200.000 tone de grâu sunt necesare pentru acoperirea consumului de pâine

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 19 februarie 2008

Cantitatea de grâu necesară pentru acoperirea consumului de pâine până la noua recoltă de grâu din 2008 se ridică la 200.000 de tone, aceasta urmând să fie asigurată de procesatori din importuri, în cazul în care pe piaţa internă nu se mai găseşte materie primă din cauza producţiei extrem de scăzute din 2007, dar şi a exporturilor de grâu realizate de anumite firme.

Potrivit datelor furnizate Rompres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România a exportat anul trecut în ţări terţe aproape 54.000 de tone de grâu, iar în ţările UE au ajuns aproape 150.000 de tone de grâu autohton, până la finele lunii noiembrie 2007. Exporturile de grâu pot fi însă mai ridicate, ţinând cont de faptul că datele statistice ale MADR nu includ informaţii despre balanţa comercială cu grâu pe prima parte din 2008.

"Mai avem stocuri de grâu până în luna mai şi un deficit de aproximativ 200.000 de tone pentru a putea asigura consumul de pâine, până când vom intra pe grâul din recolta lui 2008. În aceste condiţii procesatorii vor fi nevoiţi să asigure aceste cantităţi din importuri, dar la preţuri mult mai ridicate, care vor influenţa preţul final al pâinii", a declarat preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie Rompan, Aurel Popes­cu. Acesta a precizat că a solicitat Guvernului vânzarea către procesatori a unei cantităţi de grâu din rezerva de stat, la preţul pieţei, pentru a putea asigura stocurile până în vară.

"La ora actuală, grâul adus la moară de pe piaţa internă este de 245 euro/tonă, în timp ce din silozuri se vinde cu 230 euro pe tonă. Există însă firme care exportă grâu pentru că preţul este mai atractiv, de la 255 euro în sus pe tona de grâu", a explicat Popescu. Preşedintele Rompan a afirmat că grâul de pe piaţa externă este mai scump de când Rusia a introdus o taxă de export de 105 euro pe tonă, iar din afara Europei, (Australia, Argentina etc), transportul a înregistrat o creştere semnificativă de la 26 dolari tonă, la 108 dolari tonă. "Grâul din aceste zone este mai scump cu 20-25 la sută din cauza trans­portului şi are o pondere de 60 la sută în costurile de producţie. În aceste condiţii vom putea asista la o scumpire a pâinii cu circa 10-15 procente", a mai spus Aurel Popescu.

Potrivit datelor MADR, România a apelat deja la importuri, anul trecut (pe 11 luni) acestea cifrându-se la 320.599 tone din ţările UE, şi la aproape 250.000 de tone de grâu din ţările terţe. Producţia de grâu a scăzut semnificativ în 2007, din cauza secetei, la numai 3 milioane tone, cu 2,56 milioane tone mai puţin decât recolta anului 2006.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb