10 ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU FOSTUL PREŞEDINTE AL CJ CONSTANŢA Nicuşor Constantinescu, condamnat defintiv de Înalta Curte

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 iulie 2019

Sentinţă definitivă în dosarul în care fostul baron al judeţului Constanţa, Nicuşor Constantinescu a fost acuzat de abuz în serviciu, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, fapte prin care a delapidat bugetul Consiliului Judeţean cu peste 5 milioane de euro.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţiei şi Justiţie au decis, după judecarea recursurilor formulate de toţi inculpaţii din dosar, să reducă pedepsele iniţiale pronunţate de Curtea de Apel, care stabilise ca Nicuşor Constantinescu să fie închis pentru 15 ani. Judecătorii ÎCCJ i-au redus cu cinci ani pedeapsa fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, ce va trebui să execute, în detenţie, 10 ani de închisoare.

În acelaşi dosar, Felicia Tăicuţu, fos­tul director general al Direcţiei Economice din cadrul Consiliului Judeţan Constanţa şi Adrian George Gâmbuţea­nu, fost şef al regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Cei doi administratori ai societăţii Rom-Coman SRL cu sediul în comuna Aliman, Aurelian Victor Coman şi Popa Daniel Dan au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani şi 5 luni de închisoare cu executare.

Florin Georgel Onescu, fostul primar al comunei Lipniţa, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu sus­pendarea executării, iar notarul Ruxandra Luminiţa Darie a fost achitată.

În speţă a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare şi Costică Zelcă, administrator al SC Stop SRL.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, faptele s-au petrecut în perioada anilor 2010-2014.

Procurorii susţin că Nicuşor Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi a determinat cauzarea unui prejudiciu de 30.782.039 lei bugetului Consiliului Judeţean Constanţa. În perioada 14 mai 2012 - 11 septembrie 2012, Nicuşor Constantinescu a făcut plăţi nelegale către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean "Caravana estivală a judeţului Constanţa", în cuantum de 1.239.987,60 lei. În acest caz, efectuarea plăţilor s-a realizat, în multe situaţii, fără ca lucrările achitate să aibă vreo legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc.). Mai mult, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că respectivele perdele fores­tiere nu existau în realitate pe teren. Procurorii au mai stabilit că, în perioada 23 iulie 2012 - 07 noiembrie 2012, în cadrul Programului judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi, Constantinescu a efectuat, prin trei ordine de plată, plăţi nelegale în cuantum de 773.519,09 lei, fără a avea documente justificative. În perioada 21 aprilie 2011 - 11 septembrie 2012, fostul preşedinte al CJ Constanţa a plătit de la bugetul judeţului 1.675.847,95 lei, în legătură cu lucrările de împădurire efectuate pe raza comunei Independenţa, jud. Constanţa, fără documente justificative. De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi au constatat pe teren lipsa unei părţi importante a perdelelor forestiere.

DNA afirmă că între 2010 - 2012, Nicuşor Constantinescu a efectuat plăţi în cuantum de 20.254.603,36 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de împădurire, fără a fi îndeplinite condiţiile impuse prin HCJ Constanţa nr.310/2009 şi HCJ Constanţa nr.402/2009 şi fără a exista documente justificative întocmite în condiţiile legii. La baza achitării presupuselor lucrări de împăduriri efectuate pe raza judeţului Constanţa, au stat mai multe documente contabile emise de inculpaţii Coman Victor Aurelian şi Popa Daniel Dan, administratori ai SC Rom Coman SRL. Şi în acest caz, la verificarea efectuată ulterior de inspectorii Curţii de Conturi Constanţa, multe dintre suprafeţele de teren ce trebuiau împădurite erau lipsite de puietul care apărea în documentele folosite la plata facturilor.

În perioada 01.09.2011 - 03.03.2014, inculpaţii Popa Daniel Dan şi Coman Victor Aurelian, în calitate de administratori ai SC Rom Coman SRL, au omis să evidenţieze în documentele financiar contabile ale societăţii venituri obţinute din relaţiile comerciale avute cu RAJDP Constanţa, în cuantum de 23.786.168,62 lei. Ei au evidenţiat în actele contabile ale SC Rom Coman SRL, cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv cheltuieli cu plata zilierilor, dividende fictive, retrageri de la bancomat, plăţi către entităţi afiliate fără documente justificate, în cuantum total de 20.182.023,62 lei şi au executat evidenţe contabile duble provocând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 7.672.957,62 lei, echivalent a 1.710.918,82 euro.

În perioada 10.09.2012 - 24.03.2014, Constantinescu a încălcat dispoziţiile legale care interzic plata în avans, din fonduri publice, pentru achiziţia de imobile, precum şi pe cele ale prevederilor procesului verbal de negociere. El a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, administrată de inculpatul Zelca Costică, din contract de vânzare cumpărare în antecontract de vânzare cumpărare, data la care Consiliul Judeţean Constanţa urma să dobândească dreptul de folosinţă asupra a 25 de apartamente şi a făcut plăţi nelegale către societatea comercială amintită în cuantum de 5.187.156,29 lei.

La data de 17 iulie 2009, fostul preşedinte al CJ Constanţa, a dobândit Portul Izvoarele, în numele Consiliului Judeţean Constanţa, printr-un contract de vânzare-cumpărare, deşi ştia că bunul tranzacţionat provenea din săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu comisă de către primarul comunei Lipniţa, inculpatul Onescu Florin Georgel şi de către secretarul aces­tei unităţi administrativ teritoriale, inculpata Geileanu Nela.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In sfârșit. Dacă le-ar lua și banii, sa nu trăiască bine toată familia lui tot restul vieții. Dar oricum, sunt deja aranjați pe viață. 5 ani și gata. Trăiesc boierește.

    1. Obligatoriu trebuie sa le confiste tot ce au furat !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb