Terminalul GNL de la Alexandroupolis deţinut de Gastrade începe operaţiunile comerciale Bornă importantă pentru securitatea energetică şi dezvoltarea Europei

A.F.
Companii / 1 octombrie 2024

 Terminalul GNL de la Alexandroupolis deţinut de Gastrade începe operaţiunile comerciale Bornă importantă pentru securitatea energetică şi dezvoltarea Europei

Startul operaţiunilor comerciale din cadrul terminalului GNL (gaz natural lichefiat) Gastrade transformă oraşul Alexandroupolis într-o adevărată poartă energetică pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

Gastrade anunţă astăzi, 1 octombrie 2024, lansarea în exploatare comercială a Terminalului GNL Alexandroupolis. Acesta este unul dintre proiectele energetice cheie la nivel european, regional, naţional şi local, terminalul fiind deţinut, proiectat, dezvoltat şi operat de Gastrade. Acest proiect a fost conceput în urmă cu 15 ani de Dimitris Copelouzos.

Rezultatul unei ample colaborări, cu viziune de pionierat pentru momentul respectiv, proiectul contribuie la securitatea, diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie în Europa Centrală şi de Sud-Est, crescând decisiv rolul şi importanţa Greciei pe harta energetică actuală a Europei, unde devine un hub energetic pentru mai mult de nouă ţări.

De la decizia finală de investiţie până la startul operaţiunilor comerciale

Implementarea proiectului a început să se materializeze pe 27 ianuarie 2022, când Gastrade a luat decizia finală de investiţie (FID). Astfel, lucrările de construcţie onshore şi offshore din Alexandroupolis au progresat rapid. În februarie 2023 a demarat în Singapore construcţia unităţii plutitoare de stocare şi regazificare a GNL (FSRU). FSRU a plecat din şantierul naval Seatrium la 26 noiembrie 2023, ajungând în apele Mării Traciei pe 17 decembrie 2023, unde a fost ancorată în poziţia sa permanentă. După finalizarea cu succes a testelor de punere în funcţiune şi după emiterea a autorizaţiei de funcţionare din partea Ministerului Energiei şi Mediului din Grecia, în vara anului trecut, proiectul a fost adus în stare de funcţionare, permiţând oficial începerea operaţiunilor comerciale.

Terminalul GNL din Alexandroupolis cuprinde, pe lângă unitatea FSRU, o conductă de gaze naturale submarină şi terestră care conectează FSRU la sistemul naţional de transport al gazelor naturale (NNGTS), prin intermediul căruia va livra gaze naturale către Grecia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova şi estul Ucrainei, precum şi către Ungaria şi vestul Slovaciei. FSRU, denumită "ALEXANDROUPOLIS" pentru a onora oraşul şi locuitorii, care au adoptat acest proiect ambiţios de la început, dispune de o tehnologie modernă, cu o capacitate maximă de regazeificare de 5,5 miliarde de metri cubi pe an.

Viitor

În prezent, 14 companii elene şi internaţionale participă la proiect din punct de vedere comercial, angajând aproape întreaga capacitate a terminalului până cel puţin în 2030. Demararea operaţiunilor comerciale în cadrul proiectului marchează şi consolidarea iniţiativei Coridorul vertical, cu o dinamică semnificativă, menită să creeze un centru comercial de gaze naturale pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

Echipa Gastrade, alături de partenerii şi acţionarii strategici, Elmina Copelouzou, Gaslog, DEPA Commercial, Bulgartransgaz şi DESFA, mulţumeşte tuturor celor care au contribuit la finalizarea cu succes a acestui proiect de importanţă naţională, menţinându-şi angajamentul de a asigura un viitor energetic sustenabil şi sigur pentru Grecia şi Europa.

