Paralizia liderilor financiari la nivel mondial în abordarea consecinţelor atacului Hamas şi răspunsul Israelului de săptămâna trecută au scos la iveală diviziuni geopolitice profunde care împiedică Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, chiar dacă au avansat noi planuri de finanţare care vizează atenuarea şocurilor economice mai frecvente, informează reuters.
Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului la 7 octombrie, exact când oficialii financiari de top au sosit în Maroc pentru întâlnirile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, răsturnând scenariul atent elaborat al întâlnirii care cerea noi resurse şi măsuri pentru a revigora creşterea globală în stagnare, transmite sursa citată.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, nu a menţionat noul conflict în evenimentele de deschidere, iar mai târziu, pe măsură ce atacurile de ripostă ale Israelului s-au intensificat, a avut dificultăţi în a-l aborda, descriindu-l iniţial ca o tragedie umană, dar o sursă vagă de incertitudine economică, relatează reuters.
"În faţa unui şoc global major de acest gen, creat de om, care nu este un şoc climatic, aceste instituţii sunt neputincioase să facă ceva în legătură cu acesta, motiv pentru care nu vorbesc deloc despre el," a spus Rachel Nadelman, un cercetător principal la Centrul de Cercetare a Responsabilităţii de la Universitatea Americană, care a participat la evenimente civice şi oficiale la întâlniri, conform sursei citate.
Incapacitatea de a răspunde s-a extins şi la declaraţiile preşedintelui emise de Grupul celor 20 de economii majore şi de comitetele directoare ale FMI şi Băncii Mondiale, care nu au menţionat conflictul, informează reuters.
"Conflictul israeliano-palestinian este şi mai controversat - aproape imposibil de ajuns la un consens," a spus oficialul, potrivit sursei menţionate.