Doar 1,5% dintre respondenţii unui sondaj spun că, atunci când achiziţionează o băutură alcoolică, principalul criteriu de care ţin cont este ca aceasta să fie produsă în fabrici legale şi autorizate, în timp ce 60% apreciază că, atunci când vine vorba de băuturi spirtoase, cele făcute în propria gospodărie sunt mai sănătoase, potrivit unui comunicat primit la redacţie.
Întrebaţi care cred că este cea mai importantă diferenţă între băuturile alcoolice originale şi cele contrafăcute, 77% dintre respondenţi au indicat în mod corect faptul că băuturile originale
sunt controlate şi produse din ingrediente de calitate. Deşi jumătate (50,52%) dintre respondenţi menţionează calitatea drept principal factor în achiziţionarea băuturilor acoolice, un procent semnificativ (34%) spun că au consumat băuturi alcoolice din surse pe care nu le cunoşteau, respectiv băuturi fără timbru sau garanţia calităţii sau băuturi produse de persoane
pe care nu le cunosc.
Dintre cei care admit că au consumat şi băuturi alcoolice contrafăcute, 68% dau vina pe anturaj în timp ce aproape 1 din cinci respondenţi a indicat ca motiv preţul, respectiv faptul că băuturile contrafăcute pe care le-au consumat erau mai ieftine. În mod interesant, aproape 7% dintre respondenţi au spus explicit că au ales să consume o băutură contrafăcută deoarece au vrut astfel să evite plata accizei către stat, inclusă în preţul băuturii.
"Calitatea este foarte importantă pentru consumatori, dar şi pentru producători. Este crucial să livrăm produse de calitate, care nu pun în pericol sănătatea consumatorului. Noi deja încercăm să educăm cât mai mult publicul prin campanii de informare privind consumul responsabil.
Noţiunea de băutură contrafăcută pare mai degrabă neclară sau insuficient cunoscută. Însă este nevoie şi de mai multă fermitate din partea statului pentru a limita efectele comerţului de
alcool contrafăcut care afectează sănătatea oamenilor, dar şi sănătatea bugetului de stat, prin eludarea plăţii taxelor şi a accizei. Este nevoie de un sistem de taxare echitabil, care să permită combaterea fabricării şi comerţului contrafăcut prin ofertă corectă faţă de cumpărători din perspectiva calităţii, dar şi a preţului," a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei
Spirits România.
Sondajul a mai arătat şi că aproape două treimi dintre respondenţi (64%) consideră că alcoolul
contrafăcut reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate.
"De multe ori, consumul de alcool rămâne un subiect tabu, inclusiv atunci când ne referim la efectele acestuia asupra sănătăţii. Statisticile INSP 1 , valabile la nivelul anului 2019, arată că în România îşi pierd viaţa anual peste 6.700 de persoane în urma unor boli sau tulburări generate de consumul de alcool. Statisticile nu menţionează însă câte din decese şi boli sunt atribuibile consumului de produse contrafăcute, necontrolate. Noi ne dorim un consum de alcool responsabil, din surse sigure şi care să nu pună presiuni suplimentare asupra sistemului de
sănătate din România. În aceste condiţii, soluţia corectă este o mai bună educare şi informare a publicului dar şi crearea unui cadru legislativ şi de taxare care să permită producătorilor să ofere băuturi ieftine, produse de calitate, fabricate în condiţii de siguranţă", a mai precizat Florin Rădulescu.