Clujul, Braşovul şi Timişoara vor avea filarmonici, iar Suceava va avea un Ateneu cultural în fostele săli de cinematograf ale Regiei Autonome de Dis-tribuţie şi Exploatare a Filmelor "Româniafilm", a anun-ţat recent ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu.
Conform ministrului, MCC a iniţiat un proiect de hotărîre pentru transmiterea a 14 săli de spectacol cinematografic din administrarea RADEF "Ro-mâniafilm" în domeniul public al unor oraşe şi în administrarea autorităţilor locale, scopul fiind de a asigura spaţiul necesar unor instituţii de cultură, care, din motive diferite, nu au un sediu corespunzător des-făşurării activităţii culturale.
Prin proiect, se prevede obligativitatea respectării de către autorităţile locale a destinaţiei date, sub sancţiunea revocării transferului.
Proiectul se află în circuitul de avizare, urmînd să fie înscris pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de săptămîna viitoare, a precizat ministrul Iorgulescu.
De asemenea, a fost iniţiat un proiect de hotărîre a Guvernului privind strategia de privatizare a RADEF "Româniafilm", care a fost transmis, pentru un punct de vedere, ministerelor avizatoare. Proiectul urmăreşte transformarea RADEF în societate pe acţiuni şi reglementează vînzarea sălilor şi grădinilor de spectacol către utilizatorii actuali.
Astfel, s-a prevăzut posibilitatea cumpărării prin negociere directă a sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, plecînd de la un preţ stabilit prin evaluarea de către experţi autorizaţi, în cazul în care deţinătorii actuali au efectuat toate lucrările de modernizare stabilite prin contract, nu au datorii către regie, nu au datorii la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor de sănătate, sau la bugetul local.
Vînzarea, prin negociere directă, se poate face şi în rate, în această situaţie achitîn-du-se un avans de 25 la sută din preţul stabilit, precum şi do-bînda legală, durata de plată a preţului fiind stabilită la 2-3 ani. Sălile şi grădinile de spectacol închise sau ale căror contracte au fost reziliate pentru neîndeplinirea obligaţiilor asu-mate de către utilizatori, se vor vinde prin licitaţie publică cu strigare.
Pentru privatizarea integrală a cinematografiei, s-a pre-văzut, ca etapă finală a procesului, privatizarea societăţii comerciale "Româniafilm" SA prin vînzare de acţiuni şi cu obligaţia cumpărătorului de a păstra obiectul de activitate al societăţii, a precizat ministrul Iorgulescu, citat de Rompres.
El a subliniat că privatizarea integrală a cinematografiei prin intermediul AVAS va fi "dusă la îndeplinire anul acesta, în ideea de a îmbunătăţi sistemul de distribuire a filmului şi condiţiile spectatorilor.
"Privatizarea RADEF este un obiectiv extrem de important, anunţat de la debutul mandatului. Acesta a întîrziat pentru că nu a existat memorandumul, care a fost semnat de miniştrii de resort", a precizat ministrul Culturii şi Cultelor. Me-morandumul prevede ca 50% din suma obţinută în urma privatizării tuturor activelor RADEF se va întoarce la MCC şi va fi folosit pentru proiec-te şi programe specifice.