Membrii Reţelei Multiplicatorilor de Informaţie Europeană vor desfăşura în întreaga ţară un număr de 2129 de acţiuni de comunicare, în cele 249 de zile rămase pînă la data ţintă prevăzută pentru aderare - 1 ianuarie 2007. Înregistrînd o medie de aproape 10 pe zi, aces-te acţiuni vin în întîmpinarea cererii de informaţie relevantă, corectă, obiectivă şi accesibilă, de care comunităţile locale au nevoie pentru a înţelege implicaţiile aderării.
Prezent la ceremonia de semnare a protocoalelor, Jonathan Scheele, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, a declarat: "Noua abordare a Comisiei Europene din punct de vedere al comunicării poate fi rezumată astfel: înainte de a le vorbi, trebuie să îi ascultăm pe oameni; comunicarea cu aceştia trebuie să evidenţieze modul în care politicile europene le afectează viaţa de zi cu zi, astfel încît cetăţeanul să se poată implica în construirea Europei în care doreşte să trăiască."
Acţiunile de informare sînt susţinute prin Protocoale de Parteneriat pentru coordonarea comunicării pe teme europene semnate de Delegaţia Comisiei Europene şi principalii comunicatori la nivel local: autorităţile judeţene, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională şi Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni. Acţiunile diferă de la o regiune la alta, variind de la caravane de informare în mediul rural pînă la seminarii privind libertatea de circulaţie a lucrătorilor sau campanii de promovare a valorilor europene prin creaţii artistice etc.
Reţeaua Multiplicatorilor de Informaţie Europeană îşi propune să transmită la nivel regional şi local informaţii despre Uniunea Europeană şi aderarea României. Ea cuprinde persoane, organizaţii şi instituţii care au disponibilitatea şi experienţa de a oferi informaţie europeană adaptată nevoilor specifice ale comunităţilor cărora li se adresează. Delegaţia CE şi-a asumat misiunea de a susţine Reţeaua prin oferirea de expertiză, materiale documentare şi sprijin instituţional.
Din 2000, Delegaţia Comisiei Europene a iniţiat Reţeaua Multiplicatorilor de Informaţie Europeană pentru a aduce informaţiile despre Uniunea Europeană cît mai aproape de cetăţenii români, atît la nivel local cît şi regional. Punctul de plecare a fost cooperarea deja existentă dintre Delegaţie şi diferite instituţii din sfera publică şi neguvernamentală de la nivel local şi regional: administraţie publică locală, centre de informare europeană, Agenţii de Dezvoltare Regională, Birouri Regionale ale Agenţiei Sapard, organizaţii ne-guvernamentale, biblioteci, institute culturale, inspectorate şcolare judeţene etc. Această reţea s-a extins treptat şi actualmente cuprinde aproximativ 700 de membri instituţionali.
Membrii Reţelei primesc din partea Delegaţiei CE diferite produse de informare, pe care le adaptează şi le folosesc la nivel regional/ local pentru propriile lor activităţi (campanii, seminarii, dezbateri, publicaţii, concursuri etc). La rîndul lor, multiplicatorii comunică Delegaţiei nevoile de informare locală cu privire la Uniunea Europeană.