Noua Caledonie a ales astăzi să rămână sub autoritatea franceză, în cadrul referendumului pentru autodeterminarea istorică, calificată de preşedintele Macron drept o "dovadă a încrederii în Republică", scrie AFP.
Potrivit rezultatelor finale din 284 de circumscripţii, 56,4% din alegători au ales să nu voteze pentru independenţă, faţă de 43,6% care au fost în favoarea ei.
Participarea a fost masivă, cu 80,63% din numărul alegătorilor, potrivit Înaltului Comisariat.
Nu mai puţin de 174.154 de alegători din cei 270.000 de locuitori ai Noii Caledonie au fost chemaţi să răspundă cu "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Vă doriţi ca Noua Caledonie să acceadă la suveranitatea deplină şi să devină independentă?".
Cu puţin timp înainte de anunţul rezultatelor finale, Emmanuel Macron şi-a exprimat "imensa mândrie că am trecut împreună această etapă istorică", exprimând "dovada încrederii în Republica franceză".
"Vreau de asemenea să-mi exprim mândria că majoritatea caledonienilor au ales Franţa", a adăugat Macron într-o alocuţiune la televiziune, susţinută de la Palatul Élysee, estimând că de acum înainte "nu există altă cale decât cea a dialogului".
Arhipelag francez, care a fost colonizat în 1853, dispune de importante rezerve de nichel.
Scrutinul a fost monitorizat de 250 de delegaţi ai statului francez şi observatori ai ONU.
Această consultare populară, prevăzută de acordul de la Noumea semnat în 1998, este menită să continue eforturile de reconciliere între Kanak, populaţia autohtonă, şi descendenţii coloniştilor europeni, caldoche, începute cu acordurile de la Matignon în 1988. Acestea din urmă au fost semnate după violenţele din anii 1980 care au culminat cu luarea de ostatici şi atacul asupra grotei de la Ouvea din mai 1988, soldată cu 25 de morţi în total.