VIDEOCONFERINŢA MANAGEMENTUL SITUAŢIEI DE CRIZĂ/ ŞTEFAN JICOL, SGG: "Piaţa de energie trebuie să funcţioneze fără să creeze probleme speciale furnizorilor şi economiei"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2020

Ştefan Jicol

Ştefan Jicol

Pandemia de COVID-19 a influenţat substanţial şi sectorul energetic din ţara noastră, a subliniat Ştefan Jicol, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în mesajul pe care ni l-a transmis în ocazia video-conferinţei BURSA.

Conform domniei sale, măsurile luate de guvernele lumii pentru distanţarea socială, în vederea evitarea răspândirii virusului COVID-19, au avut un impact asupra comportamentului de consum în România: "Consumul de energie electrică a scăzut spectaculos, cu mai mult de 4,5% faţă de perioada similară din 2019, estimările arătând o reducere de 10% în perioada următoare, din cauza măsurilor integrate de distanţare socială pe durata pandemiei. Activitatea industrială s-a redus semnificativ, de la jumătatea lunii martie, iar situaţia energetică este inedită. Nu a existat un scenariu de referintă care să permită cu precizie reducerea rapidă a consumului în aşa maăură. Profilul curbei de consum s-a modificat, în sensul aplatizării, consumul rezidenţial având o valoare aproape constantă, vârfurile de dimineaţa şi de seara clasice fiind destul de mult reduse. Operatorii de Transport şi Sistem se asigură de disponibilitatea surselor necesare acoperirii consumului, dar şi de disponibilitatea reţelelor de transport pe teritoriul naşional, inclusiv cele de interconexiune cu statele vecine".

În opinia reprezentantului SGG, important este că, în această situaţie specială, cei doi operatori de transport şi sistem asigură o funcţionare normală a reţelelor de transport, asigurând conducerea sistemului energetic la parametrii de calitate.

Pentru menţinerea instalaţiilor în stare de funcţionare şi asigurarea consumului de energie, angajaţii sunt mobilizati în diverse forme, de la telemuncă până la izolare la locul de muncă, subliniază reprezentantul SGG. Potrivit acestuia, sistemul energetic în întregul său dovedeşte o solidaritate şi o responsabilitate deosebită.

Ştefan Jicol ne-a transmis: "Din punct de vedere economic, pe lângă reducerea consumului cu 5-10%, plata întarziată a facturilor pentru utilităţi poate conduce la un stres important pentru întreg sistemul energetic. Să sperăm că vom găsi soluţii de asigurare a cash-flow-ului şi că situaţia nu va dura prea mult. Preţurile la energia electrică plafonate superior de ordonanţele militare în această perioadă au scăzut la nivelul pieţei angro cu valori importante. De precizat că ambele companii (n.r. Transelectrica şi Transgaz) sunt listate la Bursă şi au fost implicit afectate de criza economică asociată COVID-19, însă au fost afectate într-o masură mai mică în comparaţie cu alte companii, având în vedere comportamentul investitorilor instituţionali cu un profil de risc mai scăzut. În această perioadă, SGG împreună cu Ministerul Economiei şi cu ANRE trebuie să ia măsuri prin care nimeni din sectorul energetic să nu piardă foarte mult sau să câştige speculativ. Piaţa de energie trebuie să funcţioneze fără a creea probleme speciale furnizorilor şi economiei. Este foarte mare nevoie de stabilitate, iar SGG îşi are aici aportul".

Sursa citată mai consideră că managerii companiilor energetice trebuie să acţioneze prudenţial şi să colaboreze. Orice măsură extremă poate conduce la perturbarea sectorului energetic, iar eventualii oportunişti, speculatori ai crizei, trebuie restricţionaţi, ponderaţi sau pedepsiţi sever. Planurile pe termen mediu şi lung trebuie să nu fie perturbate de criza actuală.

"În perioada de criză este bine să ne întoarcem la lucruri simple, elementare, care să răspundă cerinţelor de bază. Este nevoie în primul rând de asigurarea cu energie a populaţiei şi a economiei. Este greu de imaginat funcţionarea societăţii de astăzi fară energie. Putem discuta doar după, doar în momente de calm şi stabilitate, despre reforme ample prin decentralizare, digitalizare, decarbonizare etc..."

Funcţionarea sistemului energetic naţional şi continuitatea furnizării de electricitate şi gaz este de un interes major pentru orice stat modern, apreciază reprezentatul SGG, adăugând: "Rolul acestei infrastructuri este vital pentru un stat sănătos, atât din punct de vedere social, cât şi economic.

În portofoliul SGG sunt cei doi operatori de infrastructură critică din energie: Transelectrica şi Transgaz. Cele două companii naţionale, compunând adevărata coloană vertebrală a sistemului energetic, au rolul de a:

- efectua serviciul public de transport al energiei electrice pentru toţi utilizatorii retelei electrice de transport, inclusiv asigurarea interconexiunilor cu ţările vecine;

- efectua serviciul de conducere/dispecerizare şi echilibrare a sistemului de energie electrică/gaz în scopul menţinerii siguranţei în funcţionare a acestuia şi a calităţii energiei conform normelor în vigoare;

- asigura mentenanţa, retehnologizarea, dezvoltarea durabilă şi exploatarea reţelelor electrice de transport energie electrică;

- asigura condiţii tehnice optime pentru funcţionarea pieţelor de energie angro.

Ambele companii operează sisteme tehnice complexe aflate într-un proces important de retehnologizare şi dezvoltare a reţelelor existente atât pentru creearea condiţiilor din ţară, cât şi de integrare în infrastructură şi pieţele europene.

Câteva exemple în acest sens sunt proiectele de importanţă europeană de extindere a reţelei electrice în zona de est a României şi Bulgariei şi cel din zona de sud vest a României (Porţile de Fier-Reşiţa- Timişoara-Arad) ce contribuie la integrarea surselor regenerabile în condiţii de siguranţă, creşterea gradului de interconectare cu reţeaua Europei Continentale şi integrarea pieţei de energie pan-europeană. Şi în domeniul transportului de gaz sunt proiecte importante, mentionăm BRUA şi preluarea gazului din Marea Neagră".

În opinia domnului Jicol, terminarea situaţei de distanţare socială trebuie să coincidă cu momentul relansăii lucrărilor de anvergură din planurile de investiţii şi din programele de dezvoltare pe termen mediu, inclusiv pregătirea celor din programul pe termen lung.

Instalaţiile sectorului energetic sunt pregătite pentru revenirea consumului la valorile mai mari anterioare crizei, subliniază domnia sa, apreciind că, atât acum, dar şi după criză, stabilitatea sectorului energetic este vitală: "Trebuie avute în vedere consolidarea stabilităţii financiare, performanţa operaţională, în condiţiile în care sectorul poate deveni un motor economic real.

Lucrări despre care se tot vorbeşte trebuie puse în practică: digitalizarea (inclusiv o atenţie sporită pentru securitatea cibernetică), dezvoltarea (democratizarea) pieţelor de energie conform pachetului legislativ pentru energie al UE, reglementarea pieţelor de energie, încurajarea surselor de energie regenerabilă (decarbonizarea economiei), creearea de oportunităţi pentra apariţia surselor de energie distribute".

Sectorul energetic este cel mai puţin afectat de criza actuală şi are o capacitate marită de regenerare şi revenire, fiind proiectat pentru rezistenţă în orice situaţie, apreciază sursa citată. Aceasta spune că managementul profesionist ce trebuie selectat pentru conducerea acestor companii naţionale trebuie să fie dinamic şi să aibă expertiza şi experienţa necesare revenirii şi dezvoltării acestor adevarate motoare de dezvoltare economică în România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb