• ACTUALIZRE Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legatură cu cesionarea creditelor de către Banc Post, potrivit unui document publicat în mediul online.
• Piperea: "Categoric nu trebuie să ajungă la Bancpost banii plătiţi de clienţi în ultimul deceniu, ca dobândă şi comisioane, către firma din Olanda"
• Avocatul Burada: "Dacă cesiunea nu se anulează, atunci banii rămân la consumatori, iar dacă se anulează, banii se duc înapoi la Bancpost, în virtutea contractului de credit"
• "Este indiscutabil că băncile au un interes pentru care vând împrumuturi fără restanţe - posibil să-şi mute profiturile către altă zonă de fiscalitate", ne declara Ionuţ Mişa, în 2016
Clienţii Bancpost ale căror credite fără restanţe au fost externalizate nu mai datorează dobânzi băncii pentru perioada de după cesiune, chiar dacă EFG Eurobank, acţionarul Bancpost, le va restitui sumele plătite în aceşti ani entităţilor care au preluat împrumuturile, sunt de părere unii avocaţi.
Juriştii consultaţi de ziarul BURSA au opinii diferite în ceea ce priveşte efectele pe care le va produce dispoziţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care a sancţionat dur Bancpost pentru cesionarea creditelor fără întârzieri la plată către societăţi nebancare din alte ţări.
ANPC a amendat Bancpost cu 150.000 de lei şi a dispus returnarea, către consumatori, a dobânzilor plătite în ultimii zece ani pentru întregul portofoliu de credite, sumă care s-ar ridica la peste 300 de milioane de euro.
Dobânda a fost încasată ilegal de cesionar şi ea trebuie să fie păstrată de cel care a plătit-o, după ce îi va fi restituită, este de părere avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa ne-a precizat: "Cel mult, dacă se întorc creanţele la Bancpost, consumatorul va plăti dobândă pentru creditul său începând din acel moment, dar nu pe cei zece ani din urmă. Categoric nu trebuie să ajungă la Bancpost aceşti bani plătiţi de clienţi în ultimul deceniu. În situaţii de clauze abuzive, chiar se poate dispune de către instanţă ca respectivul contract să rămână fără dobândă definitiv, cu titlu penalizator pentru ceea ce a făcut banca. Iar în procesul verbal al ANPC se spune clar că este abuzivă clauza de dobândă".
De aceeaşi părere este şi avocatul Adrian Cuculis, care ne-a declarat: "În opinia mea, consumatorii nu trebuie să returneze banii către Bancpost, pentru că banca a agreat o chestiune ilegală cu cesionarul, care va trebui să restituie dobânda consumatorilor. Părerea mea este că sumele aferente dobânzilor pe cei zece ani nu pot fi restituiţi instituţiei care a comis ilegalitatea. Eu am procese colective deschise pe această speţă - anularea clauzei de cesiune, restituirea dobânzii şi penalităţilor şi reintrarea creditului în ţară. Pe partea penală au fost clasate dosarele - şi sunt curios cum va fi justificat acum acest lucru - iar pe partea civilă ne judecăm în continuare".
Nu toţi specialiştii sunt, însă, de aceeaşi părere. Avocatul Vasile Deleanu susţine că efectele deciziei ANPC "sunt scăpate de sub control": "La prima vedere, s-ar putea ca debitorii să câştige, dar dacă ajungem la Codul civil, atunci s-ar putea ca lucrurile să nu mai fie favorabile consumatorilor. Dacă se anulează cesiunea, atunci părţile vor fi repuse în situaţia anterioară, iar împrumutatul va fi obligat să returneze către Bancpost dobânzile restituite de EFG".
În acelaşi ton, avocatul Alexandra Burada ne-a explicat: "Procesul verbal al ANPC constată o situaţie de fapt care nu este demontată de nicio decizie judecătorească. Cesiunea este valabilă atâta vreme cât anularea ei nu se cere în instanţă. Dacă cesiunea nu se anulează, atunci banii rămân la consumatori, iar dacă se anulează, banii se duc înapoi la Bancpost, în virtutea contractului de credit".
• Alexandra Burada: "Statul român trebuie să îşi recupereze prejudiciul"
Alexandra Burada ne-a spus că desfiinţarea cesiunii poate fi cerută în instanţă de către statul român - de ANAF, MFP sau orice altă instituţie a statului -, în vederea recuperării prejudiciului adus de bancă prin externalizarea creditelor.
Avocatul menţionează: "Acum a fost aruncată piatra, iar această piatră va produce efecte multe. Scopul major este să se sesizeze şi alte instituţii ale statului că este o problemă. Opinia publică despre ce fac băncile se va schimba, iar statul îşi va recupera prejudiciul de la EFG Eurobank Ergacias".
Anul trecut, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor de la acea vreme, a avut o serie de declaraţii în care anunţa că 70% dintre băncile care activează la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, acestea realizând diverse "optimizări fiscale".
Tot Ionuţ Mişa afirma, în 2016, pe când era director general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF: "Băncile constituie portofolii de credite, în care includ atât performante, cât şi neperformante şi pe care le vând la preţuri mult mai mici unor societăţi care se ocupă să recupereze sumele neachitate în anii următori vânzării. Există situaţii în care au fost vândute şi performante, aceste active fiind puse în acelaşi pachet cu neperformantele. Este indiscutabil că băncile au un interes pentru care vând împrumuturi fără restanţe. Este posibil ca băncile să-şi mute profiturile către altă zonă de fiscalitate. Acele profituri înregistrate din creditele performante trebuie înregistrate ca profituri în România, însă, fiind integrate în pachetele de neperformante, profiturile sunt înregistrate în alte părţi, astfel încât băncile să îşi diminueze profitul şi să nu mai plătească taxele şi impozitele aferente. Există situaţii în care băncile sunt acţionari majoritari la societăţile afiliate, către care îşi vând creditele. Însă, sunt şi societăţi care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situaţii în care în companiile respective pot fi identificate ca acţionari la alte companii, care să aibă, la rândul lor, acţionari majoritari - băncile. Avem semnale că există astfel de practici la bănci, din diferite surse, inclusiv din media. Au fost vândute pachete de credite de 100 de milioane de euro cu 5-7 milioane euro. Diferenţa de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, ceea ce înseamnă că băncile şi-au diminuat profitul".
Reprezentanţii ANAF nu au răspuns, până la închiderea ediţiei, solicitării BURSA pe subiect.
Despre situaţia de la Bancpost, ANPC a informat ANAF, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor şi BNR.
Întrebaţi, ieri, de ziarul BURSA, care este opinia Băncii Centrale despre dispoziţia ANPC de a sancţiona Bancpost pentru creditele cesionate în Olanda, reprezentanţii BNR ne-au transmis: "Aveţi deja o serie de detalii în legătură cu punctul nostru de vedere în privinţa cesionării (n.r. menţionăm că, în articolul «Stop Bancpost!» de ieri, 9 august, am publicat răspunsurile BNR din anii trecuţi referitoare la cesiunea creditelor fără restanţe). Vom reveni cu alte precizări dacă vom considera că este cazul, pe viitor. Nu comentăm acţiunile altor instituţii, cu atât mai mult în cazul în care banca respectivă va considera necesar să se adreseze instanţei pentru clarificări. Abia apoi, eventual, putem face alte comentarii".
• Banca: "Integrarea Bancpost în Grupul BT nu este afectată de deciziile ANPC"
Conform unui document întocmit de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Bancpost, controlat de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deţinută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasis.
Potrivit documentului citat, "o cotă de 58% din totalul creditelor acordate consumatorilor, reprezentând 22,5% din creditele totale acordate, a ajuns în Olanda". CJPC subliniază că prejudiciul consumatorilor este estimat la cel puţin 300 milioane de euro, "doar pentru perioada 2008-2015, fără a se avea în vedere perioada 2017- 2018 şi fără a se lua în calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silită".
În martie anul curent, creditele din portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) au fost cesionate către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.
Deşi sunt jurişti care consideră că toată această situaţie va afecta achiziţia Bancpost de către Banca Transilvania, reprezentanţii băncii cu acţionariat elen susţin că procesul de integrare al Bancpost în Grupul Banca Transilvania continuă şi nu este afectat de decizia luată de ANPC. Aceştia ne-au transmis: "Bancpost a luat nota de opinia ANPC şi va discuta cu autoritatea pentru a înţelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestării în faţa instanţelor de judecată şi până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii.
În orice situaţie însă, obligaţia de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi reţinută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanţa va constata legalitatea măsurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a încasat sumele. Orice eveniment care a avut loc anterior momentului finalizării tranzacţiei de cumpărare a Bancpost de către BT nu intră în aria de răspundere a Băncii Transilvania, urmând să fie adresat corespunzător şi gestionat de către acţionarii anteriori (societăţile din Grupul Eurobank), în conformitate cu condiţiile contractuale convenite la momentul perfectării tranzacţiei.
Integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT continuă şi nu este afectată de recentele decizii ale ANPC în legatura cu statutul clienţilor ex-Bancpost (externalizaţi către entităţi din afara ţării).
Contractul semnat între BT şi Eurobank pentru achiziţionarea Bancpost acoperă un perimetru şi un portofoliu precis şi conţine clauze detaliate care reglementează posibile situaţii precum cele menţionate mai sus.
Având în vedere că Banca Transilvania - cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT - este o instituţie listată, BT va continua să respecte standardele de transparenţă în relaţia cu investitorii săi şi reamintim faptul că declaraţii vădit false sau zvonuri din partea unor diverşi lideri de opinie pot cădea sub incidenţa legislaţiei privind abuzul de piaţă şi ar putea fi investigate de către autorităţile de supraveghere".
Sursele citate ne-au mai spus că Bancpost va formula plângere contravenţională împotriva procesului verbal de constatare emis de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, urmând ca instanţa de judecată să pronunţe o soluţie cu privire la legalitatea acestuia, inclusiv referitor la restituirea anumitor sume. Banca susţine că sumele menţionate în presă nu au legătură cu acest proces verbal, ci sunt extrapolări făcute fără o documentare prealabilă, estimate probabil la întreaga piaţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 00:03)
timp,ani, zoala, iobageala
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 00:23)
Otpbank deasenenea a cesionat credite performante in olanda la 2-3 luni de la acordare...toate cele in Cifre.
Bineinteles srl.
3. Ori e alba ori e neagra
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 04:10)
Domnul Piperea spunea ieri ca cesiunile sunt ilegale si se revine la tarea initiala a creditului, dw dinainte de cesiune, deci Bancppst ar urma sa incaseze dobanzile
Acum o da invers,
Cam pare ca e treaba avocateasca aici, sa aiba domniile lor niste painica dw mancat din procese?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Codin în data de 10.08.2018, 04:24)
Ești angajat al unei bănci de ai o asemenea opinie favorabilă sistemului?
3.2. nu am legatura cu nici o banca (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 10:37)
Nu am nici o legatura cu vreo banca, dar m-am saturat de avocatii astia care ii ametesc pe oameni, ca si in cazul creditelor in franci. pai daca ai luat credit in valuta sau in lei si ti-a crescut rata ca valuta s-a apreciat sau depreciat, atunci trebuie sa iti asumi. Ce vina are banca ca euro sau robor creste ? Cine te obliga sa iei credit si sa te intinzi mai mult decat poti duce ?
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Eu în data de 10.08.2018, 11:12)
Problema este că la aceste credite dobânda ...doar a crescut chiar daca indicele Libor a scăzut...De aceea tot urla lumea!Chiar nu înțelegeți că sunt măgarii făcute de bănci!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 11:25)
Este un postac bancar, chiar il crezi ca pe el il mana in lupta revolta fata de avocati? El doar minte.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 11:28)
Ce prostii spui...Adica banca nu trebuie decat sa castige? Ca ce chilipir? In oricare afacere castigi sau pierzi, doar banca cistiga mereu. Ca ce chilipir?
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Georgel în data de 10.08.2018, 11:42)
Situatia este mai delicata decat esti dispus tu sa intelegi........
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de un guru în data de 10.08.2018, 12:52)
Saracile banci :) nevinovate :) Mai nene , las-o in pom de manipulare si citeste acuzatiile nu o mai da cu robor si euribor ca nu la asta se refera acuzatiile.
3.8. La credite banca trebuie sa castige (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 13:03)
cand e vorba de un credit normal ca banca trebuie sa castig
cand e vorba de depozite bancare castiga deponentul
intotdeauna cel care da banii castiga
3.9. sau vreti Bancorex ? (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 13:04)
sau vreti sa nu mai platiti si sa intre bancile in faliment cum a fost la Bancorex si la altele ?
3.10. Ce treabă are euribor și LIBOR in dob (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de MasCOL în data de 11.08.2018, 10:09)
Când mergi la banca și iei un credit îți spune că dobândă este x/%. După ce semnezi apare încă o dobândă: euribor, robor, libor și ce mai sunt. Pai am cursul valutar și dobânda contractului, nu e de ajuns? Nu, că banca îți impune, este un dictator stimata banca.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Codin în data de 10.08.2018, 04:22)
Și la Raiffeisen este aceeași poveste urâtă. Mi-au vândut creditul fără dobânzi, iar firma de recuperare mi-a luat mai mult.
