme digitale şi de realitate augmentată care facilitează accesul la informaţii şi la achiziţionarea unor piese de colecţie.

De la începutul anului 2022, cel puţin şapte schelete de dinozauri, fie parţiale, fie complete, au fost adjudecate la preţuri uimitoare. Printre acestea, se află un schelet înalt de aproximativ trei metri al unui Gorgosaurus vechi de 80 de milioane de ani, rudă apropiată a Tyrannosaurus rex, adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari. Pentru aceeaşi sumă, a fost adjudecat şi un veritabil craniu de T. Rex.

Vânzările care au doborât recorduri şi au captat atenţia pieţei de lux în 2023

PICASSO, Femme à la Montre (1932), 139,4 milioane de dolari

Tabloul a reprezentat lotul vedetă al sezonului de licitaţii Sotheby's din luna noiembrie.

KLIMT, Dame mit Fächer (Doamna cu un evantai), 108 milioane de dolari

Această capodoperă - ultimul portret creat de celebrul pictor vienez - s-a vândut la Londra în iunie 2023 pentru aproximativ 108 milioane de dolari, devenind cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la licitaţie în Europa.

Codex Sassoon

În mai 2023, cea mai veche Biblie Ebraică, datând de la sfârşitul secolului al IX-lea, s-a vândut la New York pentru 38,1 milioane de dolari - un nou record pentru cel mai scump manuscris vândut vreodată la licitaţie.

Puloverul cu oi al Prinţesei Diana

Celebrul pulover s-a vândut la Londra pentru suma 1,14 milioane dolari.

Colecţia de obiecte personale ce au aparţinut lui Freddie Mercury

O vastă colecţie de aproximativ 1,400 de obiecte personale ce au aparţinut lui Freddie Mercury, legendarul solist al formaţiei Queen au fost vândute în cadrul câtorva licitaţii tematice de excepţie, colecţie care a fost vizitată în Londra de un număr record de vizitatori de peste 140,000 de persoane.

Romania Sotheby's International Realty face parte din reţeaua globală de prestigiu Sotheby's International Realty şi este recunoscută pentru furnizarea de servicii imobiliare de lux personalizate şi de încredere. Având acces la informaţii din toate colţurile lumii, Sotheby's International Realty este într-o poziţie unică pentru a analiza şi interpreta schimbările din industria imobiliară la nivel mondial. Raportul detaliat al anului 2023 acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv influenţele tehnologiei asupra dezvoltării noilor spaţii de locuit, dar şi a modului în care proprietăţile sunt promovate. Prin această analiză, Sotheby's International Realty evidenţiază modul în care progresele tehnologice transformă şi redefinesc piaţa imobiliară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb