GARANTI BANK : "Serviciile şi industria susţin creşterea economică"

M.D.
Bănci-Asigurări / 16 mai 2018

"Serviciile şi industria susţin creşterea economică"

Garanti Bank revizuieşte prognoza privind creşterea economică la 4.4%, de la estimarea de 4% previzionată de bancă la începutul anului. Această creştere va fi, cel mai probabil, susţinută, la fel ca în anul anterior, de avansul serviciilor, industriei şi comerţului, conform celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an, informează comunicatul de presă remis către redacţie.

"Cererea internă continuă să fie stimulată de politica fiscală expansivă, deficitul bugetar ajungând la 3,5% în 2018. Cererea externă pentru bunurile de capital necesare în producţie, sau pentru cele de folosinţă îndelungată continuă să crească, o tendinţă observată şi în 2017, pe măsură ce stocul de capital este reînnoit, după erodarea acestuia în anii de după criză", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte inflaţia, Garanti Bank estimează că aceasta va încheia anul la un nivel de 3,6%, faţă de nivelul actual de 5,2%.

Pe fondul supraîncălziririi economiei, Banca Naţională a României (BNR) a majorat rata dobânzii cheie de 3 ori în acest an, iar Garanti Bank previzionează înca o majorare până la finalul anului. Astfel, rata dobânzii cheie ar putea încheia anul la 2,75%, faţă de 2,5% în prezent.

Precum în cazul inflaţiei, cea mai mare parte a creşterii ratelor de dobândă interbancare a avut deja loc, ROBOR 3M înregistrând un nivel de 2,7% în prima parte a lunii mai, faţă de 0,9%, cât era în luna septembrie a anului trecut, când lichiditatea din piaţă a început să se diminueze.

Deficitul de cont curent va continua să crească în 2018, însă, acesta nu va lua un avans semnificativ, pe fondul apetitului mai puţin ridicat pentru consum, dar şi al încetinirii creşterilor salariale preconizate pentru 2018.

Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depăşind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, Garanti Bank estimează că ritmul de creştere al creditării se va menţine şi în 2018. Banca anticipează o majorare a împrumuturilor acordate consumatorilor, precum şi un avans moderat al creditelor acordate companiilor, acestea din urmă manifestând o sensibilitate faţă de costurile mai mari de finanţare şi de ritmul mai lent de creştere economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb