A FOST LANSAT SPAŢIUL PRIVAT VIRTUAL Victor Ponta: "Încasările bugetare sunt 100,01% la opt luni"

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 septembrie 2014

Actualizare 12:58 Spaţiul Privat Virtual a primit până acum 2.390 solicitări de înregistrare

Aplicaţia electronică Spaţiul Privat Virtual a primit 2.390 solicitări de înregistrare până astăzi, la ora 11, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), trimis astăzi redacţiei.

De asemenea, au fost descărcate 571 documente, respectiv Declaraţia 112, nota privind obligaţiile de plată, soldul obligaţiilor neachitate.

Serviciul Spaţiul Privat Virtual (disponibil, în prima etapă, pentru contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal în Capitală şi în judeţul Ilfov) a devenit activ începând de ieri, ora 16:30.

---

Programul de încasări bugetare a fost realizat în proporţie de 100,01% după primele opt luni, a spus ieri premierul Ponta, el explicând totodată că programul este "o viziune optimistă" care de obicei îi aparţinea fostului secretar de stat din Finanţe Gheorghe Gherghina, care "vedea totul crescând".

Victor Ponta a spus: "Faimoasele încasări la buget, despre care toată lumea vorbeşte mai mult sau mai puţin în cunoştinţă de cauză, pe primele opt luni (sunt-n.r.)100,01% din program, programul fiind acea previziune optimistă a domnului Gherghina, care vedea totul crescând. De data asta chiar a crescut, Slavă Domnului, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este o creştere semnificativă". În opinia premierului, rezultatele obţinute se datorează restructurării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, îmbunătăţirii cadrului legislativ, echipei de conducere din Ministerul Finanţelor, precum şi colaborării mai eficiente dintre instituţiile statului. După primele şase luni, veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost mai mici cu 4,5 miliarde de lei decât suma programată, iar cheltuielile cu aproximativ 9,4 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de Consiliul Fiscal.

Primul-ministru Victor Ponta şi ministrul finanţelor publice Ioana-Maria Petrescu au lansat ieri Spaţiului Privat Virtual, aplicaţie prin care contribuabilii pot comunica online cu administraţia fiscală.

Ministrul Ioana-Maria Petrescu a adăugat că aplicaţia Spaţiul Privat Virtual este un proiect cu buget zero, realizat de specialiştii din MFP şi din ANAF, însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere. "Suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program", a precizat Ioana-Maria Petrescu.

Începând de ieri, persoanele fizice vor putea comunica electronic cu ANAF cu privire la propria situaţie fiscală, prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual", oferit de sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Într-o primă etapă, serviciul "Spaţiul privat virtual" va fi disponibil în sistem pilot până la sfârşitul anului pentru contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, 24 de ore din 24.

Ca să acceseze "Spaţiul privat virtual", persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.

Comunicarea electronică în Spaţiul privat virtual se va face atât dinspre contribuabil către ANAF, cât şi dinspre organul fiscal către contribuabil.

Pentru perioada septembrie-decembrie, în care se va aplica proiectul pilot pentru contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal în Bucureşti şi Ilfov, contribuabilii vor avea acces la următoarele informaţii privind propria situaţie fiscală: soldul obligaţiilor neachitate, decizia de impunere anuală (începând cu 2013, emisă anul acesta), nota privind obligaţiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informaţiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online; informaţiile cuprinse în declaraţia 112 - respectiv sumele declarate de angajator pentru contribuţiile de asigurări sociale, funcţie de veniturile realizate.

Începând de anul viitor, proiectul pilot pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov va fi dezvoltat la nivel naţional şi se vor extinde categoriile documentelor şi informaţiilor comunicate spre şi dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica şi cu alte tipuri de credenţiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate.

Aplicaţia va fi dezvoltată treptat, în baza unui calendar ce urmează să fie finalizat în luna decembrie 2015.

Ponta: "Nu ştiu cât de corecte sunt cifrele SRI privind evaziunea fiscală, dar trendul e în scădere"

Premierul Victor Ponta a afirmat, ieri, că nu ştie "cât de corecte" sunt cifrele referitoare la evaziunea fiscală prezentate de directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, dar trendul în scădere este "corect reţinut". Domnia sa a spus: "Am văzut că în declaraţiile publice şi ale conducerii SRI, directorul spunea că, în ultimii doi ani, evaziunea fiscală, în urma analizelor SRI, a scăzut de la 22-27% din PIB la 18-20%. Nu ştiu cât de corecte sunt aceste cifre, sunt convins însă că e vorba despre un trend, şi acesta este corect reţinut, de combatere a evaziunii fiscale". Premierul a subliniat că Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), care în opinia lui "s-a născut atât de greu", a început să fie eficientă şi să colaboreze bine cu Poliţia şi Parchetul. Totodată, şeful Guvernului a arătat că, pentru creşterea veniturilor bugetare, nu este suficientă combaterea evaziunii, ci trebuie eliminată şi birocraţia.

Victor Ponta a spus: "Avem obiceiul să vorbim numai despre partea negativă, cum combatem evaziunea fiscală, cum strângem, cum controlăm. Cred că cea mai importantă schimbare pe care vreau să o văd la Ministerul de Finanţe este aceea de a ne concentra mai întâi pe partea pozitivă: cum facem ca oamenii cinstiţi, firmele corecte să nu aibă un adevărat calvar atunci când vor să îşi plătească taxele. Că ne luptăm foarte mult cu cei care nu vor să îşi plătească taxele, dar îi uităm pe cei mai mulţi şi cei buni şi corecţi care vor să şi le plătească şi care intră într-un lanţ birocratic care, e adevărat, s-a redus în ultima perioadă, dar care se poate reduce mult mai mult, pur şi simplu apelând la tehnologie şi apelând la spaţiul online".

Directorul SRI, George Maior, a declarat recent, citat de Mediafax, că evaziunea fiscală s-a redus în ultimii 2-3 ani în România de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimărilor SRI. El a menţionat că cea mai mare evaziune este la TVA, evaluată la 12% din PIB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo! l-ati depasit pe Ceausescu; adevarata intrecere socialista si recorduri in depasirea planului, tovarase Ponta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb