94 DE COMPANII SUSPECTE DE ÎNCĂLCAREA LEGISLAŢIEI Consiliul Concurenţei a extins investigaţia pe piaţa masei lemnoase

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 11 aprilie 2019

Consiliul Concurenţei a extins inves-tigaţia pe piaţa masei lemnoase din România asupra altor 35 de companii care activează pe această piaţă, conform unui comunicat de presă. Acesta arată că, la ora actuală, sunt investigate 94 de companii, printre care Holzindus-trie Schweighofer, Kronospan Romania, Egger Romania, Alredia.

Investigaţia pe piaţa masei lemnoase a fost declanşată de Autoritatea de Concurenţă în 2016 şi are în vedere posibile înţelegeri în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin Direcţiile silvice.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Pe parcursul investigaţiei am obţinut noi indicii care sugerează implicarea mai multor companii din domeniu în posibile înţelegeri anticoncurenţiale, ceea ce arată că ne uităm cu mare atenţie la licitaţiile publice din acest sector".

Consiliul reaminteşte că, la sfârşitul anului trecut, a sancţionat Forestar SA, Nico Paul SRL şi Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aproximativ 497.866 euro), pentru trucarea unei licitaţii derulate de Romsilva prin Direcţia Silvică Neamţ pentru va-lorificarea lemnului fasonat.

Autoritatea de Concurenţă a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemnului şi a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest sector, care au fost preluate în reglementările din domeniu. Astfel, instituţia a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii. Cu privire la modalitatea de selectare de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de către aceasta, Consiliul Concurenţei recomandă că ar trebui să se realizeze într-un mod nedis-creţionar, în baza unei reglementări interne distincte.

Dan Bănacu, directorul general al companiei Holzindustrie Schweighofer, a afirmat, în toamna anului trecut: "Nimic din ceea ce facem nu este în afara normelor legale". La rândul lor, membrii conducerii din Austria au precizat, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la sediul din Viena: "Întotdeauna operăm conform normelor legale şi cooperăm cu autorităţile, pentru că este în avantajul nostru acest lucru. Nu ne este teamă de investigaţia din Ro-mânia".

Profitul realizat de Holzindustrie Schweighofer în România a fost reinvestit tot în România, a afirmat, la vremea respectivă, Dan Bănacu. Potrivit domniei sale, totalul investiţiilor realizate de Holzindustrie Schweighofer în ţara noastră a fost de 800 milioane de euro. Societatea cu acţionariat aus-triac, care activează pe piaţa prelucrării lemnului, procesează 6% din totalul lemnului de răşinoase recoltat din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb