Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru potenţiala apariţie a celui de-al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, informează AFP şi DPA.
"Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică", a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, cu ocazia unei vizite întreprinse la o şcoală gimnazială situată într-o periferie a Atenei.
În regiunea Attica şi în alte zone incluse în grupa roşie de către guvernul elen din cauza unui număr important de cazuri de coronavirus, doar şcolile gimnaziale au fost redeschise luni, nu şi liceele, contrar deciziilor prevăzute iniţial în planul guvernamental.
Şcolile primare şi grădiniţele au fost deja redeschise pe 11 ianuarie, după ce un regim strict de carantină a fost impus în întreaga ţară începând din 7 noiembrie 2020.
Pe lângă purtarea obligatorie a măştii sanitare, şi alte măsuri au fost luate pentru redeschiderea şcolilor gimnaziale, precum obligaţia elevilor de a forma doar grupuri mici în timpul pauzelor dintre cursuri şi al orelor de sport.
Ministrul Educaţiei i-a încurajat de asemenea pe profesori şi pe elevii de peste 16 ani, în special, să se testeze, gratuit, pentru a depista posibilele infecţii cu noul coronavirus. O platformă online a fost lansată de Guvern pentru a permite profesorilor şi elevilor să se programeze cu uşurinţă pentru astfel de teste (edu.testing.gov.gr).
Sindicatul profesorilor din învăţământul gimnazial consideră însă că există riscul unei "noi închideri" a şcolilor gimnaziale în următoarele săptămâni, ţinând cont că virusul ar putea să se răspândească odată cu redeschiderea unităţilor şcolare. Sindicatul este de părere că profesorii ar trebui să fie vaccinaţi cu prioritate şi să predea în faţa unor efective reduse de elevi în clase, pentru a putea să asigure toate orele de predare până la încheierea anului şcolar.
Grecia a demarat campania sa naţională de vaccinare pe 27 decembrie, iar guvernul de la Atena a promis iniţial că va vaccina 2 milioane de persoane pe lună, prioritate având personalul medical şi rezidenţii din azilurile pentru vârstnici.
Totuşi, mai mulţi experţi, alături de companii media şi partide din opoziţie, au criticat întârzierile acumulate în campania de vaccinare şi au deplâns numărul limitat de vaccinuri care sunt în prezent disponibile în Grecia.
La o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, Grecia a înregistrat până acum 5.796 de decese asociate maladiei COVID-19, iar cele mai multe dintre ele s-au produs în timpul celui de-al doilea val al pandemiei.
Potrivit DPA, Grecia a început luni pregătirile pentru potenţiala apariţie a celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Ministrul Sănătăţii, Vassilis Kikilias, a solicitat o întrunire de urgenţă a comitetului naţional de combatere a pandemiei de coronavirus, pentru a discuta procedurile care ar trebui adoptate în cazul declanşării unui nou val de infectări.
Printre măsurile care sunt discutate se află adoptarea unui regim mai strict de carantină decât cel aflat în vigoare şi care a fost impus la începutul lunii noiembrie, a raportat presa elenă.
Anumiţi experţi din sănătate afirmă că Grecia se află într-un punct crucial al pandemiei de COVID-19. Numărul cazurilor a început să crească brusc încă o dată, după uşoara relaxare a restricţiilor asociate regimului de lockdown în urmă cu două săptămâni.
În plus, cele două noi mutaţii care deţin un caracter infecţios mai pronunţat, depistate iniţial în Marea Britanie şi în Africa de Sud, au fost deja confirmate pe teritoriul Greciei, generând îngrijorări legate de posibilitatea unei creşteri explozive a noilor infectări.
Grecia se află în prezent sub incidenţa unui lockdown recent modificat, care stipulează purtarea obligatorie a măştilor sanitare, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii începând cu ora locală 21:00 şi interdicţii extinse în privinţa deplasărilor interne. Magazinele rămân deschise în zonele în care au fost raportate puţine cazuri de infectare.
Grecia a rămas relativ mai puţin afectată de pandemia de COVID-19 în comparaţie cu vecinii săi europeni. Cu toate acestea, sectorul său medical nu este considerat unul robust, după mai mulţi ani de criză financiară şi după adoptarea unor politici de austeritate.