Un al treilea copil cu sindrom hemolitic-uremic internat la Spitalul "Marie Curie" a murit marţi după-amiază, transmit televiziunile de ştiri.
Potrivit Mediafax, copilul care a murit marţi după-amiază a decedat din cauza complicaţiilor bolii şi "nu se cunoaşte cauza ca nume de microb", a declarat dr. Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie".
Potrivit unor surse medicale, este vorba despre o fetiţă de un an şi patru luni, care era intubată şi care se afla la internată la terapie intensivă.
În Spitalul " Marie Curie" din Capitală, mai sunt internaţi nouă copii diagnosticaţi cu sindromul hemolitic-uremic, şase dintre aceştia se află internaţi la Nefrologie şi trei la Terapie Intensivă.
Tot marţi, mai devreme într-o conferinţă de presă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, dr.Adriana Pistol a declarat că doi copii internaţi la secţia de nefrologie " vor pleca acasă, cu o situaţie net ameliorată, ei nu au necesitat dializă".
Potrivit Adrianei Pistol, ceilalţi patru copiii, internaţi la nefrologie vor avea nevoie de dializă peritoneală, dar "au o evoluţie bună, practic ei au început să işi reia treptat funcţia renală, au început să mânânce, e un lucru extrem de important să-şi folosească tubul digestiv".
Directorul Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a spus că este important ca aceşti copii să fie atent monitorizaţi pentru a nu rămâne cu sechele. "Noi urmărim evolutîa şi progresivitatea funcţiei renale", a spus medicul.
"Ne mai interesează sechelele cu care ar putea rămâne după perioadele de invaliditate pe care le-a presupus terapia intensivă, deoarece vorbim de copii care au fost intubaţi", a precizat medicul.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu a declarat, marţi, că medicii au făcut "ce au considerat că este oportun la acel moment" în cazul bebeluşilor din Argeş, aceasta fiind prezumţia de la care porneşte şi că eventuale sancţiuni se vor aplica doar când se va constata că s-au făcut "greşeli".
"Sigur că vom analiza aceste cazuri în amănunt, dar pornesc de la prezumţia că medicii au făcut ce au considerat că este oportun în acel moment. Vom aplica sancţiunile când constatăm că există greşeli", a declarat ministrul Sănătăţii.
În privinţa DSP Argeş, ministrul a spus: "au fost anunţaţi în data de 9 februarie, iar în 10 au început ancheta. Anunţarea DSP este responsabilitatea spitalului".
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a luat legatura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016 şi fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialişti ai Centrului, în vederea acordării de sprijin în efectuarea investigatiilor pentru depistarea cauzelor de imbolnavire.
"Trebuie să vă spun că am fost în contact continuu cu aceştia, cu colegii noştri din Franţa, nu am fost numai eu în contact. Ştiu că am discutat şi cu colegii olandezi cu ocazia vizitei. De asemenea, există Centrul european de controla al bolilor cu care ne consultăm în acest moment, pentru a vedea dacă putem face mai mult faţă de ceea ce s-a făcut pânâ în acest moment. Este o procedură standard. S-a luat contact cu dânşii, o echipă probabil se vor deplasa aici şi vom da toate amănuntele în momentul în care se va întâmpla acest lucru", a declarat ministrul Sănătăţii.
De asemenea, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a instituit începând de luni un sistem de raportare zilnică a tuturor cazurilor de diaree severă cu deshidratare a copilului cu vârsta de până la 5 ani, la nivelul întregii tari.
În ceea ce priveşte tratamentul cu antibiotice, ministrul spune că, din ceea ce ştie, unii copii au ajuns destul de târziu în spital, iar medicii au considerat de cuviinţă să îi trateze pe aceştia cu antibiotice.
Potrivit ministrului, în urma evaluării reţelei de spitale pornind de la infecţiile nozocomiale, experţii de la Ministerul Sănătăţii au făcut câteva constatări vizavi de nereguli din sistem pe care autorităţile îşi propun să le îmbunătăţească.
"Din varii motive, mecanismele de control nu funcţionează foarte bine şi la conferinţa din această săptămână cu Direcţiile sanitare, vom anunţa şi programul inspecţiilor. Vor fi controale încrucişate, practic vom avea echipe din două judeţe care vor controla un al treilea judeţ", a declarat Achimaş, potrivit Mediafax.