Viorel Hrebenciuc le-a spus oficialilor de la Ambasada SUA la Bucureşti, în aprilie 2007, că avea rezerve privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi că a încercat să o evite, precizând că s-a întâlnit cu Elena Udrea la un restaurant, dar a fost refuzat, potrivit unei telegrame WikiLeaks.
În cursul unei întâlniri avute la 17 aprilie 2007 cu oficiali ai ambasadei americane, Hrebenciuc a confirmat că, deşi tabăra anti-Băsescu are voturile necesare pentru suspendarea preşedintelui, încă există îndoieli în PSD dacă să continue sau nu cu procedura, în special din partea "Grupului de la Cluj" (din care fac parte Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş), care par să lucreze cu fostul ministru de Interne al PD Vasile Blaga pentru a bloca suspendarea, se arată într-o telegramă transmisă la Washington, obţinută de WikiLeaks şi publicată pe site-ul revistei Kamikaze.
Potrivit documentului diplomatic, Hrebenciuc a mai afirmat atunci că PNL era chiar mai hotărât decât PSD să-l înlăture pe Băsescu. El a spus că a aflat de la contacte din PNL că liberalii se temeau că PSD ar putea renunţa la suspendare.
Hrebenciuc a insistat că preşedintele Băsescu ar putea pune capăt crizei imediat, dacă face o declaraţie care să ceară restaurarea stabilităţii şi a relaţiilor paşnice între preşedinte, prim-ministru şi Parlament. El a ţinut însă să sublinieze că aceasta era ideea sa, nu a PSD, şi că nu discutase despre acest lucru cu liderul de atunci al partidului, Mircea Geoană, dar că urma să o facă în aceeaşi zi.
El a comentat că, deşi a discutat informal cu unii lideri PD, inclusiv cu fostul ministru de Interne Blaga, cu fostul ministru al Apărării Sorin Frunzăverde şi cu primarul Bucureştiului Adriean Videanu, cei trei lideri PD nu sunt în relaţii bune cu Băsescu şi nu sunt un canal util pentru propunerea sa. El a adăugat că s-a întâlnit cu Elena Udrea, confidenta lui Băsescu, la un restaurant, în seara precedentă, dar propunerea i-a fost refuzată.
Hrebenciuc a mai spus că şi consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu pare să-l încurajeze pe Băsescu să adopte o atitudine mai combativă. El a conchis că sunt multe motive pentru a nu continua cu votul de suspendare, dar Băsescu nu le-a dat oponenţilor săi nici un motiv să oprească procesul.
Hrebenciuc a mai spus că preşedintele Băsescu intenţiona să-şi ducă la îndeplinire ameninţarea de a demisiona şi de a determina organizarea de noi alegeri prezidenţiale, în cazul în care va fi suspendat. El a recunoscut că ar fi o bătălie importantă, dar şi-a exprimat încrederea că un candidat PSD ar fi capabil să concureze împotriva lui Băsescu la preşedinţie şi să câştige.
El a afirmat că Băsescu a scăzut 20 de procente în sondaje în ultimele două luni şi jumătate şi va continua să scadă în cele 90 de zile necesare organizării alegerilor. Hrebenciuc a recunoscut că nu era de acord ca Mircea Geoană să intre cu Băsescu într-o cursă prezidenţială. Sondajele PSD sugerau că Băsescu ar câştiga în faţa lui Geoană cu 55 la 45 de procente, astfel că Hrebenciuc a spus că îl încurajează pe secretarul general al PSD Titus Corlăţean să participe la alegeri împotriva lui Băsescu. Potrivit strategului social-democrat, Corlăţean este o faţă nouă, fără trecut comunist.
În finalul telegramei, autorul notează că întâlnirea a avut loc la cererea lui Hrebenciuc, care în mod clar dorea ca diplomaţii americani să îl influenţeze pe Băsescu în vederea unei declaraţii prezidenţiale conciliante, dar precizează că oficialii ambasadei au adoptat o poziţie neutră.
Revista Kamikaze a început, duminică, să publice documente obţinute de la WikiLeaks, organizaţia condusă de Julian Assange. Redactorul-şef adjunct al publicaţiei, Cătălin Prisăcariu, a anunţat public că documentele postate pe site-ul revistei reprezintă "originalele" telegramelor transmise de Ambasada americană de la Bucureşti către Washington, fără ca asupra lor să fi fost operată vreo selecţie.
Reprezentantul Kamikaze a anunţat, săptămâna trecută, că deţine integral documentele Wikileaks legate de România, afirmând că a intrat în posesia lor prin intermediul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), al cărui membru este, care a încheiat un parteneriat cu organizaţia condusă de Assange.