Programul de Investigaţii de la Universitatea Berkeley din California, SUA, a obţinut documente federale, care arată că un program al Departamentului de promovare a democraţiei în Orientul Mijlociu a sprijinit politicieni şi activişti care au incitat tulburările din Egipt, după revolta populară împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, din 2011. Potrivit investigaţiei respective, finanţarea americanilor ar fi încălcat atât legislaţia americană, cât şi pe cea egipteană.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat recent că statul american şi-a menţinut echidistanţa în ceea ce priveşte situaţia din Egipt. Cu toate acestea, o serie de rapoarte care fac parte dintr-o investigaţie derulată la UC Berkeley arată că guvernul american a finanţat, în secret, opoziţia egipteană, care a cerut răsturnarea preşedintelui Mohamed Morsi. Actualmente, acesta este demis, potrivit unui material publicat în Al-Jazeera de Emad Mekay, un jurnalist implicat în investigaţie.
Documentele arată că SUA au canalizat fonduri, printr-un program al Departamentului de Stat destinat promovării democraţiei în Orientul Mijlociu. Acest program a susţinut puternic activiştii şi politicienii care au instigat tulburările din Egipt, după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în februarie 2011.
Programul Departamentului de Stat, numit de autorităţi o iniţiativă de "asistenţă a democraţiei", reprezintă unul din eforturile administraţiei Obama de a încerca să îşi recâştige influenţa în ţările afectate de Primăvara Arabă, unde influenţa islamiştilor a crescut, aceştia opunându-se intereselor SUA în Orientul Mijlociu, scrie Mekay în Al-Jazeera.
Documentele federale arată că programul de asistenţă a democraţiei în Orientul Mijlociu a trimis fonduri, prin mai multe departamente, către anumite organizaţii din Egipt, în mare parte conduse de membrii partidelor politice anti-Morsi, care pozează în activişti neguvernamentali.
Investigaţia de la UC Berkeley arată că programul de asistenţă a democraţiei ar fi încălcat legea egipteană, care interzice finanţarea politică externă, precum şi pe cea americană, care interzice utilizarea banilor contribuabililor pentru a finanţa politicieni străini sau activităţi subversive care vizează guvernele alese în mod democratic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2013, 11:20)
sua au sponsorizat toate miscarile democratice, antisistem si din fostul lagar comunista, draga veronica placintescu, desi este un mod de actiune tipic americanilor.
poti studia cum au procedat si in america latina