Circa 7.000 de copii de presupuşi jihadişti, cetăţeni străini, se află în continuare în lagăre din nord-estul Siriei şi riscă atacuri şi violenţe, a avertizat astăzi ONG-ul Save the Children, îndemnând la repatrierea lor, informează AFP, potrivit Agerpres.
"Un număr record de 517 femei şi copii au fost repatriaţi anul acesta din lagăre din nord-estul Siriei", a anunţat Save the Children într-un comunicat, deplângând totodată că "7.000 de copii cetăţeni străini rămân prinşi în capcană şi riscă atacuri şi violenţe".
Chiar dacă ONG-ul salută o creştere cu 60% a numărului de repatrieri de femei şi de copii din lagărele Al-Hol şi Roj în 2022, comparativ cu anul precedent, organizaţia îndeamnă "să se facă mai mult pentru repatrierea lor".
După înfrângerea teritorială a grupării Stat Islamic în 2019, circa 56.000 de apropiaţi ai jihadiştilor se află în lagărele Al-Hol şi Roj, controlate de kurzi şi unde violenţa este endemică şi lipsurile sunt numeroase.
Printre aceste persoane sunt peste 10.000 de cetăţeni străini originari din circa 60 de ţări, inclusiv europene, cazaţi separat într-o parte a lagărului denumită "Anexa".
"Trebuie întărite eforturile pentru a-i ajuta pe copiii care se află în lagăre", apreciază ONG-ul, subliniind că anul 2021 a fost cel mai violent la Al-Hol.
În timpul aceluiaşi an, 74 de copii au murit acolo, dintre care opt au fost ucişi, potrivit ONG-ului.
În noiembrie, ONU a condamnat "uciderea brutală" a două fetiţe egiptene, ale căror trupuri au fost descoperite în canalizări la Al-Hol.
"Aceşti copii sunt prinşi în capcană, în condiţii deplorabile şi puşi în pericol zilnic, nu este timp de pierdut", a declarat directorul pentru operaţiuni al ONG-ului, Matt Sugrue.
"În ritmul adoptat de guvernele străine, unii copii vor deveni adulţi înainte de a putea părăsi aceste lagăre şi a se întoarce în ţările lor", a continua el.
În pofida îndemnurilor repetate ale administraţiei kurde, majoritatea ţărilor occidentale refuză să-şi repatrieze cetăţenii din aceste lagăre, rezumându-se la repatrieri cu picătura, din teama unor eventuale atacuri teroriste pe teritoriul lor.
În martie, Save the Children a avertizat că repatrierea copiilor din lagărele din nord-estul Siriei va dura 30 de ani în ritmul actual.