2022, cel mai bun an din ultimii 15 pentru piaţa de investiţii din România

S.B.
Companii #Construcţii / 3 februarie 2023

2022, cel mai bun an din ultimii 15 pentru piaţa de investiţii din România

Piaţa românească de investiţii a înregistrat anul trecut tranzacţii de peste 1,25 miliarde de euro, cu mult peste rezultatul de 890 de milioane de euro din 2021, bifând cea mai mare valoare din 2007 încoace, arată raportul anual publicat de Colliers.

Volumul pieţei a fost puternic accelerat de vânzarea portofoliului de birouri din România al CA Immo, o tranzacţie de 377 de milioane de euro, care a stabilit un nou record pentru cea mai mare tranzacţie încheiată pe piaţa locală. Capitalul românesc a reprezentat aproximativ jumătate din volumul total, nivel record pentru piaţa locală, urmat la mare distanţă de capitalul sud-african şi austriac, cu circa 20%, respectiv 10%. În plus, volumul de tranzacţii generat anul trecut de capitalul românesc a fost de peste 4 ori mai mare decât media anuală din 2015 până în 2021.

"O particularitate a anului, care credem că se va resimiţi pe termen lung, este reprezentată de consolidarea unei cereri ridicate din partea investitorilor locali. Acest lucru demonstrează că economia românească este solidă în general, iar capitalul se acumulează progresiv, pe măsură ce economia se maturizează. Nu este surprinzător, aşadar, faptul că aportul capitalului local este, de asemenea, la cele mai înalte niveluri din ultimii ani. Pe de altă parte, s-ar putea crede că acest lucru va duce la o lichiditate mai scăzută pe termen lung, deoarece capitalul local tinde să se concentreze pe investiţiile pe termen lung. Într-o notă de încredere faţă de piaţa locală, cea mai mare parte a tranzacţiilor, de peste 900 de milioane de euro, a avut loc în a doua jumătate a anului, chiar mai aproape de sfârşitul lui 2022, când era clar că ratele dobânzilor la creditele acordate de statele membre se stabiliseră la niveluri mult mai ridicate decât în trecutul recent", spune Anca Merdescu, director pentru servicii de investiţii la Colliers.

Segmentul de birouri a continuat să domine, anul trecut, în termeni de tranzacţii, cu o pondere de 63% din volumul total al investiţiilor, urmat de cel de retail, care a generat, de asemenea, o mare parte din activitate (25% din total). Consultanţii Colliers subliniază că, pentru segmentul industrial, ceea ce frânează activitatea de pe piaţă continuă să rămână lipsa de ofertă de produse disponibile, deoarece majoritatea dezvoltatorilor de I&L tind să fie proprietari pe termen lung, deşi, în ultimii ani, au existat companii care s-au orientat către vânzare şi închiriere ca alternativă pentru depozitele şi facilităţile de producţie deţinute.

Cea mai mare tranzacţie a anului a fost vânzarea portofoliului de birouri de 165.000 de metri pătraţi al CA Immo către proprietarii lanţului românesc de bricolaj Dedeman, pentru 377 de milioane de euro. A doua cea mai mare tranzacţie a fost cea în care MAS REI a cumpărat participaţiile partenerului său comun într-o serie de parcuri de retail nou-construite pe teritoriul României, fiind a doua tranzacţie de acest fel între MAS REI şi Prime Kapital. Estimată la aproximativ 190 de milioane de euro, tranzacţia este interesantă şi pentru că proprietăţile aveau în momentul vânzării un randament de aproximativ 7%. A treia cea mai mare tranzacţie a anului trecut a fost achiziţia de către S IMMO a Portland Trust's Expo Business Park, un nou proiect de birouri livrat în subpiaţa Piaţa Presei/Expoziţiei, pentru aproximativ 115 milioane de euro.

O altă tranzacţie de referinţă a implicat, de asemenea, o proprietate nouă - prima fază a proiectului de birouri U-Center dezvoltat de Forte Partners, care a fost tranzacţionată la un preţ de aproximativ 90 de milioane de euro. Acesta este unul din activele premium tranzacţionate anul trecut (deşi nu se află într-o sub piaţă de birouri traditională, chiar dacă zona este destul de centrală), pentru un randament de puţin sub 7%, dar peste nivelul anterior pentru tipul acesta de active, de 6,5%.

De altfel, decalajul dintre activele premium (fie că sunt de birouri, retail sau industriale) situate în Bucureşti şi cele din alte mari capitale vecine s-a redus în 2022. Randamentele premium pentru retail şi industrial au rămas la 6,75%, respectiv 7,5%, în timp ce în cazul birourilor, randamentul proprietăţilor premium a crescut cu 25 de puncte procentuale, până la 6,75%.

"Ne aşteptăm ca mişcările preţurilor şi randamentelor să fie influenţate în viitorul apropiat atât de disponibilitatea, cât şi de costul capitalului. Cu toate acestea, anticipăm că indexarea chiriilor şi lipsa produselor nou livrate vor compensa, în general, orice modificare a ratelor de capitalizare, motiv pentru care estimăm că valorile pe metru pătrat vor rămâne constante pentru clădirile premium. Băncile rămân disponibile pentru a finanţa active bune producătoare de venituri, dar apar unele semne de prudenţă. Marja unui crediti pentru un activ premium a crescut puţin, spre 3%, în timp ce în urmă cu un an era mai degrabă în jur de 2.5% . În prezent, nu există semne clare de proiecte aflate în dificultate din punct de vedere economic, însă costul total al împrumuturilor în euro, care se situează în prezent la aproximativ 6%, va crea cu siguranţă o presiune în calculele financiare ale oricărui investitor care foloseşte finanţare bancară. În ceea ce priveşte cererea, observăm în continuare ca exista lichiditate, în special din partea cumpărătorilor care folosesc propriul capital şi care nu sunt afectaţi de creşterea costurilor de finanţare, dar care vor fi şi mai selectivi în ceea ce priveşte activele pe care le aleg. În 2023, ne aşteptăm să vedem un interes sporit pentru activele premium sau pentru proprietăţile care se califică pentru reconversie", subliniază Anca Merdescu.

Perspectivele par să fie umbrite de numărul limitat de livrări de proiecte de birouri după anul 2023, dezvoltatorii fiind preocupaţi de majorarea costurilor de construcţie, la care se adaugă şi o posibilă încetinire a contextului economic. Cu toate acestea, experienţa consultanţilor Colliers arată că investitorii străini continuă să fie interesaţi de România şi rămân destul de activi. O tendinţă nouă care s-a cristalizat recent şi pe care o vedem extinzându-se în următorii ani este faptul că mulţi investitori străini încearcă să pătrundă pe piaţa locală prin intermediul unor parteneriate de tip joint-venture, alături de jucători locali, mai experimentaţi.

În ansamblu, 2023 nu se anunţă neapărat un an rău, chiar dacă volumul de tranzacţionare pe piaţă este posibil sa scadă având în vedere volumul record de anul trecut. Randamentele vor continua să fie supuse unor presiuni ridicate, cel puţin în prima jumătate a anului, dar atâta timp cât performanţa economică generală a României rămâne solidă, piaţa de investiţii ar trebui să-şi revină.

"Pentru mulţi investitori pe termen lung, bunurile imobiliare reprezintă o alegere sigură, cu o volatilitate mai mică decât alte active, fiind astfel un instrument (mai) sigur. În timp ce guvernele şi băncile centrale iau măsuri de combatere a recesiunii globale, în calitate de avocaţi care însoţesc dezvoltatorii, investitorii şi instituţiile financiare, noi credem că încă mai există oportunităţi. Având în vedere că anul 2022 a bătut recordul local în ceea ce priveşte volumul de investiţii, se poate spune că interesul investitorilor instituţionali pentru activele româneşti a rămas neschimbat şi se aşteaptă ca acesta să se consolideze şi mai mult în anii următori. Dezvoltarea imobiliară este un proces dinamic, care implică o multitudine de interacţiuni cu terţi. Astfel, există multe aspecte care pot apărea pe parcursul unui proiect sau din cauza unor situaţii particulare sau a practicilor locale. Orice modificări legislative viitoare vor trebui să aducă mai multă claritate şi coerenţă, astfel încât cele două lumi - cea formală şi cea funcţională - să nu fie deconectate şi în permanentă luptă", conchide Oana Bădărău, Partner and Head of Real Estate & PPP la firma de avocatură PeliPartners.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In cantitate AUR pe MP vinde in PIERDERE din 2006-2008!

    s c cret 

    At the time of the bubble excessive lending was rampant in Banks.

    In anticipation of a future rising land prices most banks started lending more money than the borrower's current collateral value, and brokers would work together with bankers to write fake requests for approval.  

    So when the bubble burst and banks came to collect all that was left of the insolvent companies were the junk real estate with a much lower value than the money they lent.  

    Moreover noe that the bubble had burst the value of the real estate was dropping even further. However banks turn a blind eye to this problem. Even after the burst of the bubble and kept the loans at their inflated value on their balance sheets.  

    This is because many of the bankers held these nasty loans personally.  

    In some banks practically all employees held these nasty loans fr om the bubble period.  

    So if the bad loans were acknowledged, not only would the bank implode but all its employees would also go bankrupt.  

    However as the bursting of the bubble became bigger the true state of the banks was revealed and the bad loans increased at an alarming rate.  

    In other words Banks only had massive collateral on paper in reality it was only JUNK.  

    As a result Banks were forced to write off bad loans and suffer huge losses this led to a vicious cycles whe rethe bank's capital base was eroded and they were unable to lend, leading to a further decline in the economy.  

    The government start to bailing out banks with TAX MONEY; Financial institutions specializing in Residential Mortgages went bankrupt with baking fr om the trusted agricultural cooperatives was belived to have no financial problems until the bubble collapsed.  

    Suprisingly the government decided to inject money of PUBLIC TAX FUNDS into the already bankrupt banks. This caused a severe backlash fr om the public.  

    The bailout's was incredibly suspicious, the first reason is government connection with ministry of finance.  

    Then there the unatural regulations the Minister of Finance was legally bliged to publicly report the total volume of real estate loans; however they created a disclosure exceptions for loans to residential housing and acricultural cooperative financial institutions.  

    And just like that the horrific practice of bailing out financial institutions with public funds was established in governments.  

    The Phrase "Banks lend umbrellas when it's sunny ant take them when it rains" - was often used to explain how the banks were acting at the time.  

    The ongoing recession the government implemented a retroactive policy called the fiscal structure reform law. Is was a law that said we know we are in a recession but we are still going to take more money fr om you. - only increased the amount of depth they panicked.  

    The consumtion tax was raised, medical expenses increased, and all special income tax cuts were canceled. - that year the buget deficit still increased.  

    Bad Banks finally collapsed and pessimism became the norm, major financial institution went bankrupt in a chain reaction.  

    Misery Index arata "Credit speculativ" mai mare ca productivitatea procent din pib. 

    Deci clar in fata balonizare credit ca procent din pib si start de posibil crestere nlpuri! 

    Plus ca nu vad "valoare reala" in piete cu somaj pe minime si "artificial demand" la ordin politic gov si financiar. 

    Plus ca sa nu mai vorbim ca se umbla iar la deregularizarea "ratei de indatorare" ca sa nu respire balonul INCA! 

    Urmeaza mama mamelor de cost trai in bula exact pe forma artificiala de squeze din piata pe care o fac capitalistii / speculatorii in acest moment. 

    Ratele reale ipotecare ca procent din venit pe avans de 5 si 10% arata clar = schema ponzi in piata! 

    Cum spala gov schema ridica artificial costul pana inchide ciclul de credit. 

    O sa recunoasca isarescu ca a fost bula si a spart doar cand se face banc nota de 100 lei hartie igenica! 

    Asa a facut nebunul si in 89 si in 2005! 

    Nu se lasa mana in mana cu voi! 

    Furati populatia de economii si spargeti ciclic pusculitele bancare! 

    Pe tragedia ciclica a populatiei! 

    s c cret  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb