A DOUA MAJORARE DE CAPITAL DIN ACEST AN O nouă infuzie de capital la BCR, de aproape 150 milioane de euro

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2011

O nouă infuzie de capital la BCR, de aproape 150 milioane de euro

Propunerea majorarii capitalului BCR prinde SIF-urile pe poziţii diferite

Acţionarii BCR au fost convocaţi, pe 14 noiembrie, să se pronunţe asupra unei noi infuzii de capital la bancă, după ce, în primăvară, au aprobat majorarea capitalului cu circa 55 de milioane de lei, prin incorporarea profitului net din 2010. De data aceasta, Comitetul executiv al BCR a propus capitalizarea băncii cu 644 de milioane de lei (circa 150 de milioane de euro), în urma emiterii unui număr de 6,18 miliarde acţiuni noi, cu valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.

Andreas Treichl, directorul general al "Erste", a declarat la începutul săptămânii că la BCR va avea loc o majorare de capital, prin aport de numerar, până la finele acestui an. Declaraţia a venit în aceeaşi zi în care "Erste" a anunţat o serie de măsuri extraordinare, printre care se numără şi reducerea valorii contabile a participaţiei la BCR, cu 700 de milioane de euro, la 1,1 miliarde de euro.

Oficialii "Erste" au precizat recent că operaţiunea de majorare a capitalului are în vedere în principal menţinerea la un nivel optim a ratei de acoperire a creditelor neperformante.

Ca să îşi păstreze deţinerile actuale, "Erste", care controlează aproape 70% din BCR, ar trebui să participe la majorare cu circa 450 de milioane de lei (105 milioane de euro), în timp ce societăţile de inves-tiţii financiare (SIF-uri), care deţin împreună circa 30%, ar trebui să contribuie cu 193 de milioane de lei (45 de milioane de euro-9 milioane de euro fiecare SIF).

Propunerea majorării capitalului BCR prinde SIF-urile pe poziţii diferite.

Patru societăţi de investiţii financiare (Muntenia, Banat-Crişana, Transilvania şi Oltenia) au semnat, la mijlocul lunii septembrie, un acord de principiu cu "Erste" ca să îşi vândă deţinerea la BCR, contra bani şi titluri EBS, însă doar două dintre ele (Muntenia şi Oltenia) au ţinut, până acum AGA, primind mandat de la acţionari să negocieze vânzarea BCR. (Mandatele pentru negociere la cele două SIF-uri expiră zilele acestea).

SIF "Transilvania" are AGA programată la finele acestei luni, iar SIF "Banat -Crişana" pe 3 noiembrie, ambele Adunări având pe Ordinea de zi subiectul deţinerii la BCR. Cele două AGA au loc cu câteva zile înainte de AGA de la BCR pentru majorarea capitalului social.

SIF "Moldova", singurul SIF care nu a semnat Acordul de principiu cu "Erste", a avut deja AGA, acţionarii hotărând să mandateze conducerea să ceară, în principal, iniţierea demersurilor pentru listarea BCR şi, pe plan secund, să negocieze alte modalităţi de valorificare a deţinerii, dacă listarea nu este posibilă. Mandatul SIF Moldova pentru cererea listării BCR expiră la finele acestei săptămâni.

"Mai întâi, trebuie să vedem ce vor aproba acţionarii în cadrul AGA SIF Banat Crişana", ne-a răspuns Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana", adăugând: "Dacă AGA nu aprobă tranzacţia, atunci vom analiza ce opţiuni mai avem. Din punctul de vedere al resurselor, nu ar fi o problemă să participăm cu nouă milioane de euro la majorarea capitalului BCR, dar nu ştiu dacă aceasta ar fi o opţiune".

Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova", ne-a precizat că, dacă pragul de deţinere la SIF-uri ar fi fost de 5%, în loc de 1%, nu ar fi fost exclus să convoace AGA la SIF pentru o majorare de capital, astfel încât să facă rost de bani pentru majorarea de la BCR. Deocamdată, însă, spune domnul Ceocea, SIF2 nu a luat o decizie privind majorarea capitalului de la BCR. Domnia sa ne-a spus: "Nu pot să vă răspund dacă vom participa la majorare, dacă ne vom lăsa diluaţi sau dacă vom vinde. Deocamdată, suntem în interiorul mandatului dat de AGA să cerem iniţierea listării BCR, deşi riscăm să constatăm că cele două condiţii pentru solicitarea listării nu pot fi îndeplinite. Mai rămîne mandatul pentru negocierea vînzării... Teoretic, ar putea fi create resurse pentru participarea la majorarea capitalului BCR, însă într-un astfel de context economic prioritatea managementului societăţii este asigurarea stabilităţii financiare a SIF-ului".

Un răspuns de la acţionari aşteaptă şi conducerea SIF "Transilvania" (SIF3), însă, pînă atunci, administratorii societăţii urmează să se întrunească în şedinţă şi să analizeze situaţia creată după anunţul intenţiei de majorare a capitalului BCR, ne-a spus un oficial al SIF-ului.

Preşedintele CA şi directorul general al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, a declarat: "În principiu suntem de acord, să vedem materialele care vor fi prezentate pentru AGA. Atât timp cât Trichet (n.r. fost preşedinte BCE) spune că este nevoie de capitalizarea băncilor, noi ce putem spune? Propunerea a fost făcută de conducerea băncii. S-a văzut încă din susţinerile trecute, când s-a discutat despre negocierile pentru preluarea pachetelor de la SIF-uri, că se preconiza o majorare de capital".

Preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea, a mai spus că suplimentarea capitalului a fost propusă în urma unor consultări între conducerea BCR şi cea a Erste. Domnia sa a adăugat: "Comitetul executiv al BCR a convocat această AGA, însă în mod cert au discutat anterior şi cu Erste, nimic nu este întâmplător. Este o situaţie precedată de toate poziţiile publice, ale Erste, a BNR care spune că până la finalul anului se vor lua măsuri pentru consolidarea sistemului bancar din România. Această majorare, după cum reiese din convocator, este determinată de situaţia macroeconomică, perspectivele sistemului financiar-bancar şi se încadrează în viziunea BNR. Am văzut şi poziţiile cancelarului german şi a preşedintelui francez, plus comunicatul de luni al Erste. Din toate acestea reiese că era nevoie de o majorare de capital, însă încă nu ştiu cum vom vota".

Preşedintele SIF 5, domnul Tudor Ciurezu, nu exclude posibilitatea ca în cazul în care SIF-urile nu vor participa exact cu suma necesară la majorarea capitalului, Erste şi-ar putea majora deţinerea la peste 75% şi atunci va lua singură deciziile majore. Potrivit actului constitutiv al BCR, citat de Mediafax, deciziile importante precum majorări de capital pot fi luate doar cu votul a minim 75% din acţionari. În prezent, SIF-urile au cumulat un pachet de 30,11%, însă patru dintre ele au semnat acordul cu Erste pentru vânzarea participaţiilor către grupul austriac.

Tudor Ciurezu a precizat: "Fiecare SIF ar trebui să vină din lichidităţile lor cu bani să îşi păstreze participaţiile. Până pe 15-16 decembrie, când se încheie perioada de subscriere la majorare, vom vedea cu cât vom participa. Poate până atunci vom vinde deja o parte din acţiunile de la BCR şi atunci vom participa cu mai puţini bani. Majorarea este necesară din cauza condiţiilor în care evoluează economia României. Dacă se stagnează, dacă ai creştere economică foarte uşoară, societăţile comerciale şi clienţii ar putea să nu aibă bani cu care să îşi plătească creditele şi atunci să solicite reeşalonări sau alte amânări. În această situaţie banca ar avea nevoie de disponibilităţi băneşti".

Pe Ordinea de zi a AGA de la BCR se mai află şi propunerea aprobării unui termen cuprins între data ţinerii AGA şi data la care expiră o lună de la data publicării hotărârii AGA în Monitorul Oficial pentru exercitarea de către acţionari a dreptului de preferinţă la subscrierea acţiunilor nou emise.

Mandatul SIF4 pentru negocierea vânzării BCR expiră astăzi

Mandatul SIF4 pentru negocierea vânzării BCR către "Erste" expiră astăzi, potrivit deciziei acţionarilor din septembrie. Acţionarii au fost de acord că, numai în cazul în care aceste negocieri nu se finalizează până pe 13 octombrie, atunci SIF-ul să forţeze listarea BCR.

Contactat de ziarul BURSA, Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, ne-a declarat că încă nu s-a luat nicio decizie. " Nu a fost luată nicio decizie, mai există timp şi mâine (n.r. azi) pînă la încheierea zilei".

S&P a înrăutăţit perspectiva Erste

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a înrăutăţit - de la stabilă la negativă - perspectiva Erste, din cauza problemelor din Ungaria şi a recuperării lente a economiei în România.

Ungaria şi România reprezentau, împreună, la sfârşitul anului trecut, circa 15% din expunerea totală la risc de default a grupului.

Totodată, agenţia a confirmat calificativele pentru credite pe termen lung şi scurt ale grupului aus-triac.

Ratingul pentru credite pe termen lung a fost menţinut la "A", iar cel pentru împrumuturi pe perioadă scurtă la "A-1". Ratingul individual al grupului a fost revizuit în scădere de la "a-" la "bbb+".

Calificativul pentru credite pe termen lung reflectă statutul Erste de bancă cu importanţă sistemică în Austria, ţară care îşi poate susţine sectorul bancar, şi aşteptările S&P ca grupul să primească sprijin dacă ar fi necesar.

În opinia S&P, cel puţin în următorii doi ani, situaţia financiară a Erste s-ar putea înrăutăţi, ceea ce explică revizuirea calificativului individual.

Perspectiva negativă reflectă temerea unor pierderi mai mari rezultate din costul riscului, peste totalul de 3,1-3,8 miliarde de euro estimat pentru 2011 şi 2012. În acelaşi timp, încetinirea economică anticipată la nivel european ar putea împiedica creşterea afacerilor, chiar şi în ţări est-europene care au rezistat bine până acum, precum Cehia şi Slovacia, şi ar putea exercita presiuni asupra profiturilor păstrate de grup, reducând astfel capacitatea de a absorbi riscuri.

S&P se aşteaptă ca Erste să-şi menţină un profil bun de finanţare şi un nivel sigur al lichidităţii, în timp ce anunţul de luni nu va modifica situaţia stabilă a afacerilor grupului.

Agenţia ar putea retrograda ratingul Erste dacă grupul nu-şi poate întări capitalul în 2012 peste nivelul actual, fie din cauza deteriorării profitabilităţii înainte de costul riscului, în contextul situaţiei economice mai dificile, sau din cauza unor pierderi mai mari decât aşteptările pe portofoliul de credite. De asemenea, orice politică agresivă în privinţa capitalului, în detrimentul îmbunătăţirii acestuia, ar fi interpretată negativ de S&P.

Dacă aceste temeri nu se materializează, perspectiva de rating ar putea fi revizuită la stabilă.

O majorare a ratingului este puţin probabilă, în actualul context economic, şi ar presupune o situaţie financiară mai solidă, care să includă creşterea profitului operaţional - o contribuţie mai mare din Austria, reducerea presiunilor asupra portofoliilor de credite în România şi Ungaria - şi o rată a capitalului ajustat la risc de peste 7%. Ambele condiţii sunt greu de îndeplinit în următorii doi ani, consideră S&P.

Erste, sub supravegherea "Fitch"

Cu ochii pe "Erste" este şi agenţia de evaluare financiară Fitch. Aceasta a pus sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare calificativul de viabilitate al Erste, care reprezintă opinia Fitch privind bonitatea grupului austriac, după anunţul Erste de luni că va înregistra o pierdere considerabilă în acest an.

Ratingul pentru credite pe termen lung a fost confirmat la "A", cu perspectivă stabilă, cel pe perioadă scurtă la "F1", iar calificativul de sprijin la "1", potrivit unui comunicat al agenţiei. De asemenea, calificativul individual "B/C" se află sub supraveghere.

"Punerea sub supraveghere a calificativului de viabilitate urmează anunţului de luni al Erste că va raporta o pierdere semnificativă în trimestrul al treilea şi în anul fiscal 2011, din cauza unor amortizări substanţiale de fond comercial, a constituirii de provizioane considerabile pentru expunerea pe Ungaria, a reclasificării unui portofoliu de CDS-uri şi a modificării de reguli contabile legate de calculul de dobânzi la unele subsidiare din Europa Centrală", se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. BCR nu statea rau la indicii de adecvare a capitalului, dar o majorare in conditiile actuale e binevenita. La nivel macro e OK, cresc investitiile straine, dar la nivel micro sife-le au incasat-o (ceea ce era de asteptat). Apropo BCR: Cu profiturile nedistribuite din ultimii ani ce faceti?

    Muntenia si Moldova ar trebui sa convoace AGA la BCR pt solicitarea listarii - daca vor sa respecte hotararile actionarilor, dar m-as mira sa o faca. 

    1. Cazul este tipic pentru ceea ce a fost numit "privatizare", in general: pentru citeva cistiguri marunte, personale, conducatorii au colaborat copios la pagubirea natiunii.

      Aici, nici macar n-a fost vorba de proprietatea de stat, care-i mai abstracta, ci de proprietatea actionarilor SIFurilor, ale caror conduceri au primit spaga preturi mai bune, ca sa manipuleze AGA, in favoarea Erste. 

      Ca sefii SIF sint niste mizerii, nu-i de mirare,dar a fost frumos ca Erste ne-a confirmat lipsa de etica. 

      Lectiile astea ne costa.

      Cind vom da examenul de absolvire, nu vom mai avea nici de mamaliga. 

      Multa vreme "marile" companii n-au facut la ele acasa ce faceau prin Romania, dar de la o cifra in sus etica e lasata pt ONG-uri chiar si la ei acasa (vezi cauza crizelor care bantuie lumea). Si in plus s-au adaptat cu mare voiosie la conditiile (spaga, trafic de influienta, samd.) de la noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb