• Organizaţiile sindicale ameninţă cu proteste, acuzând Executivul că ia măsuri doar de teama FMI, fără studii de impact, care încalcă legislaţia în vigoare
• Sindicatele avertizează că există riscul să fie păstraţi în funcţie doar salariaţii angajaţi "pe pile" şi să fie înlăturaţi specialiştii în care s-a investit pentru formarea profesională
Vestea că 17.000 de angajaţi din administraţia publică ar urma să fie disponibilizaţi în perioada următoare pentru reducerea cheltuielilor statului i-a pus pe jar pe sindicaliştii din domeniu, care se pregătesc de proteste.
Organizaţiile sindicale acuză Guvernul că ia măsuri radicale în pripă, fără să elaboreze studii de impact, doar de teama Fondului Monetar Internaţional (FMI), încălcând, astfel, Codul Muncii şi legislaţia în vigoare.
Angajaţii susţin că acest val de dis-ponibilizări ar crea un blocaj în administraţia de stat şi ar duce la o creştere a evaziunii fiscale, în condiţiile în care, şi aşa, îndeosebi în zona rurală, există un deficit al numărului de cadre.
Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), ne-a declarat: "Săptămâna viitoare vom declanşa conflictul de muncă şi ne pregătim de protes-te. Practic acest Guvern încalcă tot ce înseamnă legislaţie între angajat şi angajator".
Liderul SNFP susţine că sunt instituţii publice care vor intra într-un blocaj de proporţii în situaţia în care vor mai fi efectuate disponibilizări: "Sunt judeţe în care, spre exemplu, la Protecţia Consumatorilor mai lucrează doar şase angajaţi. Dacă vor mai fi disponibilizaţi încă unul sau doi, gândiţi-vă ce se va întâmpla cu această instituţie şi cu judeţele în care activează şi aici mă refer îndeosebi la creşterea evaziunii fiscale".
Sebastian Oprescu ne-a mai precizat că deja în teritoriu au fost înaintate notificări de concediere.
La rândul său, Romel Neagu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), acuză Guvernul că a omis din start protecţia socială, termenele pentru concedieri fiind, în opinia sa, total nerealiste.
Preşedintele FNSA ne-a precizat: "Avem de-a face cu proiect de lege foarte prost care trebuie de urgenţă modificat. Practic termenele de efectuare a disponibilizărilor, stipulate în proiectul de lege de care vorbim, sunt nerealiste, iar procedurile nu pot fi aplicate decât cu încălcarea altor legi. Codul Muncii prevede ca în cazul unor disponibilizări să aibă loc nişte negocieri, între organizaţiile sindicale şi angajator, or acele 45 de zile pe care le prevede această lege fac imposibilă această discuţie. De asemenea, nu se pune problema reîncadrării celor ce ar urma să fie disponibilizaţi în câmpul muncii".
Romel Neagu a menţionat că membrii Federaţiei sale vor începe protestele dacă Guvernul va încălca dialogul social asupra proiectului de lege care prevede disponibilăzările şi nu va negocia cu sindicatele această problemă.
Nu în ultimul rând, Gabriel Chifu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "PUBLISIND", atrage atenţia că acest val de disponibilizări ar putea să îi vizeze doar pe salariaţii cu experienţă, în care s-a investit în formarea profesională, şi nu pe cei angajaţi pe "pile".
Gabriel Chifu ne-a precizat: "Sunt instituţii unde există deficit de personal, îndeosebi în primăriile din mediul rural şi în anumite Consiliile locale, însă există şi instituţii cu scheme supra-dimensionate. Cel mai mare risc este să fie disponibilizaţi specialiştii din sector, şi să rămână în funcţie acei salariaţi care s-au angajat < pe pile > şi pe relaţii, în aceste structuri supra-dimensionate".
De asemenea, conform spuselor sale, Guvernul ar trebui să ia în calcul pe ce personal se va baza pentru depăşirea crizei şi mai ales în perioada de după: "Dacă vom concedia acum specialiştii în care s-a investit iar în funcţii vor rămâne aceia care au fost angajaţi prin relaţii, cum vom depăşi criza şi ce vom face când ea trece criza? Nimeni nu ia în calcul că atunci va trebui să alocăm alţi bani pentru formarea lor profesională?".
Viceliderul "PUBLISIND" a avertizat că dacă Execuvitul nu va dezbate cu sindicatele problema concedierilor, salariaţii din administraţie vor începe protestele: "Îi cerem primului-ministru să discute de urgenţă această problemă cu organizaţiile sindicale şi să nu mai vină cu cifre fără acoperire. Dacă nu vom avea un dialog serios şi constructiv vom începe protestele".