• POS piscicol ar putea fi aprobat la sfârşitul lui decembrie, pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, dar şi pentru organizarea asociaţiilor de producători
Programul operaţional sectorial (POS) pentru pescuit, în baza căruia vor fi alocate fondurile europene din acest sector, ar putea fi aprobat de Comisia Europeană până la sfârşitul lunii decembrie, a declarat sâmbătă, la Babadag, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Albu, în cadrul unei discuţii cu fermierii din judeţul Tulcea, transmite Rompres."Prin acest program, România va beneficia, în următorii şapte ani, prin Fondul European de Pescuit, de circa 250-260 milioane euro, pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, dar şi pentru organizarea asociaţiilor de producători", a spus Albu. Acesta a adăugat că aşteaptă elaborarea ghidului plafon al POS, prin care poate stabili care proiecte sunt eligibile pentru accesarea fondurilor europene. Finanţarea sectorului piscicol prin Fondul European pentru Pescuit se va derula pe cinci axe, dar în Programul Operaţional pentru Pescuit au fost reţinute doar patru. Programele vizează adaptarea flotei de pescuit (care are un buget de 23,1 milioane euro în următorii şapte ani), pescuit în apele interioare, procesare şi marketingul produselor provenite din pescuit şi acvacultură dispune de cea mai mare sumă (peste 115,3 milioane euro) dar şi dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti (au fost alocate 23,1 milioane euro).
Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) este instituţia care se ocupă de implementarea tehnică a programului, iar Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) de cea financiară, ceea ce înseamnă că proiectele depuse pe măsurile programului operaţional de pescuit vor fi analizate de o comisie de evaluare din cadrul ANPA, iar banii pentru proiectele eligibile se vor plăti prin intermediul APDRP.
Pescuitul joac un rol social _i economic important pentru România, chiar dac asigur mai pucin de 1% din Produsul Intern Brut. Receaua hidrografic a României este de 843.710 hectare, ceea ce reprezint aproximativ 3% din suprafaca total a crii. FEP are un buget de 3,8 miliarde de euro, pe perioada 2007-2013, conform repartizrii anuncate de Comisia European. Spania va fi principalul beneficiar al acestui fond, cu 1 miliard de euro, urmat de Polonia - 651 milioane _i de Italia - 376 milioane. Crearea acestui fond a fost decis de Uniunea European în iunie 2006 _i vizeaz modernizarea _i diversificarea acestui sector, amenincat de reducerea efectivelor diverselor specii de peşte.