"Raportul de Dezvoltare Umană 2004 - Libertatea culturală în contextul diversităţii lumii contemporane", lansat la finele săptămînii trecute la Bruxelles, plasează ţara noastră pe locul 69, printre cele 177 de state monitorizate. Potrivit clasamentului care ia în considerare indicele dezvoltării umane (IDU), România a înregistrat un avans faţă de anii trecuţi, cînd se plasa pe poziţia 72.
Raportul conţine un număr mare de abordări strategice ale statelor multiculturale - de la educaţia bilingvă şi planurile de acţiune afirmativă, pînă la sistemele novatoare de reprezentare proporţională şi federalism. Autorii susţin dreptul fiecărui individ de a-şi păstra identitatea etnică, lingvistică şi religioasă. De asemenea, ei arată că adoptarea unor politici care recunosc şi protejeză aceste identităţi reprezintă singura cale reală a dezvoltării durabile. Globalizarea economică, subliniază autorii studiului, nu poate avea succes "dacă nu se respectă şi se protejează libertăţile culturale".
Printre cei care au contribuit la realizarea acestei cercetări, se numără şi Amartya Sen, cîştigător al premiului Nobel pentru economie, în 1998.