Doamne miluieşte.... pe Internet!

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 25 aprilie 2023

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Oameni buni, nu ştiu cum să vă spun, dar se petrece ceva foarte ciudat pe Internet. De la o vreme am început să primesc nişte filmuleţe. După ce văd în cadru, cred că sunt făcute, cele mai multe, prin Malaezia. Arată cam aşa: o domnişoară apare. Dansează. Se distrează în club. Se îmbracă frivol. După câteva secunde, într-un flash, perspectiva se schimbă. Peste primele imagini, cu capra dansatoare, scrie "Înainte de Islam". Imaginile care urmează sunt inscripţionate: "După Islam". Este aceeaşi domnişoară. De data asta priveşte galeş în zare. Este îmbrăcată din cap până în picioare în port islamic. Sunt imagini puternice, regizate de cineva care ştie meserie. O vezi pe fosta Miss Club în extaz într-o moschee. Citeşte dintr-o carte religioasă şi radiază de fericire.

Mai sunt şi altele. În alt film, ni se explică de meserii sunt "haram" pentru femei. În alt clip apare un predicator musulman care explică nu-ştiu-ce despre Cristos unui creştin cam afon. Cel mai ridicol prezintă un cetăţean în port islamic. Este mângâiat pe barbă de soţia lui, care îl priveşte cu un amestec de adoraţie şi de supunere absolută. Omul zâmbeşte satisfăcut spre cameră, ca un curcan înfoiat.

Acest "blitz" publicitar probabil avea un scop, de racolare. Cineva a dat bani mulţi pe această campanie în care sunt ţintiţi utilizatori europeni. În cazul meu, au fost bani aruncaţi pe fereastră. Dar nu aş fi atât de sigur că în toate cazurile clipurile respective au trecut neobservate...

Ceea ce ne aduce la chestiunea zilei. Ca multe alte domenii ale vieţii noastre cotidiene şi religia a ajuns să profeseze pe Internet. Cu plusurile şi minusurile pe care le cunoaştem deja.

Islamul, cu deosebire, este prezent pe Internet, mai ales în formele sale radicale. Bănuiala mea e că asta se explică prin situaţia specială a comunităţilor musulmane din Occident. Mulţi sunt foarte tineri, imigranţi recenţi. După toate statisticile pe care le-am consultat, par extrem de puţin integraţi. Dar nici nu sunt bineveniţi în comunităţile lor tradiţionale, delimitate naţional sau religios. Aşa că aceşti tineri îşi găsesc o comunitate virtuală. Statul Islamic (ISIS) recruta, până de curând, din greu pe Internet. Foloseau clipuri cu pisici şi cu borcane de Nutella pentru a momi naivii către discuţii care duceau, încet-încet, spre zone extreme....

Nici Biserica Ortodoxă nu scăpat de tentaţia netului. De curând, câţiva intelectuali din zona Dreptei creştine - Baconschi, Paleologu şi Papahagi - au lansat un apel în care cereau mutarea Paştelui după calendarul gregorian, astfel încât să fie sărbătorit mereu în aceeaşi zi cu catolicii şi protestanţii. O iniţiativă lăudabilă, la care subscriu.

Apelul a fost publicat - unde altundeva? - pe Facebook. Te-ai fi aşteptat la o discuţie raţională, pro sau contra. Din păcate, răspunsul a venit din partea episcopului ortodox al Tomisului, Teodosie. În stilul cunoscut "internauţilor", Teodosie a luat în zeflemea ideea. Înţeleg de la Teodosie că doar ortodocşii ar avea "adevărata lumină" de Paşte, aceea aprinsă miraculos la Ierusalim. De unde rezultă că "ceilalţi" (catolicii şi protestanţii) trebuie "compătimiţi".

Nu am înţeles ce noimă teologică are acest "argument". Să înţeleg că, dacă ar fi după Teodosie, zeci de milioane de credincioşi ortodocşi trebuie compătimiţi când iau lumină, în noaptea Paştelui, de la preotul local?

Problema nici măcar nu este asta. În discuţie a intervenit şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Vasile Bănescu. Simţindu-se criticat, Teodosie s-a dezlănţuit. Tot în stilul binecunoscut pe Internet. Soţia lui Bănescu (a doua) ar fi "împotriva religiei", iar Bănescu ar fi suferit "un accident în mintea lui". Mă opresc aici. Vorba francezului: "Stilul e omul!".

Marele avantaj al Internetului este că oricine poate spune orice, oricând, oricui. Înainte trebuia să taci în Biserică. Acum ieşi la gardul virtual şi începi să mitraliezi cu tot felul de grozăvii conceptuale. Care se răspândesc pe "reţelele sociale" cu cât sunt mai inedite.

Pentru că Statul ne-a dat liber de Paşte, am avut şi eu vreme să stau mai mult ca de obicei pe internet. Unde descopăr de tot felul... Iată un politician ultra-naţionalist care, după ce urează "Hristos a înviat!", constată că "toţi susţinătorii Ucrainei sunt aceiaşi care sprijineau, la fel de vocal şi decerebrat, restricţiile din pandemie?". Nu observasem.

O politiciană socialistă, care se prezintă drept "dreptcredincioasă", anunţă pe Facebook că "avem primele sarcini prin programul de creştere a natalităţii!". Sper că exagerează. Îmi e greu să îmi imaginez că cineva s-ar apuca să facă un copil doar pentru că a auzit că PSD-ul dă bani. Însă problema este alta: statisticile indică o prăbuşire a natalităţii, cu toate milioanele aruncate pe fereastră de Guvern, de ani de zile, şi de Primăria Capitalei, în anii din urmă. Dar cine să mai socotească? Oricum Bugetul a devenit un fel de ou roşu, ciocănit de politicieni în perioada asta a anului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb