20 de miliarde de euro pe Bursă prin credite ipotecare

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2005

Senatul dezbate noua lege a creditului ipotecar

Nevoia de locuinţe noi poate fi acoperită dacă nivelul creditelor ipotecare şi imobiliare s-ar situa la circa 20 de miliarde de euro. Pentru ca acest lucru să fie realizabil este nevoie de crearea unui cadrul legal pentru atragerea de finanţări din piaţa bursieră.

Varujan Vosganian, preşedintelel Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat, ne-a declarat: "Ieri au început în Parlament dis-cuţiile pentru aprobarea pachetului de legi referitoare la piaţa secundară a creditului imobiliar". Noul pachet legislativ va reglementa înfiinţarea băncilor de credit ipotecar, cărora nu le va fi permis să atragă resurse de la populaţie, ci se vor finanţa prin intermediul emisiunii de obligaţiuni ipotecare pe piaţa de capital.

Activitatea de creditare a băncilor de credit ipotecar este limitată la împrumuturi pentru a căror garantare se constituie un drept real de ipotecă, iar atragerea de depozite este exclusă.

"Prin acest pachet nou de legi se urmăreşte formarea unei pieţe a obligaţiunilor ipotecare atractive şi lichide, prin selectarea riguroasă a creanţelor ipotecare ce garantează emisiunile, stabilirea unor mecanisme de supraveghere a portofoliului de creanţe ipotecare şi oferirea unor condiţii privilegiate de realizare a drepturilor de creanţă decurgînd din obligaţiuni ipotecare", susţine senatorul PNL. Flexibilitatea emisiunii de obligaţiuni ipotecare presupune recunoaşterea capacităţii de emitent de obligaţiuni ipotecare pentru băncilor universale şi pentru băncile de credit ipotecar deopotrivă cît şi posibilitatea valorificării şi refinanţării creditelor ipotecare (prin emisiuni de obligaţiuni ipotecare). De asemenea, este urmărită menţinerea calităţii portofoliului pe tot parcursul emisiunii (prin suplimentarea cu credite ipotecare) şi anticiparea cerinţelor investitorilor calificaţi prin vînzarea de obligaţiuni ipotecare prin ofertă directă, precizează preşedintele Comisiei de piaţă de capital din Senat.

Securitizarea creanţelor răspunde normativ următoarelor cerinţe: lărgirea spectrului de creanţe care pot susţine o emisiune de valori mobiliare; valorificarea creanţelor prin emisiunea de valori mobiliare garantate cu acestea de către entităţi specializate; diversificarea profilului şi a regimului juridic al instrumentelor financiare. Varujan Vosganian onsideră că: "Beneficiile unor asemenea reglementări în domeniu se referă în mod direct la asigurarea refinanţării instituţiilor de credit şi implicarea investitorilor instituţionali. De asemenea, contribuie la lărgirea pieţei de capital, la dezvoltarea pieţei asigurărilor şi la ieftinirea creditului. Mai mult este stimulată dezvoltarea economică neinflaţionistă, iar normele corespund unei nevoi sociale reale. În acest moment, creditul ipotecar din ţara nostră nu reprezintă decît o mică parte, circa 69 din totalul creditelor acordate persoanelor fizice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb