2019 - un an de nelinişte globală

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2019

Protestele în masă faţă de "beneficiile" globalizării, însoţite de încetinirea încrederii în modelul democratic, contestă presupunerile pe care se sprijină sistemul capitalist liberal occidental. Astfel, aceste nemulţumiri alimentează protestele împotriva ordinii stabilite în locuri îndepărtate precum La Paz, în Bolivia şi Beirut, în Liban. Corupţia endemică este din ce în ce mai mare.

Protestele în masă faţă de "beneficiile" globalizării, însoţite de încetinirea încrederii în modelul democratic, contestă presupunerile pe care se sprijină sistemul capitalist liberal occidental. Astfel, aceste nemulţumiri alimentează protestele împotriva ordinii stabilite în locuri îndepărtate precum La Paz, în Bolivia şi Beirut, în Liban. Corupţia endemică este din ce în ce mai mare.

Anul 2019 ar putea fi catalogat drept cel mai perturbat an din politica globală de la căderea zidului Berlinului în 1989 şi, ulterior, implozia fostei Uniuni Sovietice, apreciază analiştii străini.

Este puţin probabil ca factorii care au generat tulburările globale în 2019 să fie extirpaţi, arată aceştia. Mai degrabă, scenariile ilustrează că situaţia se poate înrăutăţi în faţa unei economii globale încetinită de diverse clinch-uri la nivel înalt.

Washington - factor perturbator

De-a lungul istoriei, scurte de altfel, America a fost recunoscută drept forţă de stablizare la nivel global. Însă administraţia Trump a reuşit să întoarcă acest statut la 180 de grade, iar acum Washingtonul nu este altceva decât un perturbator prin abandonarea acordurilor internaţionale. Acestea includ Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi Acordul cuprinzător şi progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), în prealabil Parteneriatului Trans-Pacific (TPP), vizând liberalizarea comerţului Asia-Pacific. SUA s-au retras, de asemenea, din Planul Comun Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) care a îngheţat ambiţiile nucleare ale Iranului.

Descotorosirea Washington-ului de acordul JCPOA şi reimpunerea sanc­ţiunilor dure asupra Iranului au destabilizat şi mai mult cea mai volatilă regiune din lume.

Toate acestea şi multe altele, inclusiv un conflict comercial nerezolvat între SUA şi China, garantează practic că 2020 va fi definitoriu pentru fragila ordine globală, estimează experţii străini.

Lumea este într-o formă mai proastă decât în timpul crizei financiare

Criza financiară globală din 2007-2008 a fost o perioadă de incertitudine accentuată, întrucât sistemul financiar global a cedat. Dar, în majoritatea cazurilor, peicolul s-a limitat la decizii particulare ale guvernelor sau reglementări ale instituţiilor de creditare internaţionale.

Criza financiară nu a alimentat tulburările globale pe scară largă, întrucât economia globală care se afla în stare de şoc a dat piept cu un cadru de reglementare care a eşuat lamentabil, iar atenţia a fost concentrată pe revenirea pe linia de plutire.

În 2019, povestea s-a schimbat dramatic.

Protestele în masă faţă de "beneficiile" globalizării, însoţite de încetinirea încrederii în modelul democratic, contestă presupunerile pe care se sprijină sistemul capitalist liberal occidental. Astfel, aceste nemulţumiri alimentează protestele împotriva ordinii stabilite în locuri îndepărtate precum La Paz, în Bolivia şi Beirut, în Liban. Corupţia endemică este din ce în ce mai mare.

Dacă facem o trecere în revistă a tulburărilor declanşate la nivel global, atunci observăm că în marea majoritate a cazurilor ruptura se declanşează când oamenii nu mai consideră benefică perioada îndelungată de expansiune economică globală.

În ianuarie, Oxfam (n.r. confederaţie formată din 19 organizaţii caritabile independente care se concentrează pe atenuarea sărăciei globale, fondată în 1942 şi condusă de Oxfam International) a raportat că avuţia celor mai bogate 26 de persoane din lume era similară cu totalul averii deţinute de jumătate din clasa cea mai săracă a populaţiei de pe glob.

Miliardarii şi-au crescut averile combinate cu 2,5 miliarde de dolari pe zi în 2018, în timp ce bogăţia relativă a celor mai săraci 3,8 miliarde de oameni a scăzut cu 500 de milioane de dolari pe zi.

Decalajul bogat-sărac se extinde în întreaga lume până la punctul în care nu o să mai fie posibil să se argumenteze că un model de creştere economică care avantajează doar anumiţi terţi mai poate fi sustenabil pentru restul, reiese din analizele specialiştilor.

Inegalitate şi furie

Profesorul Henry Carey de la Universitatea de Stat din Georgia a identificat o serie de caracteristici comune în ceea ce priveşte tulburările de la nivel global. Acesta a subliniat: Fiecare protest din acest val mondial are propria sa dinamică şi cauză locală. Dar, de asemenea, împărtăşesc anumite caracteristici: alimentaţi de creşterea inegalităţii, corupţia şi creşterea economică lentă, cetăţenii mâhniţi din întreaga lume solicită încetarea corupţiei şi restabilirea statului de drept democratic.

Carey indică faptul că, pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai urbanizată, oraşele supraaglomerate reprezintă cercul de foc într-un val global de tulburări.

În 1950, existau doar două mega-oraşe cu populaţii de 10 milioane sau mai mult - zona metropolitană din New York şi Tokyo. Astăzi, există 25 de astfel de mega-oraşe.

Dintr-o populaţie mondială de 7,7 miliarde de oameni, 4,2 miliarde, sau 55%, locuiesc în oraşe şi în alte aşezări urbane. Alte 2,5 miliarde se vor muta în oraşe din ţările sărace până în 2050, potrivit unui raport al ONU.

Cu alte cuvinte, sărăcia, crima organizată, traficul de droguri şi toate celelalte degenerări asociate cu un mediu urban sărăcit vor deveni mai puţin gestionabile, pe măsură ce supraaglomerarea se înrăutăţeşte în oraşe, unele dintre ele devenind mahalale urbane.

Carey mai menţionează: "Ignorate de administraţiile municipale, aşezările urbane supraaglomerate nu au, de obicei, salubritate, apă potabilă curată, energie electrică, instalaţii de îngrijire sanitară în şcoli [...] Aceste nedreptăţi îi supără pe cei mai mulţi dintre protes­tatarii de astăzi. De la Quito la Beirut, marginalizarea extremă a atâtor persoa­ne care trăiesc în locuri disfuncţionale mari şi periculoase s-a soldat cu tulburări mortale".

În aceste condiţii, nu este întâmplător faptul că America Latină, cu cea mai lentă creştere economică din lume şi cea mai evidentă inegalitate, a explodat în cele mai îndelungate proteste violente.

În Chile, unde nemulţumirile economice s-au transformat în zile întregi de proteste în masă, participarea la summit-ul de cooperare economică Asia-Pacific a fost abandonată din cauza preocupărilor de securitate naţională.

În Bolivia, preşedintele populist Evo Morales a fost forţat să demisioneze din funcţie şi să plece din ţară în timpul unor tulburări urbane în masă.

În Haiti, protestele împotriva corupţiei, lipsa locurilor de muncă şi sărăcia extremă au paralizat funcţionarea statului luni întregi.

În ţări precum Ecuador, Peru şi Venezuela, atât corupţia cât şi eşecurile guvernului de a furniza servicii de bază au determinat proteste fără precedent.

În Franţa încă sunt prezente protes­te în masă faţă de încercările nereuşite ale preşedintelui Emmanuel Macron de a revigora economia ţării.

În Spania, zeci de mii de protestatari ai Cataloniei au ieşit pe străzile din Barcelona împingând Madridul într-un impas decizional.

În Rusia, demonstraţiile sporadice împotriva corupţiei oficiale au devenit o normalitate.

În Hong Kong, centrul demonstraţiilor îl reprezintă nemulţumirile economice. Diferenţele de avere din Hong Kong sunt obscene.

Tulburările climatice

Pe tot globul, tulburările climatice reprezintă un numitor comun şi este probabil să devină o problemă pentru tot mai multe guverne.

Într-un studiu al mişcărilor de protest, Instituţia Brookings a constatat că multilateralismul a înflorit, PIB-ul global a crescut şi procentul de persoane care trăiesc în sărăcie absolută a scăzut constant după căderea Zidului Berlinului în 1989.

Paradoxal, aceasta a fost o epocă ce a semănat şi seminţele provocărilor actuale. Evoluţia tehnologiei şi a globalizării, stimulate de barierele comerciale mai scăzute, au sporit PIB-ul global, dar au dus şi la dislocarea mijloacelor de trai ale clasei mijlocii în multe societăţi occidentale.

Studiul concluzionează: democraţiile se pierd pe plan internaţional pentru puterile autoritare concentrate să rupă stăpânirea acestor democraţii asupra ordinii internaţionale.

Acest lucru nu este ajutat de o administraţie din Washington care a cedat teren dictaturilor autoritare într-un moment de tulburări globale în care o conducere stabilă occidentală a fost mai mult decât necesară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. rog redactorii bursa.ro sa aiba in evidenta faptul ca inca din 12 septembrie 2019 a inceput sa fiarba o criza masiva pe finantarea overnight O/N pe piata bondurilor din SUA si pe evolutia dobanzilor de refinantare pe piata bondurilor.

    Aceeasi evolutie de tensionare a dobanzilor pe termen scurt am mai observat-o cand lucram ca bancher in prima jumatate a anului 2007 (inainte de dezvoltarea crizei imobiliare si a produselor derivate asociate in SUA, apoi in intreaga lume).  

    Ce inseamna ce se intampla acum?  

    Inseamna primele semnale ale unei perioade de tip 2007-2010.  

    Economia Romaniei, moneda locala si bursa locala - toate au caracteristici cantitative si calitative care o aseaza intr-o zona marginala, exotica in economia lumii. Si de obicei situatiile problematice (nu zic ''default'' ca nu e frumos sa injur in public) incep sa se manifeste intai la margine si apoi catre centru.  

    Si semnalul deja a fost dat incepand cu septembrie 2019 .... si situatia nu s-a calmat, ba chiar s-a incins mai tare ca tensionare a dobanzilor pe termen scurt.  

    Problema nu sta in SUA, SUA e doar ''oglinda'', teritoriul de manifestare al unei crize care isi are radacinile in .... Europa. Mai precis in sucombarea increderii interbancare pe teritoriul european intre banci de prima mana.  

    Umbla zvonul in targ ca 2-3 actori bancari masivi se pregatesc sa ''go belly up'' ...  

    Avand in vedere masiva interconectare a veniturilor Romaniei din exporturi exceptional de riscant indreptate catre UE/zona euro si stabilitatea Romaniei ...va dati seama unde bat.  

    Cu toate implicatiile pentru bursa locala si moneda locala.  

    NU ma refer la carpe gen Dancila, Orban sau alte panarame de pe plan local.  

    Ma refer la o furtuna deja construita si in primii sai pasi de manifestare. Nu are nici o treaba cu ce instrumente micro-falice sunt agitate in nisip pe plan local de politicieni indigeni (sau indigesti) :) .  

    Pentru ce urmeaza e nevoie de specialisti si nici macar Citu nu va face fata la ce se pregateste.  

    Diferenta e ca el fiind ex-bancher stie perfect si intelege ce se intampla. Dar tace. Are o pozitie ingenua care nu ii permite sa vorbeasca ce intelege.  

    Dragii mei, suntem in primii pasi ai unei crize de magnitudinea 2007-2010 (cu manifestare in 2020-2021).  

    Riscurile sunt in zona de costuri de imprumut - dobanzi titluri de trezorerie, cu difuzare in dobanzile din piata de creditare corporate si retail.  

    Cei ce aveti credite ...va doresc sa aveti economii sa puteti face rambursari anticipate partiale sau totale.  

    Urmeaza clipe deosebite ... ma refer la dinamicile pe Robor si IRCC.  

    BNR sa stea cu ochii pe dobanzi.  

    RISCUL NU E DAT DE EVOLUTIA LEULUI, LASATI-L IN P....A MEA DE LEU SA SE DUCA UNDE O VEDEA CU OCHII !

    RISCUL E DAT DE DINAMICA DOBANZILOR! Cu tot ce inseamna ca impact pe piata bancara locala. Si bonduri. SI restul.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb