4 SCHIMBĂRI Grecii nu mai vor partide pro-austeritate

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2012

Grecii nu mai vor partide pro-austeritate

Posibile noi alegeri în iunie

"Citigroup": 75% probabilitate ca ţara să iasă din zona euro

Partidul Noua Democraţie (de centru-dreapta) din Grecia şi formaţiunea socialistă PASOK, care au dominat scena politică elenă mai multe decenii şi au susţinut politica de austeritate, au obţinut, împreună, circa 32% din voturi în alegerile din data de 6 mai, procent care le-a adus numai 149 din cele 300 de locuri în Parlament.

PASOK a obţinut numai 13,2% din voturi (41 de locuri în Parlament), fiind trimis pe locul al treilea de Coaliţia Stângii, cu 16,8% (52 locuri). Noua Democraţie a obţinut 18,85% din voturi (108 locuri), iar liderului acestuia, Antonis Samaras, a fost desemnat să formeze un nou guvern.

Noua Democraţie a primit 50 de locuri, pe lângă cele 58 câştigate prin vot, întrucât este partidul cu cel mai ridicat scor electoral.

Astfel, alegerile din Grecia nu au adus pe scena politică o forţă cu majoritate în Parlament, care să poată forma guvernul, dar au arătat creşterea partidelor radicale în opţiunile alegătorilor nemulţumiţi de modul în care cei aflaţi la putere au gestionat criza financiară.

Antonis Samaras a primit mandatul pentru formarea noului guvern, iar preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a dat termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate în alegeri să formeze executivul. În cazul în care negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie vor eşua, este posibil să asistăm la un nou scrutin în Grecia, luna viitoare.

Analiştii "Citigroup" sunt de părere că riscul ca Grecia să părăsească zona euro a urcat, acum, la 75%, de la 50% înaintea alegerilor, potrivit CNBC. Însă, "Citigroup" subliniază că probabilitatea unei dezmembrări de amploare a zonei euro rămâne foarte redusă.

"Fără un guvern funcţional, pare puţin probabil că Grecia va reuşi să prezinte Troicii (FMI, UE şi BCE), până la sfârşitul lunii iunie, planuri pentru economii bugetare însumând 7% din PIB", afirmă Guillaume Menuet, economistul "Citigroup", adăugând că este posibil ca Troica să amâne următoarea tranşă a programului destinat Greciei.

În trimestrul al doilea este programată eliberarea a 31,3 miliarde euro, iar dacă Grecia nu face progrese, Troica va opri probabil programul, spune Guillaume Menuet, arătând că statul şi băncile elene vor rămâne fără bani, iar în această situaţie, Grecia va fi obligată să părăsească zona euro.

Klaus Regling, directorul Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), a declarat, ieri, că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar avea consecinţe catastrofale pentru această ţară şi pentru creditorii ei.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a atras atenţia că Grecia trebuie să aplice reformele convenite în al doilea program de salvare, iar Bruxelles-ul este pregătit să ajute ţara în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb