230 de milioane de euro, în plus, la buget din impozitul pe profit

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 iulie 2004

Veniturile obţinute pe primele cinci luni au crescut cu o jumătate de miliard de euro, faţă de perioada similară din 2003

Impozitul pe profit a avut cea mai mare contribuţie

Finanţele susţin că rezultatele se datorează creşterii economice

Oamenii de afaceri consideră că lucrurile ar arăta mai bine, dacă ar fi stimulaţi să reinvestească profitul

Veniturile obţinute la bugetul de stat în primele cinci luni ale acestui an au fost de circa trei miliarde de euro, cu aproximativ 530 de milioane de euro mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare contribuţie la această creştere, respectiv de aproape 230 de milioane de euro, au avut-o veniturile obţinute din impozitul pe profit, care s-au majorat cu jumătate faţă de primele cinci luni ale anului trecut. Veniturile obţinute din impozitul pe venit au sporit cu aproape 150 de milioane de euro, cele din accize şi TVA cu circa 50 de milioane de euro, iar taxele vamale au generat o creştere a veniturilor bugetare de numai 19 milioane de euro.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), ne-a explicat că economia ţării merge mult mai bine, ceea ce a dus la obţinerea unor profituri mult mai mari şi, implicit, la suplimentarea veniturilor la bugetul de stat: "În plus, o altă cauză a sporirii veniturilor generate de impozitul pe profit ţine de creşterea ratei de colectare".

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), apreciază, la rîndul său, că lucrurile se mişcă mai bine: "Sînt aşteptări pozitive şi cred că există şi creşteri de profit. Majorarea produsului intern brut din ultimii ani trebuie să se vadă undeva".

În schimb, preşedintele AOAR nu crede că acest lucru ar trebui să ne bucure, ci din contră, ar trebui să dea de gîndit autorităţilor ca să aplice un sistem pentru stimularea reinvestirii profitului. "Ar trebui să aplicăm sistemul utilizat de tigrişorii Europei, aşa cum a dat dovadă Estonia. În această ţară, cota impozitului pe profit este de 0%, în timp ce cea pe dividende este de 26%. Un astfel de sistem care să stimuleze reinvestirea profitului ar trebui introdus şi în ţara noastră", a încheiat domnul Pogonaru.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat la începutul acestei săptămîni un proiect de Ordonanţă de Guvern pentru reglementarea unor măsuri financiare. Astfel, în vederea sporirii numărului de personal necesar activităţii de colectare a creanţelor fiscale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar putea să angajeze personal suplimentar prin convenţii civile de prestări servicii. Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, spune că este o măsură nouă, prin care va fi adus personal cu statut de colaborator, care să recupereze banii statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb