2019 ar putea fi anul în care bursele micuţe din Uniunea Europeană, categorie în care se încadrează şi Bursa de Valori Bucureşti, vor fi înghiţite oficial de cele mai puternice, în cazul în care Comisia Europeană se ţine de plan şi reuşeşte crearea Uniunii Pieţelor de Capital.
Steven Maijoor, preşedintele Autorităţii europene pentru valori mobiliare şi pieţe (ESMA), a fost, ieri, la Bucureşti, şi a încercat să promoveze proiectul UE drept unul grandios care va fi benefic pentru toată lumea.
Domnia sa a evitat să spună în clar care sunt şansele de supravieţuire ale burselor mai mici, în cadrul Uniunii Pieţelor de Capital, însă răspunsurile sale la întrebările repetate pe acest subiect nu lasă prea multe speranţe pentru noi.
"Cred că unul dintre obiectivele Uniunii este crearea unei pieţe mai mari", a spus Steven Maijoor, în contextul în care în UE, numai 20% din economiile populaţiei sunt investite pe piaţa de capital, spre deosebire de 65% în SUA.
Domnia sa a adăugat: "Acei participanţi care au succes vor câştiga mai mult din economiile de scară. Desigur, ar putea exista schimbări cu privire la locurile unde au loc anumite activităţi. De exemplu, ţările baltice investesc foarte mult în dezvoltarea clearingului şi settlementului. Încearcă să devină un centru de excelenţă în acel domeniu. Piaţa unică va creşte într-adevăr competiţia, iar fiecare piaţă locală trebuie să se asigure că are succes. Inclusiv piaţa românească poate avea succes în această piaţă mai mare. Fiecare trebuie să-şi găsească locul. Nu este clar dinainte cine va avea succes şi cine nu".
Domnul Maijoor admite că vor exista schimbări în tiparele de business ale burselor: "Uniunea nu va păstra status quo-ul. Subsecvent, ţările trebuie să decidă cum vor avea succes. Nu poţi garanta succesul cuiva".
Acelaşi răspuns a fost repetat, în diverse forme.
Dacă în 20 de ani, BVB nu şi-a găsit calea de succes, ce şanse are să o găsească în următorii patru ani? Nimic din ceea ce face conducerea Bursei nu ne încurajează optimismul.
Ce se întâmplă însă dacă o bursă nu vrea să participe la Uniune?
Şeful ESMA nu ia în calcul această posibilitate: "Caracteristica Uniunii este că participă toate cele 28 de state membre UE. Regulile pe care le facem se aplică tuturor. Să fiu sincer, nu cred că pieţele ar vrea să rămână pe dianafară, pentru că asta ar însemna să nu facă parte din această piaţă mai mare, care vine cu tot felul de beneficii.
Obiectivul Uniunii Europene este să crească mărimea pieţei, iar parte a succesului este să atragă capital dinafară, potrivit preşedintelui ESMA, dând drept exemplu fondurile de investiţii care au atras capital de la investitori asiatici
"Sperăm ca, după uniune, sectorul non-bancar să aibă o pondere mai mare în sistemul financiar, dar şi ca Europa să fie un centru de atracţie de capital din alte părţi ale lumii", a spus domnia sa, care mai doreşte ca majoritatea gospodăriilor să ia în considerare investiţia pe piaţa de capital, în locul economisirii prin bănci.
"Vor fi nevoiţi să facă asta, pentru că pe termen lung, randamentele sunt mai mari faţă de depozite", a precizat şeful ESMA.
Potrivit domniei sale, Uniunea nu va presupune o integrare a platformelor de tranzacţionare şi nici o plafonare a tarifelor, de la centru.
• Steven Maijoor: "Când banii sunt foarte ieftini, există riscul ca investitorii să fie prea optimişti"
Preşedintele ESMA apreciază că programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene creează un risc de supraapreciere a activelor.
"Vedem riscul de supraevaluare pe piaţa de capital şi pe cea a datoriilor, continuăm să fim îngrijoraţi în legătură cu aceste evoluţii", a spus domnia sa.
Steven Maijoor spune că supraevaluarea activelor se vede în faptul că investitorii se duc către active mai puţin lichide, pe termene mai lungi.
Întrebat care sunt măsurile luate de supraveghetori în acest caz, şeful ESMA a spus: "Reglementatorii din pieţele europene sunt acolo ca să asigure evaluarea corectă. Există multe reguli legate de raportare, care ar trebui să îi ajute pe investitori să găsească valorile corecte.
Pe de altă parte, trebuie să spun, când banii sunt foarte ieftini, iar depozitele sunt remunerate puţin, există mereu riscul ca investitorii să fie prea optimişti".
În cadrul consultărilor privind crearea pieţei unice de capital, Comisia Europeană a primit peste 400 de observaţii, inclusiv din România.
Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe au transmis că doresc reducerea tarifelor şi a birocraţiei pe piaţa de capital.
1. vise tataie, vise
(mesaj trimis de UE se duce dracului pana atunci în data de 29.05.2015, 00:10)
Vise, planuri si utopii. Piata unica nu va exista. UE deja da semne de oboseala. Toti sunt uniti la Bruxelles, dar cand ajung la casele lor face fiecare dupa cum il taie capul. Asa, viitorul este stralucit. Pana nu ai o conducere politica unica si un singur stat Europa, restul este praf in vant. Euro se va scinda in mai multi eurici.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2015, 01:59)
Ca si BVB, de altfel.
2. fără titlu
(mesaj trimis de mr X în data de 29.05.2015, 08:54)
Se pare ca polonezul a inceput deja sa vanda.
Doar incapabilii de la ZF.ro au vazut ca a cumparat.
Sau baga de o mica manipulare?
3. Piața unică sau moneda unică
(mesaj trimis de Cristi C în data de 29.05.2015, 12:49)
Dacă în privința monedei unice sunt contra (din motive macro), în privința pieței unice de capital nu văd niciun argument macro împotriva construcției. Are cineva exemple? Precum politica de comisionare a BVB care împiedică HFT, sau politica asupra derivatelor autorizate.
Mă gândesc că va exista piața unică de capital, cu rigorile unice de raportare, de corporate governance, audit, etc. Dacă vrei să pui o taxă pe tranzacția financiară, o poți pune ca stat membru UE, dar se va aplica rezidenților în acel stat, nu titlurilor tranzacționate ce provin din acel stat. Deci pare cam problematic dacă am topi BVB-ul în piața unică de capital.
Dar avantajele ar fi listarea tuturor companiilor europene pe aceeași piață (deși probabil că majoritatea titlurilor de la BVB va ajunge în pink sheets pieței mari europene), accesibile tuturor investitorilor din spațiul UE.