13 milioane de euro din fonduri PHARE vor fi investiţi în judeţul Iaşi

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 26 septembrie 2005

Consiliul Judeţean Iaşi (CJI) va obţine 12,8 milioane de euro din bani PHARE, pentru finanţarea a trei proiecte de investiţii. Preşedintele CJI, Lucian Flaiser, a declarat că cele trei programe - construirea Centrului Expoziţional Moldova, reabilitarea zonei turistice şi culturale Mănăstirea Golia şi realizarea Centrului de Dezvoltare Economică Paşcani - au fost considerate eligibile şi că în prezent se aşteaptă avizul Ministerului Integrării Europene (MIE) pentru deblocarea fondurilor.

La realizarea proiectelor, Uniunea Europeană va participa cu 75% din valoarea investiţională, în timp ce autorităţile locale vor contribui cu 25% din întreaga sumă.

Centrul Expoziţional Moldova urmează să fie ridicat lîngă Parcul Tehnologic "Tehnopolis". Acest proiect va fi realizat pe o suprafaţă construită de 6.000 de metri pătraţi şi va avea un spaţiu de expunere în aer liber de circa 2.000 de metri pătraţi. Clădirea, care va cuprinde, pe lîngă spaţiile de expunere, săli de congrese şi conferinţe şi alte încăperi necesare desfăşurării activităţii specifice, urmează să deservească aproximativ 47.000 de firme din întreaga Regiune de Nord - Est.

În cazul obţinerii la timp a finanţării de 5,9 milioane de euro, lucrările de construcţie vor începe anul viitor şi se vor încheia în 2009. Acest proiect reprezintă iniţiativa Consiliului Judeţean şi Consiliul Local Municipal Iaşi, fiecare dintre aceste instituţii urmînd să participe cu cote egale la susţinerea părţii din finanţare care va reveni autorităţilor locale.

În ceea ce priveşte reabilitarea ansamblului istoric Golia, vor fi refăcute clădirile anexe şi biserica Golia, şi va fi reabilitată calea de rulare a tramvaielor din zonă. Valoarea proiectului este estimată la 3,7 milioane de euro.

Realizarea Centrului de Dezvoltare Economică Paşcani necesită o finanţare de 3,2 milioane de euro şi constă în realizarea unui incubator de afaceri.

Documentaţia aferentă celor trei proiecte a cîntărit nu mai puţin de o tonă, preşedintele administraţiei judeţene ieşene afirmînd că dosarele conţin atît prezentările obiectivelor, cît şi proiectele tehnice şi studiile de prefezabilitate, ceea ce a atras puncte suplimentare în procesul de evaluare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb