9 Mai muncitoresc Europo te halesc

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 10 mai 2023

Cornel Codiţă

Cei care nu au prins, din prima, sensul şi conotaţiile roind în jurul titlului de mai sus să ştie de bine că se află, deja, într-o minoritate. Una pe care nimeni nu are de gînd să o protejeze, cu atît mai puţin să o promoveze, cum este cazul altor minorităţi privilegiate. Dimpotrivă, este şi va fi lăsată să dispară, cît de curînd, ca un punct lipsit de coordonate şi de consecinţe în imensitatea spaţiului istoric. Va să zică, ori îmbrăţişaţi mai degrabă miezul fierbinte al valorilor noii culturi oficiale hipno-tehno-manelo-hip-hop-isite ori, de acum încolo, fiecare să se descurce cum o şti. Eu, unul, mi-am făcut datoria şi v-am prevenit!

Întrebaţi, pe stradă, 100, 1000, 10.000 de cetăţeni cu vîrste între 16 şi 35 de ani ce sărbătoare este, la noi, de 9 mai! Un fel de 1 Mai cu prelungiri! Muncitoresc, pentru noi, poporul! Ce, noi nu suntem din popor? Păcat că nu se poate face o punte de vreo zece zile! Mici, grătare, bere, trăscău, caterincă şi puţină politică. De, cineva trebuie, totuşi, să plătească distracţia, nu? Care este asemănarea şi care este deosebirea dintre Robert Schumann şi Robert Schuman, în afară de litera lipsă din coadă? Ar putea fi o simplă greşeală dactilo, cui îi pasă? Lasă-ne nenică cu pretenţiile tale de cocălar al culturii vetuste, opresive şi occidento-centriste, colcăind pe deasupra de rasism alb! Nu mai face nici doi bani! E pur şi simplu de că....cat. Păi, cu îi pasă de ăştia! Dă vreunul cu piciorul în mingie? Are careva cotă la fraţii Becali? E din ăia care-i dă ăştia de hartist, pe sticlă! E vreunul Frate cu Nepotul lu Unchiu care e Mahăr la Politică? NU! Nu joacă, nu cîntă, nu e vedetă, divă sau măcar "asistentă", nu ştie cu şuriu, cu paraîndărătul şi politica, deci nu există! Mă rog, poate doar dacă îşi spune singur "filozof", dacă poartă insignă de membru în piept şi are carte de vizită cu chenar auriu, în bună regulă.

Mai puneţi şi voi mîna pe cîte un text de manea, pe cîte un scenariu din astea de seriale de rîs, mai uitaţi-vă la un film de gaşcă, să vă puneţi la punct cu ultimul set de înjurături şi replici de mişto tare, ştii colea verde, neaoş mitocăneşti, mai treceţi pe la un teatru să le vedeţi pe alea cum se dezbracă încă de la prolog şi nu apucă să-şi mai pună ceva pe ele nici în actul trei, mai învăţaţi şi voi cîte una alta despre lume şi viaţă că uite, acuşi-acuşi, daţi colţul şi mai la urmă o să ziceţi că n-aţi avut noroc, c-aţi fost tot "generaţie de sacrificiu" şi-o să vă pară rău că aţi trăit degeaba. Păi, cine-i de vină?! Noi, sau voi?

Şi mai la urmă, cine-i europa asta să o sărbătorim noi? Noi avem sărbătorile noastre: cînd e ziua lu Naşu, lu Naşa, lu Ăla Micu, lu Văru Pandelică, lu Baştanu, a lu Mine, a lu Ea şi a lu Mămica şi Tăticu. Ce treabă avem noi cu europa? A....că mai mergem şi noi la un chef la Monte Carlo, la o alba-neagra la Paris, la o modă la Milano, să vadă şi ochii noştri ceva frumos, asta da...e pe bune. Da, de aici şi pînă să băgăm europa în sîn, să o luăm acasă şi să o sărbătorim în bătătură la noi, e un drumul cam lung. Şi, mai la urma urmei, ce? Iese ceva la asta? Nu! Europa îşi vede de-ale ei şi dacă o sărbătorim noi şi dacă nu o sărbătorim. Aşa că, e cazul să ne vedem de ale noastre, de sărbătorile pe care le avem din moşi strămoşi, pentru care e zi în caledar şi să lăsăm europa să se descurce cum o şti ea şi fără paranghelie de la noi. Mîine-poimîine, dacă-i dăm nas prea mult, te pomeneşti că ne pune să cîntăm la deschidere de zaiafet aria aia din BietuVînă...ceva cu bucurie. Care bucurie şi la ei să fie, de la tinereţe pîn-la bătrîneeeeţe, pîn la bătrîneţe!

Să nu creadă însă, careva, că noi nu ştim ce-i aia Europa şi, doamne păzeşte, nu o iubim! Dacă-i ordin, cu plăcere. Ne încolonăm, ne aliniem, defilăm, ai noştri-n frunte, ca brazii, facem frumos şi la urmă dăm şi cu artificii. Oficial! Dăm mesaje, facem bazele, ne închinăm în faţa steagului biruitor. Pai, cum altfel? Nu de-acolo vine purcoiul de bani din PRCB-ul ăla, sau cum îi zice? Mă rog, vine, da nu chiar de la sine, ba mai deloc...da asta şi din cauza noastră că nu ştim unde să ducem plicul şi cine ia acolo la Bruxelles paraîndărătul, să ne dea şi nouă din prima partea-ntreagă, nu doar firimituri, pe ici pe colo. Da, lasă că o găbjim noi şi p-asta, acuşi-acuşi şi atunci să te ţii Pîrleo: Europo te halesc, 9 Mai muncitoresc!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb