VELUX Group a anunţat că în 2023 a obţinut 100% din energia electrică din surse regenerabile şi a redus emisiile din propriile operaţiuni cu 16% faţă de anul precedent, conform raportului de sustenabilitate lansat de companie în luna mai. Progresul VELUX se aliniază cu atingerea obiectivului de reducere cu 100% a emisiilor operaţionale până la finalul anului 2030, conform unui comunicat transmis redacţiei.
În 2023, compania a redus cu mai mult de jumătate emisiile provenite din operaţiunile proprii, de la 52.000 de tone emisii de CO2 în 2020, la 23.000 de tone CO2 anul trecut. Totodată, VELUX Group a utilizat exclusiv energie electrică din surse regenerabile, prin utilizarea unor contracte pentru achiziţionare - PPA (Power Purchase Agreement), instalarea de panouri solare fotovoltaice la faţa locului şi achiziţionarea de certificate de energie electrică din surse regenerabile în ţările în care PPA-urile nu sunt încă fezabile.
"În anul 2023, am integrat pe deplin principiile sustenabilităţii în strategia noastră, recunoscându-le importanţa fundamentală pentru activitatea companiei. Sunt încântat de faptul că, în acest an, am reuşit să obţinem noi reducţii ale emisiilor noastre operaţionale de CO2 şi am atins obiectivul de a ne asigura că 100% din energia electrică pe care o utilizăm provine din surse regenerabile. Considerăm decarbonizarea industriei construcţiilor drept un pas esenţial şi suntem încrezători că produsele şi soluţiile noastre pot juca un rol semnificativ în această direcţie", a declarat Lars Petersson, CEO al Grupului VELUX, potrivit comunicatului
În ceea ce priveşte emisiile din lanţul valoric (domeniul de aplicare 3), acestea au înregistrat o scădere semnificativă de 21%, atribuită în principal unei diminuări a volumelor, dar şi eforturilor constante de a achiziţiona şi implementa materiale cu emisii mai reduse de carbon în produsele VELUX. De exemplu, anul trecut, compania a utilizat 100% lemn certificat FSC - Forest Stewardship Council, în creştere cu 96% faţă de anul 2022, iar ambalajele primare folosite în producţie au fost peste 97% reciclabile, pe bază de hârtie. Până în 2030, compania îşi propune să reducă emisiile din domeniul de aplicare 3 cu până la 50%.
De asemenea, tot anul trecut, VELUX a continuat parteneriatul său cu World Wide Fund for Nature (WWF) prin demararea a două noi proiecte dedicate pădurilor din Vietnam şi Madagascar. Aceste iniţiative fac parte dintr-un efort concertat de reducere şi eliminare a emisiilor de CO2, cu obiectivul de protejare şi restaurare a ecosistemelor forestiere, având ca rezultat estimat o reducere de 4,5 milioane de tone de CO2.
Pentru 2024, compania are în plan să implementeze noi iniţiative de reducere a impactului asupra mediului şi să găsească alternative pentru reciclarea deşeurilor periculoase. Din acest an, se va raporta lunar despre gestionarea deşeurilor pentru a asigura date actualizate, care să ghideze deciziile şi acţiunile viitoare. Totodată, VELUX îşi va monitoriza eforturile pentru a atinge obiectivul zero deşeuri, în cadrul proiectului strategic pentru promovarea unei afaceri circulare, se menţionează în comunicat.