"Cu toţii, în echipa Gastrade, suntem încântaţi şi mândri că am ajuns cu succes la capătul acestei călătorii lungi şi că livrăm ţării şi întregii regiuni acest proiect cheie. Viziunea noastră este de a oferi pieţei un proiect care va funcţiona în condiţii favorabile pentru comunitatea locală din Alexandroupolis, pentru mediu şi clienţii noştri, oferind o opţiune de aprovizionare stabilă şi fiabilă pentru regiune. Dorim să devenim o infrastructură «de referinţă la capitolul excelenţă»", a declarat Kostis Sifnaios, director general Gastrade.

"A fost nevoie de viziunea unei persoane, de cincisprezece ani de eforturi şi doi ani de pregătire tehnică intensivă pentru ca Grecia şi Alexandroupolis să găzduiască acest proiect intersectorial, cheie pentru domeniul energetic european. Terminalul GNL de la Alexandroupolis este mult mai mult decât un proiect comercial. Este dovada posibilităţilor pe care le are Grecia de a crea o infrastructură europeană capabilă să abordeze problemele actuale, oferind oportunităţi şi perspective pentru un viitor energetic mai bun şi durabil", subliniază Elmina Copelouzou, acţionar şi fondator al societăţii.

"GasLog este onorată că a contribuit la dezvoltarea proiectului încă de la început, prin conversia unui transportator de GNL în FSRU, la livrarea unităţii în Alexandroupolis şi demararea cu succes a operaţiunilor terminalului, în calitate de acţionar şi operator, respectându-ne angajamentul de a furniza soluţii fiabile şi inovatoare pentru GNL la scară globală", a declarat Paolo Enoizi, CEO Gaslog.

" Astăzi marchează începutul unui nou capitol în peisajul energetic al regiunii. Terminalul LNG Alexandroupolis, un concept vizionar, este o soluţie reală la provocările presante la adresa securităţii energetice şi diversificării surselor de aprovizionare în Europa de Sud-Est. Prin acest proiect, asigurăm accesul la surse de energie fiabile şi diverse, generăm noi oportunităţi economice pentru comunitatea locală şi consolidăm poziţia geopolitică a Greciei. Suntem foarte încântaţi de contribuţia esenţială a DEPA Commercial în succesul acestei infrastructuri strategice, care va oferi avantaje substanţiale Greciei şi ţărilor învecinate", a declarat Konstantinos Xifaras, CEO DEPA Commercial.

" Startul exploatării comerciale a FSRU Alexandroupolis este o etapă-cheie în asigurarea diversificării aprovizionării şi securităţii energetice nu doar în Bulgaria, ci pentru regiunea Europei de Sud-Est. Decizia luată în 2020 de Bulgaria şi Bulgartransgaz de a deveni acţionari cu o participaţie de 20 % în Gastrade S.A. s-a dovedit a fi una strategică. În prezent, FSRU Alexandroupolis este, fără îndoială, o infrastructură-cheie care asigură acces la aprovizionarea cu gaze din surse sigure şi fiabile, precum SUA, Qatar, Egipt etc. Rolul GNL în regiune şi disponibilitatea acestei capacităţi de stocare şi regazeificare a GNL devin esenţiale pentru ţările din Europa de Sud-Est, interesate să diversifice aprovizionarea şi să renunţe la gazul rusesc. Aceasta va îmbunătăţi, de asemenea, lichiditatea şi integrarea pieţei la nivel regional", a comentat Kiril Ravnachki, director executiv Bulgartransgaz.

" Lansarea operaţiunilor comerciale în cadrul FSRU Alexandroupolis este un eveniment crucial care întăreşte poziţia Greciei ca poartă energetică pentru Europa de Sud-Est şi nu numai. Această nouă instalaţie de import de GNL, alături de terminalul GNL Revithoussa, cuplat, de asemenea, cu investiţiile DESFA pentru creşterea capacitatăţii de export a reţelei de gaze din Grecia şi iniţiative precum TAP, IGB şi Coridorul Vertical, consolidează şi mai mult infrastructura energetică şi interconectivitatea la nivel regional", a adăugat Maria Rita Galli, CEO DESFA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Romgaz a iesit din combinatie, dupa ce avea 20%. Care sa fie explicatia?

    1. Trebuia să vireze banii la buget.

      Nu mai are bani de investiții. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb