Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la închisoare pentru luare de mită într-un dosar de corupţie

A.F.
Anticorupţie / 29 mai 2023

 Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la închisoare pentru luare de mită într-un dosar de corupţie

Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a primit o condamnare definitivă de 7 ani şi 4 luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie legat de atribuirea unui contract de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Decizia a fost luată vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după un proces îndelungat şi complex, conform digi24.ro.

La instanţa de fond, Sebastian Vlădescu fusese condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, însă un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă a constatat că pentru infracţiunea de trafic de influenţă faptele s-au prescris. Astfel, fostul ministru al Finanţelor rămâne cu o pedeapsă de 7 ani şi 4 luni pentru luare de mită.

În acelaşi dosar, Mircea Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Într-o notă pozitivă pentru inculpaţi, judecătorii au anulat condamnarea de 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare impusă fostului deputat Cristian Boureanu pentru trafic de influenţă, deoarece faptele s-au prescris.

De asemenea, Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, şi Mihaela Mititelu, o apropiată de conducerea Companiei Naţionale CFR, au scăpat de condamnări. Constantin Dascălu avea o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită, iar Mihaela Mititelu fusese condamnată la 4 ani pentru complicitate la trafic de influenţă, însă faptele s-au prescris în ambele cazuri.

Toţi inculpaţii au fost trimişi în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu a fost acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de trafic de influenţă în perioada în care deţinea funcţia de ministru al Finanţelor. În acelaşi dosar, au fost judecaţi şi Mircea Ionuţ Costea, Mircea Geoană, Constantin Dascălu şi Cristian Boureanu.

Potrivit DNA, activitatea infracţională a avut loc în două etape. Prima etapă s-ar fi desfăşurat în anul 2005, în contextul unei licitaţii pentru reabilitarea unei linii ferate, când reprezentanţii unei companii străine ar fi convenit cu Sebastian Vlădescu, Mircea Ionuţ Costea şi o persoană apropiată de conducerea CNCFR să plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român pe toată durata contractului. În schimbul acestor sume, inculpaţii ar fi promis să faciliteze finanţarea suplimentară a contractului şi să asigure plata la timp a facturilor emise.

Pentru a realiza remiterea banilor, s-a creat un circuit fictiv. Astfel, încheierea unui contract de consultanţă cu o societate de avocatură ar fi reprezentat prima verigă a acestui circuit. Compania străină ar fi plătit, în perioada 2006-2011, suma totală de 39.363.071 lei către societatea de avocatură, deşi nu au fost prestate servicii reale. Urmează încheierea mai multor contracte fictive între societatea de avocatură sau societăţi offshore afiliate acesteia şi societăţi controlate de inculpaţi, prin care sumele de bani au ajuns la aceştia.

Astfel, Sebastian Vlădescu a primit un milion de euro, Mircea Ionuţ Costea a primit 3.121.328,41 lei şi 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR a primit 3.083.498 lei şi 1.050.087 euro.

Sentinţa definitivă pronunţată vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă un pas important în lupta împotriva corupţiei şi demonstrează că nimeni nu este mai presus de lege.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este vreo unul curat in conducerea tarii?

    Si cumnatelul a fugit, se va preda in Italia si va astepta acolo pina la prescriere.

    Politrucilor nostri le place prescrierea. Nu vor corecta articolul declarat neconstitutional pana nu scapa toti coruptii. Pe Dragnea l-au terminat cu OG 13 care era mai putin permisiva decat porcaria de acum cu prescriptia. Slava Parlamentari, slava Justiria!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb