Injecţia contra nazismului făcută acum 70 de ani îşi pierde efectul în unele ţări, a declarat Excelenţa Sa, domnul Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei în România, cu ocazia celebrării a 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.
Domnia sa a adăugat: "Este dureros să privim cât de uşor, acum, în unele ţări, se rescrie istoria, cum sunt albiţi criminalii, cum li se pun monumente, cum sunt numiţi eroi naţionali cei care au fost judecaţi la Nürnberg. Datoria noastră faţă de amintirea celor căzuţi şi faţă de veteranii vii este să depăşim această tendinţă primejdioasă, să o depăşim împreună, fără să construim linii noi de îngrădire, fără să rupem victoria în a noastră şi a altora".
Spre deosebire de celelalte ţări europene, care aniversează sfârşitul războiului pe data de 8 mai, în Rusia această sărbătoare este stabilită pe 9 mai, datorită decalajului orar din momentul semnării capitulării de către Germania nazistă.
Cu această ocazie, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a organizat mai multe evenimente, la finalul săptămânii trecute având loc o ceremonie solemnă de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Soldatului Sovietic din cimitirul ostaşilor sovietici din parcul Herăstrău.
În opinia domnului Malginov, ziua victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial este una dintre cele mai importante din istoria modernă a lumii şi aminteşte de cel mai devastator şi cel mai sângeros masacru din istorie.
Domnia sa a mai precizat că se fac eforturi pentru identificarea militarilor sovietici căzuţi în România în al Doilea Război Mondial şi a mulţumit autorităţilor din ţara noastră pentru sprijinul oferit în acest sens.
"Zeci de milioane de morţi, sute de milioane de oameni oropsiţi, rupţi de locurile lor natale, sobele şi camerele de gaz ale lagărelor de concentrare, victimele Holocaustului, încercările de a lua în sclavie şi de a nimici întregi popoare europene - toate acestea sunt mărturii a cât de departe poate ajunge ura, convingerea în superioritatea proprie, siguranţa că cineva a reuşit să stea în şaua istoriei", a spus domnul Oleg Malginov.
În acest context, domnia sa i-a evocat pe cei care au murit în război, dar şi pe veteranii care încă mai trăiesc şi care "au luat parte la înfrângerea fascismului şi au pus capăt hitlerismului".
Diplomatul rus a mai spus: "Pe tot teritoriul României, atât în oraşe mari, cât şi în cele mai mici sate îndepărtate există şi sunt prezervate cimitirele unde odihnesc cei care au căzut în lupta împotriva fascismului. Acolo zac peste 80.000 de români şi peste 50.000 de soldaţi sovietici printre care ruşi şi bieloruşi, kazahi şi ucraineni, azeri şi armeni, turkemi şi georgieni, evrei şi ceceni, oameni ai tuturor religiilor şi ai tuturor naţionalităţilor ale Uniunii Sovietice multinaţionale. Din păcate mai sunt destule morminte unde zac osemintele soldaţilor necunoscuţi".
În opinia ambasadorului rus, victoria asupra fascismului a demonstrat că popoarele lumii, state cu structuri sociale diferite, pot să se unească pentru lupta cu vrăjmaşul comun. "Ne amintim de faptele eroice şi de contribuţia la victorie a mai multor state, a armatei SUA şi a Marii Britanii, a ostaşilor francezi, a partizanilor din Serbia şi din Italia, ai rezistenţei poloneze, a antifasciştilor germani", a mai ambasadorul rus, amintind, totodată, şi de contribuţia soldaţilor chinezi la terminarea celui de-al doilea Război Mondial în Extremul Orient.
1. Este mai interesantă discuția 8/9 mai
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.05.2015, 01:42)
Realitatea este că pe 8 mai nu s-a întâmplat nimic. Acordul de capitulare inițial s-a semnat pe 7 mai și începea a fi aplicat de pe 8 mai, ora 23:01. Însă era semnat doar de un general german din eșalonul doi. Aliații (unii spun că la presiunea rușilor) au cerut ca feldmareșalul Keitel să semneze documentul. Iar asta se întâmpla în seara/noapte de 8 mai ... niște bâlbâieli cu documentele (traducerile nu prea semănau) și s-a intârziat cu 75 de minute, după miezul nopții, semnarea efectivă, deși pe document a rămas ora sus-menționată.
Rezultatul este că pe 8 mai nu s-a întâmplat nimic. Doar pe 7 și pe 9 mai s-a întâmplat ceva demn de notat.
1.1. like (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de vasi în data de 11.05.2015, 04:41)
Comentariul e mai bun decat articolul...
2. rade ciob de oala sparta
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2015, 01:49)
oricum am socoti, numarul de victime ale nazismului este mult inferior victimelor bolsevisului moscovit, care acum s-a transformat intr-un regim fascisto-bolsevic; din relatarile bunicilor, am aflat ca ocupantii germani au fost adevarati domni, in comparatie cu rusii
2.1. "Domnii" naziști (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.05.2015, 02:54)
Au primit ordin ca în România, unde fuseseră chemați de Antonescu să apere rezervele de petrol, să se poate frumos. De aici au lansat și operațiunea de ocupare a URSS.
Când au venit rușii, au venit nu într-o țară care le oferea resursele pe tavă pentru mașina de război (cum făcusem noi cu nemții) ci au venit într-o țară care le declarase război și exterminarea pe următoarele considerente rasiste:
"Berlin, 27 nov 1941,
Ministrul de externe Mihai Antonescu, în discuția cu Hitler, menționa:
”Numeroasa și primitiva rasă slavă constituie pentru Europa nu o problemă politică sau spirituală,ci o gravă problemă biologică față de natalitatea europeană. Acestei probleme trebuie să i se găsească soluții radicale și serioase
Conjugarea latinității, ca idee de rasă, în acțiunea germanismului împotriva slavilor mi se pare o necesitate de prim ordin, iar poziția în contra slavilor să fie neșovăitoare, orice formulă de separație, de neutralizare, de ocupare a teritoriilor slave este legitimă.
Poporul român este antislav și a fost antislav, după cum a fost totdeauna organic antisemit.
”(Arhiva MAE și Buzatu Gh. Mareșalul Antonescu în fața istoriei. Culegere de documente. Doc. 55. Iași, 1990. P. 301-302)."
La o astfel de declarație, este de înțeles de ce rușii nu au venit cu un buchet de trandafiri în brațe.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2015, 06:25)
Are dreptate asta ca injectia trece...
2.3. mda, nazismul e mort (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de sebastian în data de 11.05.2015, 06:36)
Injectia contra comunismului e mult mai importanta, si destructurarea Hidrei ceka-nkvd-kgb-fesebe ESENTIALA..Lubianka trebuie DEMOLATA. Dekenda est..si asa a fost!
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2015, 09:06)
Oamenii uita: comunismul nu a exterminat etnii si nu a stabilit suprematii rasiale, ci a obligativizat scoala, intii de opt clase, apoi de zece.
2.5. Comunismul a fost și el dus în extreme (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.05.2015, 10:58)
Experimentul comunist a eșuat. Rădăcina umană a proprietății (despre care s-a scris că generează pasiuni, invidii, gelozii, crime - nu trebuie decât să ne reamintim romanul "Ion") a fost mai puternică decât experimentul "omului nou" din comunism. Iar încleștarea dintre elitele comuniste (cele care la acel moment istoric chiar erau intelectuali și credeau în el) și firea umană a generat numeroase victime.
Defectele capitalismului au rămas la fel de prezente în societate ca acum 100 de ani când a început revoluția comunistă. Probabil că "noua politică economică" (sau capitalismul de stat) experimentată de Lenin (în 1921) a fost mai de succes. Seamăna destul de mult cu "modelul nordic" actual de dezvoltare al statelor scandinave (unde statul este în continuare mare angajator, 30% dintre angajați) sau cu cel al Chinei.
2.6. S-au pierdut proportiile (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de eu în data de 11.05.2015, 12:37)
In nici un caz comunismul/bolsevismul sau orice regim nu a omorat mai multi sau mai multi oameni sau cu mai multa bestialitate decat nazistii. Nemtii detin inca recordul de crime impotriva altor popoare. Cat despre ce ti-au povestit bunicii, can eram copil, si bunicii mei povesteau aceleasi lucruri numai ca ulterior am vizitat Auchwitz-ul si mi-am schimbat unghiul de vedere. Bunicului meu, copil pe atunci soldatii nemti in drum spre rusiaii dadeau ciocolata. La intoarcere, lucrurile se schimbasera complet si jefuiau mancarea. Orice razboi este rau si nemtii in europa sunt singurii care nu au dreptul sa dea sfaturi de buna purtare.
3. Vladimir Putin
(mesaj trimis de Dasha în data de 11.05.2015, 11:22)
Vladimir Putin viziteaza o scoala din Moscova. Intr-o clasa el le vorbeste copiilor despre cat de puternica e Rusia si cum are grija de cetateni.
La sfarsit, a dorit sa raspunda la niste intrebari din partea micutilor.
-Eu sunt Sasa si vreau sa-mi raspundeti la doua intrebari:
-de ce Rusia a atacat Crimeea ?
-de ce Rusia a trimis trupe in Ukraina ?
Putin zice:
-Intrebarile sunt bune, imi pare bine ca m-ati intrebat.
In acel moment se aude soneria si copii ies in pauza.
Dupa pauza sesiunea de intrebari se reia.
-Eu sunt Misa si am tot doua intrebari:
-de ce a sunat de pauza cu 20 minute mai devreme ?
-unde e Sasa ?
3.1. bun bancul ! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de eu în data de 11.05.2015, 12:49)
bun banc
4. Nu vrem nazism, dar nici comunism
(mesaj trimis de Radu în data de 11.05.2015, 14:18)
In primul rand, fascismul este italian, nu german, iar Rusia este in foarte bune legaturi cu Italia ca si cu Germania in prezent.
In al doilea rand, Romania a avut mai mult de suferit din cauza comunismului decat din cauza nazismului si fascismului la un loc, fiindca comunismul a durat mai mult, a omorat si el oameni, iar Rusia a luat si ea prizonieri romani care au muncit ca sclavi in minele lor, si nu doar soldati, ci si civili, teoretic de peste 18 ani, dar practic si sub.
4.1. nu mai spune (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de eu în data de 11.05.2015, 14:55)
Hai sa ne imaginam Romania fara cel de al doilea razboi mondial, plina de petrol, cu o agricultura nedistrusa, fara a fi impinsa intr-un razboi si cu intelectualitatea evreiasca intacta. Asta este pretul nazismului. O Romanie capitalista, monarhie cu zeci de comercianti si industriasi evrei sau nemti.