5. Lalalalaaaa
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 07:32)
Fara o decizie def in instanta BP nu iti va da nici un leu inapoi. Ce da anpc este.apa.de ploaie !
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 09:47)
Pai a zis cineva ca e altfel? Se va ajunge in instanta, logic.
5.2. hehe :) (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de un guru în data de 10.08.2018, 13:00)
Ce zice Anpc e apa de ploaie ? Vezi sa nu te ineci cand vor incepe investigatiile alte institutii mult mai puternice .Sa vezi distractie :)
6. fără titlu
(mesaj trimis de Georgel în data de 10.08.2018, 12:03)
Anunt: baiat de treaba, posesor srl, caut banca sa-mi cesioneze credite performante. Nu percep comision de acordare sau gestiune. Merg pe dobanda fixa, Libor + 1%. Pe principiul shoarma cu de toate, fac si un offshore daca trebuie, poate atrag si OMV-ul si scoatem si niste gaze din asta, nu ? Aaaaaaa, era sa uit: consultanta va fi asigurata de Schoenherr si ZRP.
6.1. oglinda :) (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de un guru în data de 10.08.2018, 13:02)
Sa cesioneze si creditacul creditul catre niste srl de alea cu fer vechi :) Sa fim simetrici la cesionare zic :)
7. Complicat
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 10.08.2018, 14:45)
Eu inteleg ca e motiv de bucurie pentru debitori, ca multe banci au fost nesimtite si i-au facut sa sufere.
Dar as indemna la prudenta. Lucrurile nu vor fi atat de simple.
Va urma o contestare a procesului--verbal de la ANPC in instanta. Eu, ca si debitor CEB, sunt sceptic, dupa ce cateva procese-verbale ANPC de inlaturare a unor clauze abuzive au fost anulate in instanta. Asa ca avem un risc destul de mare ca instantele sa anuleze (sau sa trunchieze) acest proces-verbal.
Apoi, firmele din Olanda nu vor sari sa dea banii inapoi. Dimpotriva, oamenii va trebui sa se duca, individual, sa ii ceara. Daca ne inchipuim ca ANPC are capacitatea si vointa sa mearga in Olanda sa ceara banii...
Apoi, e neclar ce se va intampla cu contractul de cesiune: procesul-verbal vorbeste de punere in situatia anterioara. Asta duce cu gandul la desfiintarea cesiunii. Si aici, diversi se vor gandi cat de retroactive sunt efectele. Adica, dupa desfiintarea cesiunii, se platesc dobanzi catre Bancpost numai pentru viitor, sau si pentru trecut?
Aici e sigur ca Bancpost nu va sta cu mainile in san si, daca vreun debitor va cere banii de la firmele din Olanda, si ei ii vor cere dobanda acelui debitor.
Deci vor fi multe procese in instanta, si nimic nu se va rezolva simplu.
Apoi, sa nu uitam de judecatori. Instante diferite, cu practici diferite. La Bucuresti pierzi, la Cluj castigi, exact cu aceeasi speta.
Prin urmare, nu as rapi bucuria oamenilor, dar le-as spune sa se inarmeze cu rabdare, recuperarea dobanzilor nu e nici usoara si nu e nici macar garantata.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Georgel în data de 10.08.2018, 19:28)
Corect. Nu face bine nimanui aceasta inflamare .
8. isarescule puscaria te maninca
(mesaj trimis de chirila mihai în data de 10.08.2018, 20:09)
golane ceai facut din aceasta tara o tara de robi ..,mnb
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2018, 15:08)
pe cand controale si la CREDIT EUROPE BANK.....am un credit impotecar in euro si voi plati dublu si....
10. fără titlu
(mesaj trimis de a gela în data de 20.08.2018, 23:31)
Se poate recupera din dobanzile enorme platite ilegal la firma Olandeza??Am avut un credit la Bancpost si pana la o anumira ora iti lua un comision si in cealalta parte a zilei alt comision!Rusine Bancpost
11. Daca stiam asta...
(mesaj trimis de fileshare în data de 06.12.2018, 22:30)
dinainte sa pun mana pe softul lor de calculat dobanzi ascunse...
Noroc cu fileshare - softul lor e o amarata de foaie Excel, care se numeste Calculator_01042016.xlsx