"2023 va aduce investiţii ce trebuie securizate"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 14 decembrie 2022

"2023 va aduce investiţii ce trebuie securizate"

(Interviu cu Alina Paul, CEO DO Security)

"Acest lucru va ajuta la creşterea pieţei de securitate din ţara noastră"

Anul acesta a fost unul provocator din punctul de vedere al pieţei de Securitate, consideră Alina Paul, CEO DO Security, care ne-a precizat, în cadrul unui interviu: "2022 a început promiţător datorită tendinţei de creştere a pieţei post-pandemie, însă declanşarea războiului de la graniţă a adus incertitudine în primele două-trei luni, urmând apoi o redresare constantă în piaţă".

Reporter: Cum caracterizaţi anul 2022 şi care estimaţi că va fi evoluţia pieţei globale de securitate anul viitor?

Alina Paul: Anul acesta a fost unul provocator din punctul de vedere al pieţei de securitate: a început promiţător datorită tendinţei de creştere a pieţei post-pandemie, însă declanşarea războiului de la graniţă a adus incertitudine în primele două-trei luni, urmând apoi o redresare constantă în piaţă. Din cauza tensiunilor geopolitice din zonă, încă se simte frica oamenilor de a face cheltuieli în domeniul de pază şi securitate, deşi vorbim de siguranţa lor şi a familiilor. Astfel, în acest context, marcat de incertitudini şi riscuri, piaţa de securitate este destul de împărţită: unii sunt dispuşi să investească pentru siguranţa lor, în timp ce alţii economisesc în eventualitatea escaladării războiului din Ucraina. Mare parte din populaţie este temătoare în legătură cu situaţia de la graniţe şi preferă prudenţa, luând în calcul cele mai negre scenarii, în ciuda asigurărilor primite de la oficialii români şi străini că prezenţa NATO în regiune ne conferă siguranţă şi stabilitate în zona est-europeană.

Cu toate acestea, consider că anul 2023 va fi un an bun pentru ţara noastră, vom beneficia de investiţii importante la nivel naţional, fie că vorbim de fonduri europene, PNRR sau investiţii străine directe, iar acestea va trebui să fie securizate, fapt ce se va reflecta în continuarea tendinţei de creştere a pieţei de securitate.

Reporter: Cât de conectată este piaţa serviciilor de securitate din România la tendinţele globale?

Alina Paul: România este conectată moderat la tendinţele mondiale de securitate. În schimb, suntem mult mai activi, dinamici şi interdependenţi de piaţa europeană datorită similitudinii necesităţilor, dar şi al vulnerabilităţilor şi riscurilor în acest domeniu. Operatorii din piaţa de securitate sunt în permanenţă atenţi la oferta de pe piaţa europeană în domeniu.

Reporter: Care sunt nevoile, dar şi provocările în acest context geopolitic diferit faţă de anul trecut?

Alina Paul: Nevoile de securitate sunt în creştere datorită sporirii infracţionalităţii cauzate de schimbările care au loc în societatea europeană, fie că vorbim de pandemie, dar şi de amplificarea fenomenului de migraţie.

Reporter: Ce impact au modificările salariale şi cele fiscale de anul următor asupra activităţii companiei?

Alina Paul: Modificările privind creşterea salariului minim au ca prim efect sporirea costurilor cu forţa de muncă, în condiţiile în care sunt presiuni pentru menţinerea preţurilor la serviciile şi produsele oferite. Clienţii nostri nu îşi doresc o majorare a preţurilor, deşi asupra operatorilor, pe lângă criza pandemică, s-a suprapus şi criza energetică, ceea ce a afectat toţi jucătorii din economie, deopotrivă.

Din acest punct de vedere un rol major în 2023 îl va juca tehnologia. Avansul tehnologic este singurul instrument capabil să compenseze fluctuaţiile de pe piaţa muncii şi să ofere o securitate mult mai mare raportată la ceea ce poate oferi, în prezent, resursa umană.

Reporter: S-a schimbat percepţia consumatorului de servicii de securitate - fie că vorbim de persoane fizice şi/sau juridice - în urma pandemiei?

Alina Paul: Pandemia a schimbat preferinţele atât pentru clienţii persoane fizice, cât şi firme, ambele categorii punând accent pe calitatea serviciilor şi pe promptitudinea în livrarea lor. În prezent, piaţa de securitate este orientată tot mai mult pe tehnologie, datorită eficienţei, dar şi al costului mai redus faţă la cel cu resursa umană. În plus, clienţii îşi doresc acces nelimitat la bunurile şi la proprietăţile lor, lucru pe care un sistem de securitate îl poate oferi în regim de permanenţă.

Reporter: Cum afectează digitalizarea şi noile tehnologii evoluţia pieţei de servicii de securitate?

Alina Paul: Digitalizarea şi noile tehnologii pun presiune pe companiile de securitate pentru a-şi îmbunătăţi şi diversifica în permanenţă portofoliul de servicii astfel încât să ofere cel mai bun raport calitate/preţ. Noile tehnologii vin în ajutorul agenţilor economici specializaţi, oferind acestora oportunităţi de time-saving la instalare şi mentenanţă, prin reducerea deplasărilor la locaţie în comparaţie cu sistemele clasice.

Reporter: Care sunt planurile companiei pentru perioada următoare?

Alina Paul: Ne concentrăm pe îmbunătăţirea serviciilor prestate către clienţi, diversificarea gamei de soluţii tehnice oferite şi adaptarea companiei la provocările şi oportunităţile pe care le oferă piaţa în 2023.

În perioada pandemiei, sistemele de termoviziune au evoluat datorită necesităţilor de măsurare a temperaturii umane, atingând o precizie în măsurarea temperaturii care a deschis noi oportunităţi. În prezent, asistăm la o implementare pe o scară mai mare a acestor sisteme în proiecte industriale pentru prevenirea timpurie a incendiilor, dar şi pentru optimizarea proceselor de producţie industrială. În zona rezidenţială se înregistrează o tendinţă crescătoare de implementare a sistemelor de tip smart home şi se doreşte integrarea acestora cu sistemul de securitate pe aceeaşi platformă. Accelerarea către smart home a fost declanşată de necesitatea de a reduce consumul energetic în mod înţeligent fără să fie afectată calitatea vieţii.

Reporter: Ce sfaturi le daţi clienţilor când aleg sistemele se securitate?

Alina Paul: Clienţii, fie că vorbim de persoane fizice sau companii, sunt încurajaţi să aleagă sisteme moderne de securitate, cu fiabilitate în faţa atacurilor cibernetice, dar şi fizice. Un standard minim ar fi un sistem care să fie protejat pe bază de cloud în cazul tentativelor de sabotaj atât prin internet, cât şi fizic, întrucât, în ultima perioadă, a luat amploare fenomenul de bruiaj al comunicatoarelor clasice. Aceste sisteme nu pot fi oferite decât de companii autorizate şi cu personal specializat, calificat şi implicat permanent într-un proces de adaptare la noile tendinţe. Economia oferită în cazul în care se alege instalarea unui sistem achizionat online sau de la persoane neautorizate este, de obicei, mult mai mică decât atunci când se optează pentru cumpărarea lor de la firme autorizate, iar acest lucru se simte în cazul unei spargeri a obiectivului. Odată cu evoluţia pieţei şi nivelul de cunoştinţe al răufăcătorilor a crescut substanţial, aceştia beneficiind de informaţii despre funcţionalitatea sistemelor clasice. În acest caz, clienţii trebuie să ştie că un sistem funcţional gândit în 1990 nu mai asigură, astăzi, o protecţie eficientă.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb