2010, MAI BUN DECÂT 2009, DAR DIFICIL Managerii de fonduri mizează pe atragerea de investitori în 2011

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2011

Managerii de fonduri mizează pe atragerea de investitori în 2011

Fondurile deschise de investiţii au înregistrat subscrieri de peste 1,2 miliarde euro, în 2010, din care 0,8 miliarde sunt intrări la fondurile monetare, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Astfel, volumul activelor nete înregistrat la finele lunii decembrie de fondurile deschise a fost de 5,48 miliarde lei (1,28 miliarde euro), iar activele nete ale fondurilor închise au fost de 179 milioane lei. Numărul investitorilor în fonduri la finele anului trecut a depăşit 313.800, din care peste 221.800 sunt investitori la fondurile deschise, cu circa 35% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului 2009. Volumul total al răscumpărărilor înregistrate de fondurile deschise în anul 2010 a fost de 3,7 miliarde lei, aproape dublu faţă de nivelul înregistrat în anul 2009.

Managerii de fonduri de investiţii spun că 2010 a fost un an dificil pentru piaţa de profil, deşi mai bun decât 2009, în special în a doua jumătate, după implementarea măsurilor de austeritate adoptate de Guvern (n.r. creşterea TVA la 24% şi diminuarea salariilor bugetarilor).

"Anul 2010 nu a readus încrederea investitorilor la un nivel de dorit şi nici apetitul acestora pentru risc nu pare să fi crescut în mod semnificativ", ne-a spus Jan Pricop, preşedintele "KD Investments".

Radu Hanga, director general "BT Asset Management", este de părere că recesiunea economică din 2008 a determinat creşterea aversiunii pentru risc a investitorilor, care au renunţat la investiţiile în fonduri, în special în cele de acţiuni, orientându-se spre produse de inves-tiţii cu riscuri mai scăzute.

Domnia sa ne-a explicat: "Piaţa de capital a început să îşi revină în martie 2009, şi ulterior şi piaţa fondurilor, dar aversiunea la risc a rămas ridicată în ciuda îmbunătăţirii condiţiilor economice. Acesta este unul dintre motivele pentru care fondurile cu cea mai mare creştere (ca şi volum) în ultimii ani au fost cele monetare şi de obligaţiuni. Trebuie să menţionăm că economia locală nu şi-a revenit încă din recesiune, spre deosebire de multe din ţările din regiune, ceea ce justifică într-o oarecare măsură atitudinea investitorilor, preferinţa acestora pentru produsele mai sigure, cu risc scăzut".

În aceste condiţii, managerii de fonduri au luat măsuri de contracarare a efectelor negative ale crizei, de la lansarea de produse noi, la organizarea de programe de instruire a personalului sau parteneriate.

"Ne-am concentrat pe activitatea de administrare, am controlat strict resursele", ne-a spus Marius Olteanu, director executiv "SAI Sira".

Jan Pricop, de la KD Investments, menţionează menţinerea cheltuielilor fixe la un nivel redus în condiţiile unei uşoare creşteri a activelor administrate drept ajutor în obţinerea unui rezultat financiar rezonabil. "Am dezvoltat, de asemenea, noi parteneriate, unele dintre ele fiind în beneficiul direct al investitorilor noştri, precum cel cu Mazars, noul auditor al fondurilor pe care le administrăm", ne-a mai spus domnia sa.

"BT Asset Management" a demarat, anul trecut, un program de instruire a personalului angajat în activitatea de distribuţie, pentru a-i ajuta pe aceştia să înţeleagă mai bine produsele şi să le poată prezenta clienţilor într-un fel transparent care să clarifice atât riscurile, cât şi posibilele câştiguri obţinute de diferitele tipuri de instrumente. Radu Hanga ne-a mai spus despre activitatea BT: "De asemenea, am început să ne poziţionăm pentru o revenire economică la nivel naţional, dar mai ales la un nivel regional, iar pentru aceas-ta am lansat un nou fond de index, BT Index Austria - ATX, care urmăreşte principalul indice al Bursei din Viena".

Produse noi şi promovare, în 2011

Atragerea de investitori pare să fie ţinta pentru acest an, în acest sens administratorii de fonduri pregătind produse noi sau promovând oferta existentă.

"Pentru anul acesta, dorim să menţinem creşterea volumului de active sub administrare printr-o vânzare proactivă a fondurilor oferite, în special a fondului monetar şi a celui de obligaţiuni în euro şi de asemenea, ne dorim ca numărul de investitori atraşi să fie şi acesta în creştere cel puţin în acelaşi ritm ca în anul precedent", ne-a declarat Cătălin Iancu, CEO "OTP Asset Management".

Marius Olteanu, SAI Sira, mizează pe continuitate: "Vom continua să promovăm şi să administrăm cât mai bine fondurile existente. Ne vom concentra pe obţinerea de randamente bune, în felul acesta ne dorim să atragem noi investitori. Într-un cuvânt: continuitate!"

Pentru "BT Asset Management", lansarea unor produse noi nu constituie o prioritate în acest moment, cel puţin nu în zona fondurilor deschise. Totuşi Radu Hanga nu exclude lărgirea ofertei, în condiţiile în care vor exista oportunităţi. "În 2011 ne vom concenta eforturile pe vânzarea produselor existente, pe îmbunătăţirea capacităţii de vânzare şi a serviciilor oferite clienţilor", ne-a spus domnul Hanga.

Unde investim în 2011: managerii de fonduri mizează pe pieţele emergente

Pieţele emergente vor rămâne în atenţia investitorilor, sunt de părere administratorii de fonduri.

"În general, în momentele de revenire a economiei globale, cele mai importante aprecieri sunt înregistrate în pieţele emergente unde potenţialul de creştere este mai ridicat, la fel ca şi riscurile", ne-a spus Radu Hanga, adăugând: "În prezent ne aflăm într-un astfel de moment şi de aceea ne aşteptăm ca în anii care urmează pieţele din Europa de Est, implicit şi România, să atragă inves-titorii străini dornici de randamente mai bune. Un alt factor favorabil demn de luat în seamă în această situaţie este şi revenirea mai slabă a acestei regiuni în 2009-2010, în principal datorită gradului ridicat de îndatorare a ţărilor din regiune, dar şi din cauza problemelor de la "periferia" Uniunii Europene, aşa numitul grup de ţări PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania), care au afectat percepţia de risc a investitorilor şi în ceea ce priveşte regiunea noastă, deşi este vorba de economii în situaţii diferite. Există deci potenţialul de a recupera diferenţa de performanţă şi de a obţine randamente superioare prin investiţiile pe aceste pieţe în anii următori".

Şi Cătălin Iancu se declară optimist în privinţa evoluţiei pieţelor din Europa centrală şi de Est. "Atenţia investitorilor internaţionali se va îndrepta către ţările emergente fapt care se va manifesta prin investiţii în acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor care îşi realizează o parte importantă din cifra de afaceri pe pieţele emergente", ne-a spus domnia sa.

Radu Hanga este de părere că, "dacă economia globală continuă revenirea în 2011, ceea ce este foarte probabil, atunci plasamentele cele mai bune vor fi acţiunile şi materiile prime". Domnia sa ne-a mai spus: "În plan local, 2011 va fi anul în care vom vedea îmbunătăţiri în piaţa de capital datorită revenirii economiei pe creştere, în special în cea de-a doua jumătate a anului, precum şi datorită unor evenimente cu impact pozitiv asupra pieţei de capital printre care amintim listarea Fondului Proprietatea şi a unor pachete la companii importante la care statul deţine participaţii, printre care amintim Transelectrica şi Romgaz".

Marius Olteanu, SAI Sira, mizează pe plasamentele în argint şi în instrumente financiare care să aducă profit din scăderea pieţelor de mărfuri.

În acelaşi timp, şeful "KD Investments" opinează că cele mai bune plasamente vor fi tot cele în companii din domeniul resurselor, energetice, redresarea economică precum şi incetitudinile/ conflictele din diferite zone ale globului putând duce în continuare la creşteri ale preţurilor metalelor industriale şi ale petrolului. Jan Pricop ne-a precizat: "Totuşi există instituţii financiare care oferă perspective bune în viitor ca urmare a unei aversiuni la risc poate prea mare pe care investitorii au adoptat-o faţă de titlurile lor. Titlurile din sectoare orientate spre consum (consumer discretionary) ar putea deveni mai interesante, deşi mai este drum lung până când populaţia va relua achiziţiile consistente de bunuri de folosinţă îndelungată".

Dintre fondurile monetare, cel mai bun randament în 2010 a fost adus de titlurile "Certinvest Monetar", respectiv 9,5%, în timp ce "Certinvest Obligaţiuni"a fost cel mai profitabil (+9,6%) dintre fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix. La capitolul fonduri diversificate, câştigurile cele mai bune, pe parcursul lui 2010, au fost aduse de "Carpatica Stock", respectiv 14,6%, iar dintre fondurile de acţiuni, "Omnivest" a consemnat o creştere de 18,3%.

BT Index Austria - ATX este un fond denominat în euro care le permite investitorilor accesul pe o piaţă matură, cea din Austria, dar în acelaşi timp le oferă în mod indirect expunere faţă de întreaga Europă Centrală şi de Est, având în vedere faptul că majoritatea companiilor din componenţa indicelui au operaţiuni la nivel regional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb