Ministerul Culturii şi Cultelor îşi propune să aloce, în următorii doi ani, 20 de milioane RON pentru realizarea de lucrări în centrul municipiului Sibiu, care în anul 2007 va fi capitală culturală europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis ieri de comisarul programului "Sibiu-Capitală culturală europeană 2007", Sergiu Nistor, cu banii de la bugetul statului se vor restaura integral şapte imobile, 64 de faţade ale monumentelor istorice, 21 de ganguri de acces la curţile interioare, două turnuri, trei bastioane şi ziduri de fortificaţie din centrul vechi al Sibiului.
Restaurarea obiectivelor aflate în proprietate privată nu se va face decît cu acordului proprietarilor - obţinut de către Primărie - care vor accepta atît intervenţia în forma propusă de proiect, dar şi, acolo unde este cazul, integrarea spaţiilor semi-publice (gang, curte) în circuitul vizitabil al oraşului. Condiţiile accesului public al vizitatorilor vor face obiectul unei convenţii dintre proprietari şi administraţia locală.
Pentru o parte dintre obiective se preconizează ca anunţul pentru achiziţia publică de servicii de proiectare să fie dat publicităţii de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice (ONMI) pe 10 august, estimîndu-se astfel că, la începutul lunii decembrie, proiectele primelor "pachete" să fie finalizate. Anunţul din 10 august va cuprinde trei pachete de proiectare: imobile din Piaţa Mare (13), imobile din Piaţa Mică (15) şi imobile din Piaţa Huet (5), avîndu-se în vedere punerea în valoare a faţadelor monumentelor istorice şi/sau punerea în valoare a spaţiilor semi-publice prin introducerea lor în circuitul turistic cultural. Oraşul Sibiu a fost nominalizat, alături de Luxemburg, drept capitală culturală europeană 2007 printr-o decizie a Consiliului European din mai 2004. România este prima ţară care participă la modelul de înfrăţire culturală ce va exista începînd cu 2007 şi anume cuplarea unui oraş din Europa occidentală şi a unuia din ţările central şi est-europene.
Proiectul, ce include modernizarea infrastructurii serviciilor, edilitare şi culturale, restaurarea de monumente, precum şi programul cultural pe tot parcursul anului 2007, are drept avantaj sporirea vizibilităţii României. Ministerul Culturii şi Cultelor va asigura cadrul de selecţie a proiectelor propuse de organizaţii, instituţii şi alţi actori culturali, prin mecanismele şi procedurile instituite, cu respectarea principiilor de funcţionare a competiţiei culturale. Guvernul a hotărît structurile operaţionale care să asigure promovarea, planificarea şi sprijinirea activităţilor culturale şi conexe ale Sibiului în 2007 prin HG 77/2005. Pentru Sibiu, impactul derulării acestui proiect este superior celui produs de găzduirea unui campionat european sau a unei expoziţii mondiale. Numărul de vizitatori se estimează, în medie, la un milion, gradul de vizitare rămînînd crescut şi în următorii ani. Ţara noastră va mai putea propune un oraş drept capitală culturală europeană de abia în 2018. Bulgaria este programată în anul 2017 pentru o astfel de participare.