Imprevizibila inflaţie

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 august 2008

 Imprevizibila inflaţie

Banca Naţională "luptă cu săbii de oţel" împotriva inflaţiei, dar ea se încăpăţânează să se umfle şi să dea peste cap toate prognozele. Ţinta de 3,8 % a rămas nes-chimbată dar aproximarea ei de + un punct procentual cât este permisă (că de minus nu poate fi vorba) pare, tot mai mult, o fantezie amânată de la un raport la altul. Ne găsim la 8,61% şi ne aşteptăm la 9%. În luna ianuarie Mugur Isărescu Guvernatorul BNR a explicat: "A ţinti inflaţia nu înseamnă să faci farmacie; a nu se înţelege ţintirea inflaţiei în sensul strict de >tras la ţintă<. Ţintirea inflaţiei este una din cele trei tipuri de strategii de politică monetară şi are mai degrabă înţeles de reper. Ne uităm la trend şi pe termen lung ca tendinţă, urmărim criteriile de la Maastricht".

În data de 5 noiembrie 2007, Banca Naţională a urcat prog-noza de inflaţie la 5,7% cu 1,7 puncte procentuale peste ţinta de 4% a acelui an.

Mugur Isărescu vorbea atunci despre seceta care a diminuat semnificativ producţia autohtonă şi a scumpit produsele alimentare. Alături de secetă, deprecierea monedei naţionale şi scumpirea alimentelor peste tot în lume a dus la creşterea inflaţiei la valori de peste 6%, a axplicat Guvernatorul.

Alte motive ale creşterii inflaţiei, enumerate de Banca Naţională, au fost creşterea preţului petrolului cu efecte asupra preţului carburanţilor, dar şi rapiditatea creşterii creditării, pe care a încercat să o tempereze ridicând dobânda de politică monetară.

După ce prognoza BNR a fost infirmată de realitate (Institul Naţional de Statistică a indicat o rată anuală a inflaţiei de 6,5%, pe 2007), Mugur Isărescu a explicat:"Noi am făcut prognoza de inflaţie introducând şi preţurile produselor care au tendinţă de scumpire: pâine, făină, ouă etc. La ulei, de exemplu, ne-am gândit că preţul nu poate depăşi nivelul din Uniunea Europeană; problema a fost că uleiul s-a scumpit mai mult decât ne-am aşteptat".

Anul acesta Mugur Isărescu a explicat, din nou, cum devine cazul cu inflaţia. Guvernatorul a spus că inflaţia se va menţine ridicată în primele luni ale anului 2008 şi că principala ameninţare la adresa ţintei se leagă de generarea efectului de spirală preţuri salarii (inflaţia înaltă duce la solicitări de majorări de salarii).

Totuşi guvernatorul BNR se arăta optimist spunând că Banca Naţională speră şi are şanse să readucă inflaţia către sfârşitul anului 2008 sau începutul anului 2009 înapoi în culoarul ţintit, respectiv sub 5%.

După ce au fost publicate datele privind inflaţia în luna martie, de 8,63%, Mugur Isărescu a precizat că se aşteaptă ca acest nivel să fie cel mai mare din acest an, dar că inflaţia va continua să aibă valori ridicate până în lunile din vară, punând în pericol atingerea ţintei de inflaţie.

Această declaraţie a fost rectificată în mai când Guvernatorul a precizat că scăderea inflaţiei se amână pentru septembrie şi a pus un accent deosebit pe anticipaţiile inflaţioniste şi de rapoartele agenţiilor de rating internaţionale care au trecut de la "roz la cenuşiu".

În ultimele trei luni, rata anuală a inflaţiei a avut valori asemănătoare celei din martie: 8,62% în aprilie, 8,46% în mai şi 8,61% în iunie pottrivit INS.

În Raportul Trimestrial Asupra Inflaţiei Guvernatorul şi-a modificat prognoza de inflaţie de la 6% la 6,6% şi a anunţat că inflaţia va intra în culoarul ţintit începând din al doilea trimestru din 2009. "Cocoaşa" va fi în luna iulie, când rata anuală ar putea depăşi nivelul de 9%, a adăugat Guvernatorul.

Rămâne de văzut când va reintra inflaţia pe un trend descendent şi de câte ori se va mai modifica prognoza Băncii Naţionale. În orice caz, putem spune că eforturile sunt vizibile. Dobânda de politică monetară a fost ridicată de şapte ori consecutiv până la 10,25%, au crescut provizioanele pentru creditele în valută acordate de bănci persoanelor fizice, este în curs de finalizare un nou regulament care va înăspri condiţiile de creditare pentru populaţie, iar rezervele minime obligatorii continuă să fie mari în ciuda nemulţumirii bancherilor.

Scăderea inflaţiei pe termen lung se poate realiza cu un mix de politici macroeconomice adecvate şi cu puţin ajutor din partea naturii (adică vreme bună pentru agricultură) şi a pieţelor financiare internaţionale, continuă să spună reprezentanţii BNR. Până una alta, acesta este al doilea an în care alunecăm...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb