Întâi plătiţi-vă contribuţiile la sănătate, abia după aceea, donaţii!

GHEORGHE PIPEREA
Miscellanea / 29 martie 2020

 Întâi plătiţi-vă contribuţiile la sănătate, abia după aceea, donaţii!

Văd pe tv şi pe multe pagini de socializare campanii pentru strângerea de donaţii pentru spitale. Frumos, înălţător chiar.

Ce-ar fi dacă s-ar face şi o campanie de "încurajare" a marilor sau micilor comercianţi să îşi plătească la timp contribuţiile pentru asigurări sociale de sănătate?

Mă refer, în primul rând, la comercianţîi care au întârzieri de luni sau ani de zile la plata cass, de dinainte de pandemie. Corporaţii care plătesc salariaţilor venitul minim pe economie pentru "optimizarea" fiscală constând în cass minimal. Întreprinderi publice păsuite cu anii la plata cass. Comercianţi prieteni sau acoperiţi ai serviciilor secrete care, în situaţie "normală" sau în insolvenţă, nu achita deloc cass sau îl achita cu mari întârzieri (desigur, vreţi exemple; luaţi exemple : realitatea tv, adevărul, hexipharma, rcsrds). Atenţionare : dacă sunteţi sau aţi fost salariaţi la astfel de comercianţi, nu aveţi (aproape) deloc asigurare de sănătate, iar asta doar pentru că patronul a vrut să facă un ban "cinstit" suplimentar sau a fost prieten cu neo-securitatea.

Mă refer, în al doilea rând, la marile corporaţîi care, deşi stau cu fundul pe munţi de lichidităţi şi sunt beneficiari de creşteri explozive ale vânzărilor pe motiv de pandemie, sunt iertaţi de obligaţia de plata a cass, de penalităţi şi majorări de întârziere şi de executari silite, alături de amărăştenii de patroni de imm-uri, cvasi-falite, şi de salariaţii trimişi în şomaj tehnic.

În loc să facă apel la mila publică, autorităţile, mai ales cele fiscale, ar face bine să îşi încaseze la timp şi integral cass-ul din cele două domenii mai sus indicate. Că să stimuleze plata chiar anticipată a cass-ului (şi a celorlalte contribuţîi, taxe şi impozite, de altfel), autorităţile ar face bine să acorde bonificaţii de 10-20%, în funcţie de mărimea comerciantului.

Romanul are două vorbe : (i)ce mi-e în guşă, şi-n căpuşă; (îi) cămeşa e mai aproape de piele decât şuba.

Mass-media şi paginile de socializare ar face bine să se concentreze pe ideea de conformare voluntară, şi nu numai pe donaţîi, care implică nemeritat ong-uri şi comercianţi profesioniştii în marketing şi propagandă.

PS Mi-am plătit întotdeauna şi îmi plătesc la timp şi integral taxele, impozitele şi contribuţiile. Mai mult chiar, în ultimii 5 ani sunt în litigiu cu fiscul pentru că am fost obligat (nelegal) să plătesc nedatorat mai mult de un milion de lei cu titlu de cass.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Este adevarat ce spune-ti in acest articol.Sunt totusi intr-o mica dilema:nu inteleg titlul articolului.donatii sau donati?Multumesc.

    1. Cu doi de i.

      A propos! Spuneți se scrie impreunat!????

      Nu, se scrie împreună.

      Se scrie impreuna. Studiaza mai intai gramatica!

      "spuneți" și nu "spune-ți"!nu orice cuvânt are cratimă!????

      ????????

      Greu cu gramatica. Trist...

      De impreunat se impreuneaza animalutele; cu cuvintele este mai delicat.

      Spuneți se scrie împreunat, nu cum ați scris dumneavoastră. Văd că și cu cititul aveți probleme. Titlul articolului este limpede precum cristalul :DONAȚII. Cu doi de I

    Eu nu pricep cu pot unii sa nu plateasca cu anii cand eu am avut proprire imediat la o intarziere de cateva zile care era de fapt o neintelegere la o compensare (in loc de ramburs) facut tot de ANAF.

    Deci, propun urmatoarea idee fiscala: sa poti alege un SRL "tinta" si sa faci ca el. 

    Eu pun toti banii intr-un cont separat si pana SRL-ul ala nu plateste sa nu se poate atinge nici de banii mei. Un fel de: "ala de ce nu plateste?". 

    Asa te incolonezi frumos dupa exemplul Realitatea TV sau mai stiu care si cand vezi anunt public ca ei au platit, platesti si tu. 

    Acest lucru ar motiva ANAF suficient sa se ocupe de SRL-ul principal ca sa deblocheze banii celorlalti. 

    1. Asta pare o problemă mai reală decât daca se scrie cu un i s-au cu doi de i cuvantul donații.

      sau legat și nu s-au!mama ei de gramatică!????

    Stai puțin. Matale beneficiezi de prevederile legale inițiate de prietenul Biriș și plătești CASS plafonat la 5 salarii? Hmmm...

    Sub ordonanta militara viitoare se poate introduce confiscarea firmelor pina la plata datoriilor CASS. Dupa ce trece criza se returneaza sumele luate in plus.

    Simplu dar nu se poate din cauza ,,prieteniei" cu parlamentarii si guvernantii sugatori de SPAGA ! 

    1. De ce trebuie sa plătesc dacă se aduce totul de acasă pastile mincare spaga

    De ce se aplica tratament fiscal diferit? Angajatii cu contract individual de munca platesc, LUNAR, CASS= 10% din venitul brut in timp ce cei cu profesii liberale (avocati, notari, consultanti, PFA,PFI, drepturi de autor, etc.) platesc, ANUAL, CASS=10% din salariul minim pe economie. Ex. pt.2019 : SALARIATUL cu venit brut = 5000 lei/luna ( 60000 lei/an ) A PLATIT CASS= 500 lei/luna ( adica 6000 lei/an) iar NONSALARIATUL VA PLATI ( fiindca declaratia unica se depune pana pe 25 mai ) 2496 lei/an ( in 2019 salariul minim a fost 2080 lei/luna adica 24960 lei/an), chiar daca a avut un venit brut mult mai mare. ASTA DA ECHITATE!

    1. asta da echitate, cei care au venituri suplimentare platesc de doua ori cass, o data in tara unde locuiesc (ue) si in ro, in ue din castigurile ca pfa in ro din dividente, arenda, vanzari actiuni, anaf nu accepta asigurari sociale platite in ue pt ca nu pot aduce a1. ti se pare corect sa platesti ceva de ce nu beneficiezi?

      nu am venit in ro de 3 ani. 

    Stimate scriitor in nainte de acuza gândește ce da CNS bolnavilor după o cotizație de zeci de ani retete compensate și consultați pe bani la oameni cu boli cronice rusine rusine cea mai mare mafie.

    1. In primul rand va informez ca nu voi dona nici macar 1 ban (unu) pentru acest sistem de sanatate, sistem pentru care platesc incepand cu prima zi de cand a fost infiintat. (am carte de munca incepand cu anul 1986). De atunci si pana in ziua de astazi am "donat" la stat tone de bani, fara a avea niciun avantaj!

      Cand am avut nevoie de servicii medicale ori am apelat la privat (pe bani multi) ori am fost in sistemul sanitar de stat gratis, dar nevoit sa dau spagi de 500 - 100 euro ! 

      Pentru ce sa mai platim noi acum ??? 

      Ca sa beneficieze "diadpora" care s-a intors cu coada intre picioare la greu ??? 

      Diaspora care nu a contribuit la sistemul de sanatate cu nici macar un leu !!! 

      Sunt escortati de ka frontiera cu masini de politie si de jandarmerie, sunt adusi cu avioane, sunt cazati in hoteluri si au parte de hrana si tratament medical

      , TOTUL PE BSNII NOSTRII !!! 

      Sunteți Români și sunteți rai sa taie pensiile speciale și alea care le-au dat la milițieni la 45 ani acolo problema

      Sa scoți la pensie polițiști cu prioritate când ei săraci au muncit toată viata lor mult tare e o mare problema aiceas problemele ăștia nau cotizat la stat și au fost și șpăgari o viata și la 45_55ani îi scoți la pensie mai trăiesc o tinerețe și alți nici nu vad pensia exemplu milițian care a infectat spitalul Gerota pt ca își permite și are bani de nu știe ce sa faca cu ei pensionar și funcționar la stat un tânăr nu încape din cauza lui sa mănânce o paine

      Bine punctat in legătură cu diaspora sunt de aceeași părere și eu muncesc din 1990

    Corect, întâi la muncă si apoi la întins mâna.

    1. Votantii din diaspora"nu au dreptul" la munca,au dreptul sa intinda mana! Asa le-u spus prietenii lor(se stiu ei) si mutulica!

      le-au spus,scuze!

    Oare cum ar fi ca guvernul sa nu mai investeasca in arme ci in educatie si invatamant ? Oare cum ar fi ca doctorii sa nu mai ceara spaga si sa nu.si mai doteze cabinetele particulare din banii statului ? Aplaudam spagarii si pe cei care atunci cand vom iesi iar in strada sa ne aratam nemultumirea fata de guverne, vor arunca iar pe noi cu gaze lacrimogene.

    Mă uit la teledonul de pe antena 1. Nu știu ce vor să facă cu banii strânși din donații dacă nu au de unde să achiziționeze echipamente de protecție. Cehia a impus firmelor din industria textilă să confecționeze măști. Oare noi credem că vom salva națiunea doar cu bani? Mira m-aș...

    Fals!! Cei mai mari debitori la fondul de sănătate sunt societățile comerciale și industriale apartinatoare statului. CFR, Rovinari, Minele din Romania, etc. Privații ar trebui să nu plătească ani de zile pentru a egala suma pe care acestea le au de plătit doar pe un an... și sunt mereu iertate și iar iertate. Deci cel mai mare dator al statului către stat este chiar el...

    1. Mai lasati-ne cu privați din România! Nu stiu decat sa-si bată joc de angajați și să le plătească doar minim pe economie ! Iau un produs cu 2 lei si il vand cu 4 lei ! Vai ce buni patroni sunt ei ! Nu stiu cum sa mai fure statul !

    Idioților spune omul ce are de spus iar voi o țineți lângă cu gramatica,nici nu știți ce vreți sau nu înțelegeți textul și continutul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb