30% dintre liderii financiari declară că păstrarea capitalului de lucru va fi acum prioritatea lor principală pentru investiţii în anul următor. Întârzierile plăţilor reprezinta cel mai mare motiv de îngrijorare, iar întreprinderile bine pregătite pentru gestionarea riscurilor vor ieşi câştigătoare, conform unui comunicat trimis redacţiei.
Un raport Euler Hermes analizează măsura în care Covid-19 a schimbat încrederea şi priorităţile liderilor financiari europeni pentru anul 2020.
Realizat înainte şi în timpul crizei Covid-19 în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia, sondajul a arătat că liderii financiari au fost optimişti la începutul acestui an, dar pandemia a generat niveluri crescute de stres şi a exacerbat îngrijorările legate de întârzierea plăţilor.
În ciuda schimbării priorităţilor de afaceri, tehnologia rămâne un element cheie pentru directorii financiari, însă aceasta trebuie să fie condiţionată de protejarea întreprinderii faţă de riscuri.
Înainte de răspândirea virusului în Europa, liderii din finanţe erau extrem de optimişti, previzionând performanţe financiare bune, fiind în acelaşi timp şi entuziasmaţi de rolul pe care îl poate avea tehnologia în conducerea activităţii lor, în ciuda ameninţării unui risc politic ridicat, a creşterii protecţionismului şi a schimbărilor climatice. Departamentul de cercetare economică al companiei a identificat acest factor ca fiind un lanţ al slăbiciunilor, alături de un levier excesiv în sectorul corporativ. De la apariţia virusului, optimismul liderilor financiari a scăzut semnificativ, iar procentul celor care au spus că s-au simţit "încrezători" cu privire la anul care urmează a scazut de la 50% la 36%, în timp ce procentul celor care se simt stresaţi a crescut de la 19% la 32%. Mai mult, grijile existente cu privire la plăţile întârziate au fost exacerbate şi au apărut, de asemenea, noi preocupări legate de vânzări şi rentabilitate.
Tehnologia digitală a reprezentat înainte de pandemie cea mai mare prioritate pentru investiţii. De atunci, modul în care liderii financiari îşi văd priorităţile s-a schimbat, iar investiţiile în noile tehnologii sunt acum umbrite de capitalul de lucru. Anterior, aceştia au vazut că efectul de levier este o modalitate de a investi în tehnologie, produse şi maşini noi, dar acest lucru a trecut în planul doi, liderii concentrându-se în prezent pe conservarea capitalului de lucru. Proporţia celor care consideră fondul de rulment prioritar a crescut de la 17 % la 30 %.
În ciuda unei potenţiale întârzieri temporare a investiţiilor în noi active pe termen scurt, tehnologia are o pondere semnificativă în priorităţile liderilor din domeniul finanţelor, 21% dintre persoanele intervievate pledând pentru investiţii în tehnologiile digitale în luna mai, faţă de 22% înainte de izbucnirea infecţiilor. Participanţii au continuat să clasifice necesitatea de a înţelege tehnologia avansata ca fiind o competenţă esenţială a unui CFO (49%) după planificarea financiară (67%), procesul decizional strategic (56%) şi dezvoltarea planului de afaceri (53%).
Chiar şi înainte de izbucnirea epidemiei Covid-19, au predominat riscurile legate de întârzierile plăţilor şi de insolvenţele clienţilor, riscuri care au afectat 47% şi, respectiv, 32% din întreprinderi în anul precedent. De la izbucnirea epidemiei, lucrurile au devenit mai grave, 65% dintre respondenţi declarând că întârzierile plăţilor i-au afectat în ultimele două luni. În plus, înainte de izbucnirea epidemiei, doar 44% dintre întreprinderi au declarat că sunt "pe deplin pregătite" să se ocupe de incidentele legate de plăţi şi doar 40% au declarat acelaşi lucru pentru "cazurile de insolvenţă ale clienţilor". De la izbucnirea epidemiei, aceste cifre au scăzut la 31% şi, respectiv, 35%.
Interviurile realizate arată că directorii financiari preconizează o polarizare a peisajului de afaceri generată de criza actuală. Întreprinderile tehnologizate care se pot adapta cel mai rapid şi care au strategii solide de reducere a riscurilor vor supravieţui.
"La fel ca mulţi dintre respondenţii acestui chestionar, am fost optimist şi am crezut că ne putem atinge ţintele de creştere în 2020. Acum ne aflăm într-o lume diferită. Cred cu tărie că fiecare criză reprezintă un punct de cotitură esenţial pentru liderii financiari. Este esenţial să avem o marjă de manevră în timpul unei crize şi o viziune mult mai orientată spre viitor. În acest scop, noile tehnologii sunt fundamentale, astfel încât accentul să fie pus pe conţinut şi să nu fie irosit pe foi de calcul", a spus Loeiz Limon-Duparcmeur, director financiar al Grupului şi membru al Consiliului de administraţie, Euler Hermes.
Raportul sondajului a analizat lumea prin obiectivul liderului financiar atât înainte, cât şi în timpul epidemiei Covid-19. Rezultatele s-au bazat pe trei faze de cercetare, fiecare desfăşurată la o lună distanţă, adresându-se unui număr mai mare de 1.000 de lideri financiari.
1. E o prostie
(mesaj trimis de Cristian în data de 04.08.2020, 17:33)
Nu exista in practica "pastrarea capitalului de lucru" ca nu exista niste bani undeva pe care ii pui la pastrare la saltea ca sa ai din ce plati furnizorii.. ai o afacere care merge, deci produce cash si una care nu merge deci produce blocaj financiar.. iar imprumutul la banca este costisitor cand afacerea nu merge.
Solutia finantarii capitalului de lucru mergand la banca cand afacerile scad si clientii nu mai au bani, e o solutie pe termen scurt, un plasture care opreste sangerarea.. nu e solutia magica.
Solutia magica e venituri cat mai babane la cetateni si vin aia si cumpara si asigura capitalul de lucru fara a mai apela la banci, care sunt camatari cu acte, se stie.