Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat marţi demisia procurorului general Viktor Şokin, acuzat de lipsa de progrese în lupta împotriva corupţiei şi de torpilarea reformelor, un personaj văzut de susţinători occidentali ai Ucrainei ca pe un obstacol în combaterea corupţiei, transmit AFP şi Reuters.
Astfel, 289 de deputaţi au votat în favoarea demisiei sale dintr-un total necesar de 226 de voturi.
"Aleluia! În sfârşit!", a reacţionat imediat pe Twitter ministrul economiei, Aivaras Abromavicius, care îşi prezentase demisia în februarie, acuzând puterea de blocarea reformelor promise. Demisia sa mai trebuie aprobată de către parlament, dar s-ar putea ca ea să fie respinsă, întrucât lituanianul Aivaras Abromavicius se bucură de prestigiul unui adevărat reformator printre ucraineni.
"Acest procuror era ruşinea Parchetului. Sper ca următorul procuror general, care va fi numit la propunerea preşedintelui, să nu fie la fel", a spus înainte de vot fostul jurnalist Mustafa Naiem, deputat al blocului prezidenţial Blocul Petro Poroşenko (BPP).
Acest vot intervine la o zi după ce mai multe sute de persoane, între care parlamentari, au manifestat în faţa preşedinţiei de la Kiev, cerând plecarea lui Şokin, un apropiat al lui Petro Poroşenko.
Parchetul general ucrainean, suspectat în cursul ultimelor decenii că a luat decizii motivate politic, se află cu regularitate în mijlocul unor scandaluri, în pofida schimbării de putere survenite în Ucraina la începutul anului 2014, în urma revoltei proeuropene din Piaţa Independenţei (Maidan Nezaliojnosti), aminteşte Agerpres.
Activiştii îi acuză pe oficiali, între care şi Viktor Şokin, în funcţie din 2015, că nu au făcut nimic pentru a elucida crimele fostului regim prorus şi pentru a combate corupţia, chiar acoperind unele afaceri vizând oligarhi apropiaţi de actuala putere de la Kiev.
Deputaţii reformatori, susţinuţi de Occident, cer de mai multe luni plecarea procurorului general din funcţie. "Vrem să vedem că Parchetul general conduce lupta împotriva corupţiei nu sabotează în mod deschis şi agresiv reformele", scria într-un mesaj pe Twitter la mijlocul lunii martie ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt.
În faţa acestei avalanşe de critici, Petro Poroşenko a sfârşit prin a cere procurorului Şokin să-şi prezinte demisia, ceea ce acesta a şi făcut la mijlocul lunii februarie, dar plecarea mai trebuia aprobată de către parlament.