Guvernul Serbiei a adoptat un proiect de buget pentru 2020 care prevede un deficit de 0,3% din Produsul Intern Brut, în ideea de a-şi onora angajamentele asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional, informează Agerpres.
Proiectul de buget pentru 2020 se bazează pe o creştere economică anuală de 4%, a informat Ministerul de Finanţe într-un comunicat de presă. Documentul, care va merge în Parlament spre aprobare, vine după revizuirea bugetului pe 2019 adoptată luna trecută, când au fost introduse salarii în sectorul public şi pensii mai mari, majorarea cheltuielilor cu apărarea şi securitatea precum şi sporirea investiţiilor de capital.
Intenţia Guvernului de la Belgrad a fost acea de a creşte standardul de viaţă, să susţină creşterea economică prin investiţii şi să reducă treptat taxele pe muncă, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe. "Acest proiect de buget reprezintă sfârşitul procesului de consolidare a finanţelor publice şi marchează începutul etapei de dezvoltare" a declarat ministrul Finanţelor, Sinisa Mali.
Fondul Monetar Internaţional a cerut guvernului de la Belgrad să monitorizeze cu atenţie chletuielile astfel încât deficitul să rămână în limitele convenite. "Anvelopa salarială creşte mai rapid decât PIB-ul nominal, pentru al doilea an la rând, deviind de la angajamentele autorităţilor în acest domeniu şi de la recomandările noastre" subliniază FMI.
Vineri, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic a spus că în primul semestru al acestui an creşterea economică a fost mai slabă decât se preconiza dar a accelerat în trimestrul al treilea.
În luna martie sau aprilie a anului următor în Serbia vor avea loc alegeri generale iar Aleksandar Vucic este dornic să îşi promoveze politicile drept succese în creşterea prosperităţii într-o ţară în care trei sferturi din cei care muncesc sunt plătiţi sub salariul mediu pe economie.