Compania românească Lyset, fondată de Carmen (25 de ani) şi Alexandru Boangher (26 de ani), semnează împreună cu designerul de iluminat Ruxandra Miftodi, Glow Design Studio, şi cu Virgil Marinescu, One Button, creaţia şi implementarea unui design de iluminat interior inovator pentru Swissôtel, primul resort de 5 stele din Poiana Braşov. Unul dintre cele mai prestigioase branduri elveţiene din lume, Swissôtel, parte a grupului Accor, intră astfel pe piaţa românească cu prima locaţie inaugurată în acest an într-una dintre cele mai populare staţiuni montane din România: Poiana Braşov, care beneficiază astfel şi de primul hotel de brand internaţional deschis aici. Situat la o distanţă de 100 de metri de pârtia Sulinar, proiectul hotelier are la bază ideea de sustenabilitate, iar designul unităţii este axat pe folosirea materialelor naturale. O parte importantă a dezvoltării designului a pus accent pe iluminatul spaţiilor interioare, iar proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu compania Lyset, lider în domeniul iluminatului minimalist, bazat pe tehnologie şi inovaţie.
Proiectul Swissôtel reprezintă pentru Lyset un pas important în atingerea obiectivului de extindere a companiei româneşti, care face astfel trecerea de la domeniul de activitate axat preponderent pe proiectele rezidenţiale, în primii doi ani de activitate, la dezvoltarea şi lansarea în domeniul hotelier şi ospitalier.
Una dintre principalele noutăţi pe care Lyset şi partenerii au implementat-o în realizarea proiectului Swissôtel Poiana Braşov vizează controlul intensităţii luminii, printr-o tehnologie superioară şi personalizarea componentelor sistemului, o adevărată provocare potrivit celor doi fondatori. "Încă de la finalul anului trecut ne-am propus ca 2024 să reprezinte pentru noi trecerea la următorul nivel de business şi extinderea în alte tipuri de proiecte, pe lângă cele rezidenţiale de care ne-am ocupat până acum. Propunerea de colaborare cu primul brand hotelier internaţional de 5 stele din Poiana Braşov, a venit din partea fondatoarei Glow Design Studio, lighting designerul Ruxandra Miftodi, cu care am lucrat îndeaproape în realizarea iluminatului interior, ne-a bucurat foarte mult şi, totodată, ne-a adus o zona de unicitate. Conceptul de iluminat şi produsele noastre au fost gândite pentru a implementa partea de control inteligent a luminii în spaţiile amenajate, în funcţie de scenarii şi momentele zilei, prin sistemul de control Lutron, implementat şi furnizat de Virgil Marinescu, One Button", declară Alexandru Boangher. O componentă importantă a acestui sistem inovator o reprezintă gradul de dimare (reducere a intensităţii luminoase) foarte scăzut, de 0,1%, un nivel care poate fi realizat cu foarte puţine sisteme de control în România. "Această tehnologie, prin care se controlează intensitatea luminoasă cu gradul de iluminare de 0,1%, pentru un ambient intim, nu se poate folosi cu orice fel de produse, ea necesită produse superioare pe care să poată fi adaptată. Acest aspect a fost provocator, deoarece chip-urile şi componentele furnizate de noi au fost personalizate special pentru un nivel atât de scăzut", adaugă Carmen Boangher, fondatoare Lyset.
La rândul său, Ruxandra Miftodi menţionează că Swissôtel din Poiana Braşov reprezintă pentru Glow Design Studio o adevărată celebrare a designului de iluminat, "iar noi suntem mândri să includem în portofoliul nostru un proiect care promite să devină o emblemă a peisajului montan din România. Obiectivul nostru a fost să creăm o atmosferă care să transporte vizitatorii într-o lume serenă, exemplificând perfect tehnicile iluminatului stratificat, cu fiecare element atent integrat în detalii şi arhitectură. Colaborarea cu Lyset şi One Button a fost esenţială pentru a implementa un sistem inovator de iluminat ambiental, care combină eleganţa produselor cu specificaţii tehnice avansate şi funcţionalitatea superioară a sistemului de control".
Acest proiect inovator de iluminat, care a durat şase luni şi s-a ridicat la valoarea de 105.000 lei, a constat în amenajarea spaţiilor Swissôtel de la parter, care au inclus recepţia, restaurantul şi zonele comune, în aproximativ 250 de mp în care au fost amplasaţi 54 de metri liniari de sistem de şină magnetică decorativă. "Designul hotelului este o celebrare a patrimoniului material transilvănean, reinterpretat contemporan prin colaborarea cu meşteri şi artişti locali, dar şi prin strânsa colaborare cu echipe de proiectare celebrate. Nu face excepţie echipa celor de la Lyset&Glow Design, care a realizat iluminatul spaţiilor publice, soluţii de iluminat care au pus în valoare temele principale ale amenajării", concluzionează Nicolae Petrencu, arhitect coordinator şi şef proiect Swissôtel.
Opinia Cititorului