Sondaj XTB România: ETF-urile cu expunere pe pieţele emergente, în atenţia investitorilor în 2024

A.F.
Companii / 1 noiembrie 2023

 Sondaj XTB România: ETF-urile cu expunere pe pieţele emergente, în atenţia investitorilor în 2024

ETF-urile pe titluri de stat şi ETF-urile care urmăresc indici globali sau de pe pieţe emergente - printre cele mai frecvente opţiuni pentru investitorii şi analiştii consultaţi de XTB România, în cadrul unui sondaj privind fondurile tranzacţionate la bursă (ETF) cu potenţial de creştere în 2024, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, în contextul schimbărilor economice şi geopolitice ce au marcat anul 2023, investitorii cu ochii aţintiţi asupra viitorului se întreabă ce aduce noul an.

Potrivit Olgăi Ursu, consultant de Investiţii autorizat de ASF, piaţa SUA rămâne o piesă centrală în puzzle-ul investiţional global. Consultantul financiar remarcă oportunităţi pe acţiunile individuale de pe piaţa americană. Totodată, "zonele de interes pentru a investi în 2024 ar putea fi ETF-urile cu expunere pe bonduri şi cele pe indicii generali ai pieţei (S&P 500)".

Într-o eră în care inovaţia evoluează rapid, este evidentă atracţia către sectorul tehnologic. Din această perspectivă, Valentin Nedelcu, Investitor şi Financial Coach, este de părere că anul 2023 a fost anul ETF-urilor concentrate pe companiile mari de tehnologie. Cu toate acestea, el îşi exprimă prudenţa cu privire la 2024, sugerând o reorientare strategică. "Piaţa de titluri de stat are şanse mai mari să reintre pe un trend de apreciere după trei ani de declin. Astfel, sunt interesant de urmărit ETF-urile pe titluri de stat din SUA pe termene medii şi lungi", precizează investitorul.

Trendul: abordarea holistică a pieţei

Potrivit lui Dan Sulica, investitor şi trainer, ETF-urile care urmăresc indicii globali vor continua să rămână relevante şi în 2024. Investitorul consideră că şi ETF-urile de obligaţiuni reprezintă o alternativă de studiat în 2024. "Dat fiind că băncile centrale se vor fi oprit deja din creşterea dobânzilor, sau se vor pregăti chiar de o eventuală scădere a lor, cred că ETF-urile de obligaţiuni (precum EUNA sau DTLA) vor fi în mod particular avantajate într-un astfel de mediu anul viitor", arată investitorul.

Vlad Caluş, Educator Financiar, oferă câteva recomandări de ETF-uri cu expunere pe pieţele dezvoltate: "În contextul dinamic al pieţei financiare, în 2024 următoarele ETF-uri vor fi de interes: iShares Core MSCI World UCITS ETF USD, iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD şi iShares NASDAQ 100 UCITS ETF".

În aceeaşi direcţie, Bogdan Dinu, Consultant în industria Private Banking, consideră că şi în 2024, pentru un portofoliu alcătuit din ETF-uri, o bază solidă reprezintă o medie ponderată pe capitalizare pe pieţele dezvoltate şi emergente. "Pentru a configura această medie ponderată orientativă, o strategie ar putea fi concentrarea a 80% din portofoliu într-un ETF care urmăreşte MSCI World (precum iShares Core MSCI World UCITS ETF) şi 20% într-un ETF axat pe MSCI Emerging Markets (cum ar fi iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF). Astfel, investitorii pot avea expunere la mii de companii din economia mondială, beneficiind de eforturile miliardelor de oameni care lucrează pentru a le genera venituri", spune Bogdan Dinu.

Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, subliniază că principiul diversificării portofoliului de investiţii îşi poate arăta, chiar mai pregnant decât în mod obişnuit, utilitatea.

"Pentru cei interesaţi de o poziţionare selectivă, între temele care ar putea fi urmărite prin ETF-uri s-ar afla atât fonduri care reflectă dinamica companiilor miniere de aur şi metale preţioase, ca o contrapondere la mediul global incert, cât şi ETF-uri din industria de apărare, având în vedere tendinţa de creştere a cheltuielilor militare. Pe de altă parte, o altă opţiune ar fi ETF-urile din industria farma şi de servicii medicale, având tendinţa de a atenua volatilitatea portofoliului. De asemenea, ar putea fi interesant de urmărit, pentru cei cu perspectivă multi-anuală, performanţa ETF-urilor de tip value, fie, cu un risc mai ridicat, concentrată pe regiuni (SUA sau Europa), fie cu amprentă globală", spune analistul XTB România.

Investitorii în ETF-uri au remarcat că aceste instrumente oferă mai multe avantaje semnificative pe termen lung şi foarte lung: costuri foarte mici, lichiditate foarte mare şi diversificare. Un atu este şi siguranţa dată de administratorii fondurilor tranzacţionate la bursă, cu un istoric dovedit. În acelaşi timp, au fost menţionate şi uşurinţa de a reproduce un indice bursier (prin ETF-urile bazate pe indici bursieri), dar şi natura pasivă a investiţiei, care permite investitorilor ocupaţi să îşi lase portofoliul să lucreze singur.

România este ţara unde mulţi dintre clienţii XTB încep să investească prin cumpărarea de ETF-uri. Procentul acestora este în continuă creştere: în 2021 a fost de 30%, la sfârşitul anului 2022 a crescut la 57%, iar în august 2023 a ajuns la 58%.

Informaţii detaliate şi abordări strategice privind investiţiile în ETF-uri în 2024, împreună cu provocările economice şi geopolitice esenţiale pentru investitorii în ETF-uri, vor fi prezentate la conferinţa Investor`s Day 2023.

Organizat de XTB România, evenimentul va avea loc joi, 2 noiembrie 2023, şi va fi transmis live, în format online, începând cu ora 15.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb