POLONIA  Preşedintele Duda a aprobat controversata reformă a Tribunalului Constituţional

Adina Lateş
Internaţional / 28 decembrie 2015

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda (conservator), a semnat astăzi foarte controversata lege privind Tribunalul Constituţional, denunţată de către opoziţie ca având drept scop să paralizeze această instituţie şi să submineze separaţia puterilor în stat, potrivit unui comunicat al preşedinţiei, informează AFP şi Reuters.

Andrzej Duda, un aliat apropiat al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a promulgat legea adoptată în grabă de către majoritatea conservatoare a lui Jaroslaw Kaczynski, în pofida apelurilor la reţinere lansate îndeosebi de către Comisia Europeană, numeroşi experţi şi instituţii poloneze şi internaţionale.

Noua lege, care va intra în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, introduce îndeosebi regula majorităţii calificate de două treimi pentru deciziile Tribunalului Constituţional, obligat de acum înainte să întrunească, pentru a putea statua în cazuri de mare importanţă, 13 din cei 15 judecători câţi are curtea, în loc de 9 anterior.

PiS şi-a plasat deja în cadrul Tribunalului cinci judecători aleşi ai săi, urmând o procedură controversată, ceea ce ar urma să-i permită să blocheze uşor avizele defavorabile ale Tribunalului.

Miercuri, într-o scrisoare adresată autorităţilor poloneze, vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a cerut ca ''legea să nu fie adoptată în final, sau cel puţin să nu intre în vigoare ''până când nu sunt pe deplin şi corect evaluate toate chestiunile referitoare la impactul său asupra independenţei şi funcţionării Tribunalului Constituţional''.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a reacţionat imediat, estimând că Timmermans a fost ''indus în eroare'' de către opoziţia poloneză.

Potrivit partidului lui Kaczynski, cu această lege ''se face ordine în funcţionarea Tribunalului Constituţional şi se elimină un obstacol în calea aplicării promisiunilor sale electorale. Dar legea a dat loc unor dezbateri aprinse la aprobarea sa expresă în parlament şi a suscitat critici din partea Curţii Supreme şi a mai multor organizaţii neguvernamentale, inclusiv Amnesty International.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului şi-a exprimat, de asemenea, ''preocuparea''. Fostul preşedinte polonez Lech Walesa a făcut apel la un referendum privind organizarea de alegeri anticipate, după numai două luni de la alegerile câştigate de PiS.

Consiliul Naţional al Justiţiei (KRS) a lansat un apel către preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, să nu promulge noua lege, ci să o supună dezbaterii Tribunalului Constituţional pentru a decide dacă ea este sau nu în conformitate cu Legea Fundamentală.

Opoziţia poloneză laolaltă este de părere că noile autorităţi vor pur şi simplu să scape de orice control independent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb